Öte âlem inovasyonu

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com



Yenilikçilik, Hristiyan âlemine sadece bu dünyada değil, öteki dünyada da çözümler sunuyor.
Buyrun: Oralarda cenaze ya yakılır, ya gömülür. Yakılırsa, külü özel yapım bir vazoya konulup saklanır. Veya havaya, suya, toprağa serpilir- mevta nasıl vasiyet ettiyse, veya ailesi nasıl uygun görürse.
Fransa'nın batısında Morbihan bölgesinde yeni bir uygulama: Küller, mezarlığa değil, bir ağacın dibine gömülmeye başlandı. Bu, Fransa için gerçekten yenilik. Çünkü 2007'den bu yana külleri doğaya serpmek yasaklandı. Bu durumda, millet, külleri özel vazosunda ya evde saklayacak, ya gömecek. Ama, bir korulukta ağaç dibine gömmek?
İşte bu, yenilik.
**
Lionel LeMaguer adlı bir emlakçı, evinde cenaze külüyle sürekli yaşamak istemeyen Fransızlar için bir güzellik düşündü: Küller, kolayca toprağa karışacak özel yapım bir saksıya konularak, bir ağacın altına gömülecek. Ağacı, aile dikebilir. Böylece mevtanın kabir taşı, o ağaç olur. Ağaca su vermek, budamak, bakmak için giden aile üyeleri, başkalarıyla da ahbaplık kurabilir. Mezarlıkların yarattığı depresif duygular yerine, bir koruluğun yarattığı iyilik hâli galebe çalar.
Lionel'in, "koruluğu"nda ağaç sayısı şimdilik 400. Daha 12 bin ağaçlık yeri varmış Le Monde'daki ilginç habere göre.
İsteyen, ağacını süsleyebiliyor. Ama dini semboller kullanmamak şartıyla.  
**
Her şeyin her zaman farklı olduğu ABD'de bir başka uygulama: New Jersey'de East Hanover kentinde ölenlerin küllerini "topluca" saklamak üzere bir anıt mezar var.
Kül, bir kutuya konuluyor. Kutu, banka kasası gibi sıra sıra mermer dolaplardan birine yerleştiriliyor. Üzerinde, meftanın adı sanı v.s.
Yüksek atriyumlu, aydınlık, geniş bir avlunun çevresinde sıra sıra dolaplar. İçerde sükûnet veren bir müzik. Çok çok temiz ve uygar. Isı kontrollü, konuya uygun aydınlatmalı yeni bir uygulama.
Ve... Anıt mezarın elektriği, binanın da içinde olduğu eski büyük mezarlığın boş bir kenarındaki bin güneş panelinden sağlanıyor.  Paneller, yağmurlu havada bile elektrik üretmeye devam ediyor. Panel konulmadan önce aylık elektrik faturası 4 bin dolarmış. Şimdi bin 700 dolara inmiş.
**
Yine ABD'de Life Gem (Yaşam Mücevheri) adlı bir şirket, lütfen sıkı durun, derin bir nefes alın- yakılan meftanın küllerinden, fiziksel ve kimyasal bir işlemle, elmas yüzük veya mücevher imal ediyor. Hem de sadece 200 gram kül yetiyor bu işe.
Hepimiz büyük ölçüde karbonuz ya? Biraz "sıkıştırma" ile elmas olabiliriz!
Faturaya bakıyoruz: Meftadan imal edilebilecek en "ucuz" saydam elmas 20-29 ayar: 3 bin 499 dolar. Daha yüksek ayar, örneğin, 50-59 ayar: 7 bin 899 dolar.
Daha da yüksek ayara daha da yüksek fiyat: 25 bin dolara kadar yolu var.
Bu iş, ciddi bir tesiste yapılıyor. Öyle, bir zanaatkârın iki büklüm çalıştığı bir atölyede değil. Dünyada elmas, yerin 100-150 km derinliklerinde, oradaki kimyasal ve fiziksel koşullara göre oluşuyor. Depremler ve yanardağlar, yer altındaki elması yer yüzüne yaklaştırıyor.
Yenilikçilik: Mezarlık kavramını dönüştürmek, yaşamın külünden mücevher tasarlamak...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019