Otomotiv sektörü, oto bakım ve servis sektörünün istihdamı
Otomotiv sektörü değişik kesimleriyle, ana sanayi kesimi, yan sanayi kesimi, satış ve pazarlama ağı, tamir ve bakım ağı ile çok sayıda insana iş imkanı sağlıyor.
Otomotiv ana sanayiinde çalışanların sayıları 45 bin, yan sanayide çalışanların sayıları 200 bin dolayında. Bunların yüzde 80’ine yakınını işçi statüsünde çalışanlar oluşturuyor.
Otomotiv sanayiinin dağıtım ve satış ağında 400 bin kişinin çalıştığı tahmin ediliyor.
Otomotiv sektöründe istihdamın en yoğun olduğu kesim ise motorlu araçlar tamir ve bakım işleriyle uğraşanların oluşturduğu kesim.
Motorlu araç bakım ve tamiri çok önemli.
Yollardaki motorlu araç sayısı 20 milyona yaklaştı. 10 milyon 500 bin otomobil, 800 bin kamyon, 2 milyon 300 bin kamyonet yollarda dolanıyor.
220 bin otobüs, 450 bin minibüs yolcu taşıyor.
Bu araçların bakımı, tamiri ile uğraşan yurdun her köşesine dağılmış işyerleri var.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun sicil kayıtlarına göre, değişik yerleşim bölgelerinde, bakım ve tamir için 27 farklı özel işkolunda faaliyet gösteren 87 bin dolayında işletme var.
Bunlarda çalışanların sayısının 800 bin ile 1 milyon arasında olduğu belirtiliyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu‘nun sicil kayıtlarına göre 21 bin oto tamirhanesi var. 10 bin 200 şase ve kaporta konusunda ihtisaslaşmış işyeri var.
Motorlu araç galerileri sayısı 9 bin, yağlama ve yıkama yapan işyerlerinin sayısı 8.200, oto elektrikçiliği yapan işyerlerinin sayısı 9 bine yakın.
Boya, kaporta, motor ve lastik tamiri, egzos tamiri, radyatör tamiri, otogaz dönüşümü yapan çok sayıda işyeri var.
Kilit, conta, klima tamiri yapan, oto camı takan, benzer konularda ihtisaslaşan işyerleri hem istihdam sağlıyor hem de otomotiv sektörünün ayakta kalmasını sağlıyor.
Otomotiv ana sanayi ile yan sanayinin ekonomiye katkısı kadar, motorlu araçlar bakım ve tamiri konusunda faaliyet gösteren işyerlerinin hem istihdam hem de ekonomiye katkıları önem taşıyor.