Özel hastane raporlarında onay şartı yok

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK [email protected]

Son yıllarda sağlıkta yaşanan olumlu gelişmeler çerçevesinde, sigortalıların sağlık yardımlarından yararlanmalarında olumlu gelişmeler yaşanmıştır.

Çalışanların artık ister özel hastane, isterse de devlet veya üniversite sağlık hastanelerinden yararlanmaları mümkündür.

Özellikle özel hastanelerin SGK ile anlaşmaları olmaması halinde alınan sağlık raporlarının onay şartının aranması bir çok sigortalıyı mağdur etmekteydi.

SGK uygulamalarında uzunca bir süre Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin “Sigortalılara Verilecek İstirahatler” başlıklı 39. maddesinin birinci fıkrası gereğince istirahat raporlarının SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi şartı uygulanmış bulunmaktadır. Bu uygulama kapsamında SGK ile sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporlar, SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli sayılmaktaydı.

Söz konusu bu onay prosedürü 03.05.2014 tarih ve 28989 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik sonrasında değişmiş ve sağlık raporlarının geçerliliği için sözleşmeli kuruluşlardan onay prosedürü kaldırılmış bulunmaktadır. Yeni düzenlemenin nasıl olacağı ile ilgili teknik ve hukuki ayrıntılar SGK’ca çıkartılan 13.08.2014 tarih ve 2014/23 sayılı Genelge ile açıklığa kavuşturulmuş, uygulamadaki tereddütler giderilmiştir.

Sözleşmesiz özel sağlık hizmet sunucusu hekimleri tarafından düzenlenen iş kazası, hastalık ve analık istirahat raporlarının elektronik ortamda e-Ödenek programı üzerinden kuruma gönderilmesi sağlanacaktır. Bu amaçla anlaşmasız sağlık hizmet sunucusu hekimlerince sosyal güvenlik il müdürlükleri / sosyal güvenlik merkezlerinden yetki talep edilmesi halinde söz konusu yetkilerin verilmesi gerekmektedir. Raporlar alınan yetki ile e-Ödenek programı üzerinden Kuruma gönderebileceği gibi kağıt ortamından da gönderilebilecektir.

Yönetmelik değişiklik tarihi olan 3/5/2014 tarihinden sonra kurumla sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından elektronik ortamda düzenlenen raporlar e-Ödenek programı üzerinden Kurum kayıtlarına intikal ettirilecektir. Kağıt ortamında düzenlenen raporlar ise, Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin sekizinci fıkrasında belirtildiği şekilde bir üst yazı ekinde ilgili Kurum birimlerine gönderilecektir.

Sözleşmesiz sağlık tesisi hekimi tarafından Harcama Belgeleri Yönetmeliği ekinde yer alan matbu Geçici İş Göremezlik Belgesi'nde yer alan bilgilerin eksiksiz olarak istirahat raporlarına işlenmesi halinde söz konusu raporlar geçerli sayılacaktır. Hekimlerin kağıt ortamında düzenlemiş olduğu istirahat raporlarına ait geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenmesi sırasında mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından söz konusu hekimin yetkilendirilmiş olduğunun, kurumun ödemeyi gerçekleştiren ünitelerde görevli personelleri tarafından kontrol edilerek, ödeme işleminin sonuçlandırılması sağlanacaktır.

Yeni düzenleme ile çalışanların aldıkları raporları sözleşmeli hastane/sağlık hizmet sunucusunda onaylatmasına gerek kalmadan artık geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilmeleri mümkün olacaktır. Şu kadar ki, hekimlerce açılmış olan özel muayenehaneler bu uygulamanın dışında bırakılmış olup, bu sağlık kuruluşlarından alınacak raporlar halen SGK ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucusunda onaylanma şartına tabi bulunmaktadır.

Sözleşmesiz özel sağlık hizmet sunucusu hekimleri tarafından düzenlenen iş kazası, hastalık ve analık istirahat raporlarının elektronik ortamda e-Ödenek programı üzerinden SGK’ya gönderilmesi usulüne de başlanılmış bulunmaktadır.

Ayrıca raporlar, alınan yetki ile e-Ödenek programı üzerinden SGK’ya gönderebileceği gibi kağıt ortamından da gönderilebilecektir.

Sonuç itibariyle; 2014/23) sözleşmesiz özel sağlık kuruluşu hekimleri tarafından düzenlenen iş kazası, hastalık ve analık istirahat raporlarının elektronik ortamda e-ödenek programı üzerinden kuruma gönderilmesi sağlanacaktır. Bu amaçla anlaşmasız sağlık hizmeti sunucusu hekimlerince sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerinden yetki talep edilmesi halinde söz konusu yetkilerin verilmesi gerekmektedir. Raporlar alınan yetki ile e-Ödenek programı üzerinden Kuruma gönderilebileceği gibi kağıt ortamından da gönderilebilecektir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019