Oyun ekonomisi büyüyor

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen E3 fuarında önümüzdeki yıl gündemde olacak oyunlar tanıtıldı. Yalnızca oyunlar değil aynı zamanda yeni cihazların ilk kez görücüye çıkmasına da vesile oldu. Bilmeyenler için, her yıl ABD'de Los Angeles şehrinde düzenleniyor E3 fuarı. Açılımı ise Electronics Entertaintment Expo, yani elektronik eğlence fuarı. Tüm oyun firmaları, en iddialı yapımlarını bu fuara saklarlar ve fuar boyunca birbiri ardına yeni ürünler tanıtılır.

Bu sene tanıtılan en önemli cihazlardan biri de Microsoft Xbox One X oyun konsolu oldu. Daha önceleri oyun konsolları en az 6 yıl boyunca pazardaki yerlerini korurlardı. Örneğin Sony'nin PlayStation 3 konsolu 2006 yılında duyuruldu. Arada daha ince ya da oyuna özel farklı renkli versiyonlar üretildi. Ama tüm bu ürünlerde aynı oyunları oynayabiliyordunuz.

Aradan 7 yıl geçtikten sonra 2013 yılında ise PlayStation 4 çıktı. Özellikle sanal gerçeklik, 4K televizyonlar, HDR gibi görüntü teknolojilerinin gelmesi ile birlikte konsol firmalarının oyun cihazı üretme sıklıkları azalmış oldu. Bu yüzden yeni satın almış olduğunuz bir konsolun ömrü artık 2 yıl. Sonrasında yeni bir ürün gelecektir.

Oyunları konuşurken, birçok kişi halen burun kıvırıyor olabilir. Ancak oyun ekonomisi tüm dünyada rekorlar kırmaya devam ediyor.
Hızlıca rakamlara bir göz atalım:

- Dijital oyun dünyası 2016 yılında toplam 91 milyar dolarlık gelir.

- Tüm bu sektör içerisinde mobil oyun pazarı 41 milyar dolarlık büyüklüğe erişti.

- İndirilebilir oyunlar üzerinden her sene 6.6 milyar dolarlık oyun satışı gerçekleştiriliyor.

- Tüm dünyada 1.8 milyar insan oyun oynuyor.

- Tüm dünyada oyun videoları 600 milyondan fazla izleyiciye ulaşıyor. (Twitch, YouTube ve diğer kaynaklar)

- ABD'de yapılan bir araştırmaya göre hanelerin yüzde 65'inde bilgisayar oyunu oynanıyor.

- Dünyada oyun oynayanların ortalama yaşı 35…. 18 yaş ve üzeri olup oyun oynayanlar tüm kitlenin yüzde 72'sini oluşturuyor.

- Oyun oynayanların yüzde 53'ü aynı zamanda başkaları ile birlikte oyun oynuyor. Yani çoklu oyunculu oyunlar kitlenin çoğunda popüler olmaya başlamış.

Endüstri bu kadar büyürken oyun dünyasında da ciddi değişimler oluyor. Sanal gerçeklik oyun dünyasını hızla sarıyor. Yeni nesil konsollar ile birlikte sanal gerçeklik alanında oyunların artacağı tahmin ediliyor.

Oyun dünyası Türkiye'de de büyük bir kitleye ev sahipliği yapıyor. Bundan birkaç sene önce ilk kez e-oyun turnuvalarına izleyici olarak katıldığımda küçük dilimi yutacaktım. Ancak derbi maçlarında görmeye alışık olduğumuz kalabalığı, Ülker Sports Arena'da görünce çok şaşırdım. Firma temsilcilerine göre bu rakamın çok daha üstünü yakalamak mümkünmüş çünkü kapasite nedeniyle sınırlı sayıda basılan biletler erkenden tükenmiş.

Elektronik oyunlar yani bilgisayar, cep telefonu, tablet ve konsol oyunları artık çok büyük bir endüstri ve bu alanda yer almak için bizim de daha teşvik edici olmamız gerekiyor. Yazılıma ve Ar-Ge'ye verilen teşviklerin benzerleri ile oyun yapımcılarının önü açılabilir. Özellikle amatör oyun yapımcılarının ihtiyaç duyduğu donanımlara, pazarlara ve dağıtım kanallarına destek sağlamak öncelikler arasında olmalı. Bizim şimdiden tüm dünyada çok ses getiren ve büyük dergilerin kapaklarını süsleyen oyunlarımız var. Yani bunu başarmak imkansız değil. Yeter ki bu konuyu daha fazla gündemde tutalım ve o yayınlar kadar bizler de bu yenilikçi iş kollarında faaliyet gösteren kişilerin arkasında duralım.

Merakla Bekliyorum

Pixel 2

Google bu güne kadar güzel cihazlar yaptı. Ancak Pixel 1'de birçok hata çıkmıştı. Tüm bu hataları Pixel 2 ile telafi etmek istiyor. İlk çıkan dedikodulara göre daha yüksek kapasiteli batarya ile güç sorununu kökten çözecek. Daha güçlü kamera, daha güçlü işlemci geliyor. Cihazlar suya dayanıklı olacak ve kulaklık çıkışları kalkmış olacak. Şimdilik açıklananlar bu kadar.

Tarihte bu hafta

19 Haziran 1976 – Viking 1, Mars yörüngesine girdi.

18 Haziran 1979 – Microsoft'un 8086 platformlar için programlama dili Basic görücüye çıktı

17 Haziran 1997 – Veri Şifreleme Standardı (Data Encryption Standard - DES) kırıldı.

17 Haziran 1980 – İlk iki video oyunu olan Asteroids ve Lunar Lander'in telif hakkı alındı.

16 Haziran 1903 – Henry Ford, on yatırımcı ile Ford Motor Şirketi'ni 28.000 USD'ye birleştirdi.

15 Haziran 1911 – IBM, CTR ile birleştiğini duyurdu.

14 Haziran 1822 – Charles Babbage, Fark Motorunu duyurdu.

13 Haziran 1983 – NASA Uzay Sondası Pioneer 10,  Neptün'ün yörüngesinden geçerek Güneş Sistemi'nden ayrılan ilk insan yapımı nesne oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019