Otomatik BES’te neler değişti?
5 Aralık 2018 tarihinde çalışanların sisteme katılımını kolaylaştırmak amacıyla Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelik’te iki önemli değişik yapılmıştır.
Bu değişikliklerden birincisi, sisteme yeniden dahil edilenler 1.000 Türk Lirası devlet katkısından yararlanabilecektir.
Kural olarak, otomatik BES kapsamında sisteme giren çalışanlar için bir defaya mahsus olmak üzere başlangıç devlet katkısı (1.000 TL) ödenmektedir.
Bütün sertifikalarını sonlandırmak suretiyle sistemden ayrılmış olan çalışanın yeniden sisteme dahil olması halinde, başlangıç devlet katkısı yeniden hesaplanmamaktadır. Ancak istisna olarak, başlangıç döneminde cayma hakkını kullanmış olan bir çalışanın sisteme yeniden dahil olması durumunda, daha önce başlangıç devlet katkısı hiç hesaplanmamış ise devlet katkısı almaya hak kazanabilecektir.
Değişikliklerin ikincisi ise taahhüt edilen devlet katkısı hak kazanma oranlarına göre nakit hesapta görülebileceğidir.
Kural olarak katılımcının ödediği katkı payının yüzde yirmi beşini devlet katkısı olarak hesaplanır. Çalışanların devlet katkısı taahhüt olarak hesaplanır ve bu tutarlar taahhüt hesabında kayıt altına alınır.
Taahhüt edilen devlet katkısının belirli bir kısmı artık taahhüt kısmından çıkarılarak nakit hesapta görülebilecektir.
Buna göre nakit hesap oranları yıl ve oran bazında olacak olup bireysel emeklilik sözleşmesinin sistemde geçirdiği sürenin;
- 3 yıldan 6 yıla kadar olması durumunda devlet katkısı hesabındaki tutarların yüzde 15’ine,
- 6 yıldan 10 yıla kadar olması durumunda yüzde 35’ine,
- 10 yıl ve daha fazla olması durumunda ise yüzde 60’ına hak kazanılacaktır.
Sözleşmenin veya sertifikanın emeklilik hakkının kullanılarak ya da vefat veya maluliyet nedeniyle sonlandırılması durumunda katılımcı ya da çalışan, hesaplanan devlet katkısı tutarın tümüne hak kazanılacaktır.
***
1 Ocak’ta hangi işyerleri otomatik BES kapsamına girecek?
Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dâhil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te, işyerindeki çalışan sayısına göre bireysel emeklilik planına geçilmesi gereken tarihler belirlenmiştir. Buna göre çalışan sayısı 5 ile 9 arasında (bu sayılar dahil) olan işyerlerinde çalışanlar 01.01.2019 tarihinden itibaren bireysel emeklilik sistemine dahil edileceklerdir.
Çalışan sayısının belirlenmesinde, birden fazla işyeri olan işverenler için bütün işyerlerindeki çalışanların toplamı göz önünde bulundurulacak. Çalışan sayılarının tespitinde, kapsama alınma tarihleri itibarıyla geçerli Sosyal Güvenlik Kurumu verileri dikkate alınacaktır. Kapsama alınma tarihini izleyen dönemler bakımından ise bu tarihi izleyen takvim yılı başları esas alınır. Bir defa kapsama alınan işverenin çalışan sayısında, kapsama alınma tarihini müteakip gerçekleşen azalmalar dikkate alınmayacak.