Otel ne demek?

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Her tarafı buzdan ilk otel 1990'da İsveç'te, çok çok kuzeyde Jukkasjärvi'de açıldığı zaman büyük yenilikti. Bir yıl önce aynı yerde buzdan heykeller sergilenmişti. O da yenilikti. Ama her şeyi, her tarafı buzdan bir otel?

Aradan geçen yıllarda Buz Otel, sıradanlaştı. Norveç ve Finlandiya'da, Kanada'da benzerleri yapıldı. Zaten her yıl buzdan yapılıyor, eriyor, yeniden yapılıyordu. Ama model sevildi. Yeniliği kalmadı. İlginç olmaya devam ediyor. Ama artık, yeni değil.

İsveç ise, "otel konsepti"nde yenilikçiliğe devam.

Tek bir otel odası. Ağaçlar arasında kübik bir yapı. Ağaca asılı. Her tarafı ayna cam. Dıştan bakınca içerisi görülmüyor. İçerden bakınca dışarıda gibisiniz. Ayna cama kuş çarpmasın diye sadece onların göreceği mor ötesi ışınlı bir boya ile işaretli. 4x4x4 metre boyutlarındaki yapı alüminyum, Goretex, Kevlar gibi modern malzemeyle yapılmış. İçerisi ahşap. İki kişilik. Yatak, banyo, mutfak, tuvalet var. Hatta güneşlenmek için "teras" bile var. Küpün üzerinde.

Burası İsveç'in kuzeyinde, Kutup Çizgisi'nin oralarda Harads köyünde Tham & Videgård Mimarlık'ın eseri "Ağaç Otel." Geceliği 3,500 İsveç Kronu (400 Euro).

Otelin, bu cam küp kadar ilginç 5 "oda"sı daha var. Her biri diğerinden farklı biçimlerde. Hepsi farklı mimarların tasarımı ve ürünü. Ortak tek yanları, odaların hepsinin yukarda, ağaçların arasında olması. Tahta köprüyle ulaşılıyor. Mutlak sessizlik.

İsveç'te bir başka ağaç oteli daha var: "Ağaçkakan Oteli" (Hotell Hackspett). Yerden 13 metre yüksekte. Stockholm yakınında Vasaparken'de. Elle çalışan bir varagele asansörle çıkılıyor. Yine iki kişilik. Kahvaltı ve akşam yemeğini aşağıdan yolluyorlar. Yukarda 10 litre içme suyu, buzdolabı, elektrikli ankastre ocak, tabak çatal bıçak var. Tuvalet, kuru sistemle çalışıyor. Yarım pansiyon bir gecelik fiyat 1,500 İsveç Kronu (170 Euro). Nisan'dan 31 Ekim'e kadar açık.

Sıradışı yenilikçi bir başka "otel" ise suyun 3 metre altında. Burası "Utter Inn" (Su Samuru Oteli). Stockholm'ün batısında. Göller üzerinde 300 adalık cennette. Mälaren Gölü kenarındaki Västerås kenti "açıkları"nda.

Bu "otel" de iki kişilik. Yatak odasına, suyun üzerinde duran bir duba evden iniliyor. Mutfak ve tuvalet duba evde. Yatak odası suyun altındaki kısımda. Elektrik yok. "Otel"den balık avlamak yasak. En pahalı fiyat yarım pansiyon 170 Euro. Nisan'dan 31 Ekim'e kadar açık.

Bu tür yenilikçi turizm kavramları, teknolojideki ilerleme sayesinde mümkün. Yeni bir turist sınıfı için: Kitle turizmine aldırış etmeyen. Farklı turizm deneyimi için paradan kaçınmayan. Turizm bilgisini kendisi arayıp bulan. Bağımsız ve özgür ruhlu bu "yeni" türün merak duymasını sağlayacak yepyeni ve alışılmadık uygulamalar, yaratıcılık + inovasyonla oluyor bu işler. İnovasyon kavramının isim babası "baba" iktisatçı Joseph Schumpeter'in "düzeni bozucu" diye tanımladığı tür inovasyon bunlar. Öyle bir yeni uygulama ki, o güne kadarki tanımların dışında. Yepyeni.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019