Oyak Grubu yeni tesis kuracak Uttam’a iki Türk teklif verecek
2022 yılı hedefi 50 milyon konut, uzun köprü ve tüneller, geniş yollar ve modern havalimanları olarak belirlemiş Hindistan. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi unvanının yanı sıra gelecek yıllarda en önemli ekonomik güçlerden biri olmak için bu adımları atan Hindistan’a inşaatı ve hizmetiyle giren şirketlerin başında Çelebi Holding, Doğuş Grubu ve Limak Holding dikkat çekiyor. Sadece altyapı değil, tüketimdeki büyümeye de kayıtsız kalamayan Türk şirketleri var. Koç Grubu Beko ile, Yıldız Holding United Biscuits ile bu ülkede yatırımlar yapıyor. Bu şirketlere gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Bununla ilgili sizlere iki yeni haberi duyurmak isteriz. İlki Oyak Grubu ile ilgili.
Almatis’i 1 milyar dolara almıştı
Bilindiği üzere Avrupa’nın en büyük demir-çelik şirketlerinden biri olan Erdemir Grubu’nu alan Oyak Grubu, sanayi yatırımlarına 2012’de Akdeniz Kimya’yı, 2013’te ise Avusturya merkezli Chemson’u alarak devam etti. Bu satın almalarla Oyak, stabilizatör sektöründe dünyanın en büyüğü haline geldi. Asıl atağı ise 2015’te yaptı ve Hollandalı Almatis’i bünyesine kattı. Rakam açıklanmasa da uzmanlar bu satın almanın 1 milyar dolar gibi bir rakama mal olduğunu açıkladı. Zira Almatis, ABD’de 4 fabrika ve bir rafineriye, Almanya, Hollanda, Japonya, Çin ve Hindistan da birer fabrikaya sahip. Brezilya, Almanya, Hindistan, Japonya ve Çin’de satış ofisi bulunan Almatis, 1.140 kişiye istihdam sağlayan, 2015’teki satış sürecindeki rakamlarla yıllık cirosu 550 milyon doları aşan bir dev. Bir dönem dünya alüminyum devi Alcoa’nın kontrolünde olan Almatis, özellikle alümina sektöründe en kapsamlı ürün portföyüne sahip üreticilerinden biriydi. Demir-çelikten çimentoya, seramikten, otomotive bir çok endüstriye ürün üretiyor. Oyak, satın alma sürecinin ardından şimdilerde ise yatırımlarıyla devam etme kararı aldı ve ilk adım olarak Hindistan’ı tercih etti. Hindistan’ın Batı Bengal Bölgesi’ndeki Falta şehrinde Almatis’in alümina ve alümina esaslı ürünlere yönelik bir tesisi bulunuyor. Almatis, ikinci tesis için önemli bir çalışma başlattı. Almatis’in resmi sitesinde yer alan bilgilere göre şirket, Hintli müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir fabrika kurmaya karar verdi. Şirketin CEO’su Emre Timurkan, “Müşterilerimizin yüksek kaliteli Tabular Alümina’ya olan artan talebi için hızlı bir inşaa sürecine giriyoruz” diyor. Timurkan yeni tesisin bütçesi, ne zaman üretime başlayacağını açıklamamış ancak yakın bir dönem için vurgu yapıyor.
Ziraat Bankası aracılığı ile araştırıyorlar
Gelelim Hindistan için ikinci gelişmeye. Ülkenin en önemli galvaniz üreticilerinden biri olan Uttam Galva adlı şirket uzun zamandır borç yükü altında. Ulusal Şirket Hukuku Mahkemesi (National Company Law Tribunal-NCLT) sürecinde olan Uttam için iki Türk şirketi devreye girmiş. Türk şirketleri Ziraat Bankası aracılığı ile Hindistan Merkez Bankası’na bilgi talebinde bulunmuş ve iflasa sürüklenen Uttam ile yakından ilgilendiklerini belirtmiş. Hindistan Merkez Bankası’nı temsil eden hukuk şirketi Shardul Amarchand Mangaldas’ın ortağı Meghna Rajadhyaksha, “Yatırımcıların isimleri açık olarak açıklanmadı” diye konuşuyor.
Koç, Yıldız, Şişecam, Çelebi yatırımda
Beko, Hindistan’ın en büyük gruplarından Tata ile 100 milyon dolarlık sermayeye sahip Voltas adlı bir şirket kurdu ve ülkenin en modern beyaz eşya tesislerinden birini hayata geçirdi. Yıldız Holding United Biscuits ile alanında en büyük üreticilerinden. Hindistan’da Şişecam, 2013 yılından bu yana yüzde 50 ortak olduğu düzcam üreticisi iştiraki HNG Float Glass Limited (HNGFL) şirketinin geri kalan yüzde 49.8 payını bu yılın haziran ayında 85.4 milyon dolara alarak tek sahibi oldu. Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, Çelebi Holding’in Hindistan’ın kamu havayolu şirketi Air India’nın yer hizmetleri birimini satın almakla ilgilendiğini açıkladı. Uluslararası şirketlerin gözü “Çindistan” adı verilen Çin ve Hindistan’da… Türk firmalar Çin’e biraz geç kaldı ancak Hindistan’ı kaçırmak istemiyor.
****
Türk dizileri yolu açtı şimdi sıra ikili görüşmelerde
Türk şirketlerin arayışa girdiği bölgeler arasında en dikkat çeken coğrafya Latin Amerika. Brezilya’dan Arjantin’e hemen hemen her ülkenin televizyon kanallarında reyting listesinin yarışanları Türk dizileri oluyor. Türk dizilerinin açtığı Latin Amerika yolunu nokta atışı ikili görüşme toplantıları genişletiyor. Son olarak 24 Türk şirketi, Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile Kolombiya’ya çıkarma yaptı. Latin Amerika pazarını kuvvetlendirmek isteyen şirketler, 13 farklı Latin Amerika ülkesinin satın almacıları ile 2 günde toplamda 678 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Organizasyonu gerçekleştiren Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, “Orta vadede Kolombiya’yı kalıcı bir pazar haline getirmek istiyoruz. Latin Amerika’da iş bağlantıları kurarak, ihracatımızı artırma hedefindeyiz” diye konuştu.
Bir ilke imza attılar
Turkish Home & Kitchenware Ur-Ge projesiyle birlikte bir ilke imza attıklarını söyleyen Burak Önder, “24-25 Temmuz tarihinde Bogota’da gerçekleştirilen iş görüşmelerinde 13 farklı Latin Amerika ülkesinden gelen satın almacılar ile görüşmeler gerçekleştirdik. Hedefimiz sektörün Latin Amerika’ya olan ihracatını artırmak” diyor. Latin Amerika’yı potansiyelini tam anlamıyla kullanamadığımız bir pazar olarak değerlendiren Türkiye’nin Bogota Büyükelçisi Ece Öztürk Çil ise “THY Kolombiya’ya doğrudan seferlere başladı. Türkiye’ye giden turist sayısı THY ile birlikte 2.5 kat arttı. Firmalarımızın buraya gelmesi çok önemli” dedi. Türk şirketleri Afrika açılımı ile yakaladıkları başarıyı, Latin Amerika’da da yaşamak istiyor. Tabir- i caiz ise nokta atışı yapılan ikili görüşme masalarından iş adamları, el sıkışarak kalkıyor.