Otomotiv test merkezi Bursa'ya...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

 

 

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından kurulmak istenen Otomotiv Test Merkezi'nin adresi belirlendi. Yeri konusunda uzun süredir tartışılan Otomotiv Test Merkezi, Bursa'nın Yenişehir ilçesine kurulacak. AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın hafta içinde yaptığı açıklamada merkezin Bursa'ya kurulması konusunda karar alındığını ve arazi tahsisi için çalışmaların başladığını duyurdu. TSE de arazi tahsisiyle ilgili Bursa Valiliği'ne resmi yazı gönderdi. Bursa Valisi Şahabettin Harput ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Uzun süredir kamuoyunda tartışılan Otomotiv Test Merkezi ile ilgili olarak ilimiz Yenişehir ilçesinde planlanan ve TSE Genel Müdürlüğü'nce talep edilen 2 bin 600 dönümlük arazinin ilimize kazandırılması ile ilgili olarak Mera Komisyonu'nun yapmış olduğu toplantıdan oy birliği ile olumlu karar çıkmıştır. Yenişehir ilçesinde Otomotiv Test Merkezi olarak düşünülen arazinin hazine adına tahsis işlemleri sürdürülmektedir."

Otomotiv Test Merkezi'nin Bursa'ya kazındırılmasında Bursa'nın iyi bir sınav verdiğini söyleyebiliriz. Tek ses olundu ve konuya sahip çıkılarak böylesine önemli bir yatırımın kente gelmesi sağlandı. 150 milyon dolarlık bir yatırımla 3 yıllık bir sürede kurulması planlanan test merkezi aynı zamanda 800 kişilik de istihdam yaratacak. İçerisinde Ar-Ge Merkezi'nin de bulunacağı test merkezi ile Türkiye'nin her yıl bu alanda harcadığı 15-20 milyon euroluk bir kaynağın da Türkiye'de kalması sağlanacak.
Öte yandan bilişim konusunun önemi son yıllarda iyiden iyiye arttı. Bursa aslında çok önce konunun önemini kavramış ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Uludağ Üniversitesi işbirliğinde kampus alanında bir merkez kurmuş. Uludağ Teknoloji Merkezi (ULUTEK) adını taşıyan bu merkezde birçok yazılım firmasının yanı sıra kentin önemli firmaları, Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyor. Her ne kadar Türkiye'nin Bilişim Vadisi Kocaeli'ne kurulacak olsa da Bursa da bu sektörde söz sahibi olmak istiyor. Bursa'da bilişim sektörünün önemli isimlerinden Osman Akın Bilişim Sektörü İş Adamları Derneğini (BİSİAD) kurarak bu sektörde faaliyet gösteren 100'ün üzerindeki firmayı bir çatı altında toplamayı başardı. 3 dönemdir Osman Akın önderliğinde çalışmalarını sürdüren BİSİAD'ın önemli bir projesi var: Yazılım Vadisi. Osman Akın, projeye kent dinamiklerinin sahip çıkmasını isterken "Bursa olarak Bilişim Vadisi'ni kaçırdık, İzmit’e gitti. Yazılım Vadisi projesini biz ortaya attık, ilk biz oluşturalım istedik. Bari buna sahip çıkalım ki Bursa artık bir şeyler yapsın. Yoksa sanayileşen, tarımı yok olan, ağır sanayiye yönelen ve belirli bir süre sonra kava kirliliğinden yaşanmaz bir kent haline dönüşeceğiz" şeklinde de uyarıda bulunmayı ihmal etmiyor.

'Yazılım Vadisi' Projesi ile savunma ve otomotiv endüstrisine yerli yazılımların üretilmesi hedefleniyor. Bursa ileri teknoloji ve katma değerli üretime yönelmek zorunda. Geleneksel üretimin Bursa'da geleceğinin olmadığı gün gibi ortada. Yüksek teknoloji ve katma değerli üretim için de altyapınızın olması gerekir. İşte bu noktada Bilişim Vadisi'nin önemini görebiliriz. Geleneksel üretimden çıkmaya başlayan Bursa'nın özellikle nitelikli mühendislere ihtiyacı var. Bu proje ile çok sayıda bilgisayar mühendisi kentte istihdam edilecek. Sonuç olarak bu ve buna benzer teknolojinin yakından takibine imkan verecek projeler Bursa'nın geleceğe dönük çizmeye çalıştığı katma değerli üretim vizyonuna büyük katkı sağlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar