Otonomun mucidinden kehanetler
Biz henüz Türkiye’de yerli otomobil markası isimli taşı, kuyudan çıkartmaya uğraşırken, dünya otomobilsiz seyahatlere hazırlanıyor. Başta Google olmak üzere firmalar otonom araçları aracılığıyla farklı bir deneyim sunmak için ve bu alanda ilk olarak tüm pastayı kendilerine almak için çalışıyor. Durum böyle olunca, söz konusu alanda yapılan yatırımlara yön veren isimlerden olan Brad Templeton’ın açıklamaları da ayrıca kulak verilmesi gereken ipuçları içeriyoru.
Otomotiv İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği bir yarışmaya konuk konuşmacı olarak katılan Google’ın otonom (sürücüsüz araçlar) vizyonuna yön veren Mucit, Fütürist, Singularity Üniversitesi Bilişim ve Network Başkanı Brad Templeton, otonom araçların ülkeler için “rasyonel” ve “finansal” bir karar olduğunu belirterek gerekçelerini şöyle sıraladı: “Araçlar enerji sarfiyatı ve sera gazı salınımının büyük bölümünün de kaynağı. Bu tür nedenlerden dolayı gelecekte asıl inovasyon arabalarda olacak. Google’da üzerinde çalıştığımız otonom araçları da bunun bir parçası. Otonom araçlar, günümüz otomotiv sektörünün en büyük tehdidi.”
İşi konvansiyonel otomobil müşterilerine parça satmak olan firmaların oluşturduğu bir STK’da yapılan bu konuşmadan, üyelerin alması gereken dersler büyük. Çünkü, Templeton bu konuda ezberleri bozmaya kararlı. Günümüzde satın alma sürecini değiştirecek kilit sorunun “Hangi arabaya ihtiyacım var?” olduğunu belirten Templeton’ın, “Dünyada çoğu insan 4-5 kişilik araç alıyor ancak işe giderken sadece kendisi biniyor. Bu durum küçük araçları daha cazip hale getiriyor. Bu da satın alma sürecini tamamen değiştirecek.
Gelecekte arabaların motoru ya da deri koltukları değil, bilgisayarlar yani yazılım önemli olacak. Araçların değerini bilgisayar donanımı belirleyecek. Bilgisayar alıp, üzerine tekerlek takıyor” sözleriyle üyelere ışık tuttuğunu söylemek mümkün. Gelecekte kazananların araba satanlar değil sürüş satanlar olacağına dikkat çeken Templeton, şunları söyledi: “Otomotiv sektörü bir yılda ortadan kalkmayacak. Birçok kişi geleneksel araçları almaya devam edecek. Gelecekte ise otomobil değil sürüş satın alınacak. Sürüş pazarı 5 trilyon dolar gibi bir büyüklüğe sahip. Sürüş satın almak araç sahibi olmaktan daha ucuza gelecek. Bu yöntem ile aynı zamanda farklı gelir grubuna açmış da olacaksınız. Bu alanda çalışan Uber, Apple, Google gibi markalar gelecekte kazanacak. Bu tip yeni araçlara komponent yapanlar da kazananlardan olacak. Araçlar, araç üreticileri, bayiler, sigorta şirketleri ise kaybedenler olacak. Otonom araçlar otomotiv, enerji, gayrimenkul, sigorta, ulaşım, gıda, sağlık, finans, toplu taşıma, hazır giyim ve medya gibi sektörleri de etkileyecek. Örneğin bankalar araç kredisi veremeyecek. Araba statü simgesi olamayacağından, insanlar refah içinde yaşadığını kıyafetleri ile gösterecek.”