ÖSYM, elektronik sınav üzerinde çalışıyor

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM [email protected]

Her yıl 40’a yakın merkezi sınav yapan ÖSYM, sınavlarda sorulan soruların sınavdan sonra tamamının yayınlanmaması kararını aldı. 6495 sayılı Kanun ile de ÖSYM’nin sınavlarda sorduğu sorular 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun kapsamı dışına çıkarıldı. Bu durumun tartışılacak tarafları var elbette. Bana göre, temel misyonunu “hak ve adaleti tesis etmek amacıyla bilimsel yöntemler ışığında sınav yapmak” olarak tanımlayan ÖSYM, bu kararla şeffaflığın zedelenmesine neden oluyor. 

Ancak ÖSYM, bu uygulamaya getirilen eleştirileri ve “bir kısım çevreleri” de oldukça sert bir dille şu şekilde yanıtlıyor “Özellikle son günlerde internet medyası ve sosyal medyayı ticari emellerine alet ederek, yayınlanan soruları yasal olmayan yollarla kullanmak suretiyle şimdiye kadar haksız ticari rant elde eden bir kısım çevrelerin, ÖSYM’nin “sınavda sorulan soruların sınavdan sonra kamuoyuna açıklanmaması” kararını, soruları yargı denetimi dışına çıkarmak gayesi güttüğü şeklinde acımasız ve ithama varan biçimdeki yorumlarının mesnetsiz, yalan ve adayları rahatsız edici olduğunu beyan ederiz”

Geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kâğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için sınavlarda sorulan soruların yüzde 10’unu sınav sonuçları açıklandığında kamuoyuna açıklama kararı almış ve bu soruların her türlü basın yayın organı ile paylaşılmasına da izin vermiştir” ifadesine yer verildi. ÖSYM’nin açıklamasında belli başlı satırlar şunlar:

- Her sınavda sorduğu yaklaşık 100 soru ile yılda ortalama 4 bin soru kullanmaktadır. 2012 yılında bu miktar 11 bin 200 olarak gerçekleşmiştir. 39 yıllık geçmişi de göz önüne alındığında hazırlanmış ve sorulmuş soru adedi çok ciddi rakamlara erişmektedir. Ancak, bugüne kadar ÖSYM’nin yaygın uygulaması “bir sınavda sorulmuş sorunun bir başka sınavda sorulmaması” olmuştur. 

- Günümüzde kamuoyunun takdirini toplayan bu yaygın uygulama diğer yandan soru hazırlamada her gün daha uç alanlara daha ince detaylara gitme riskini oluşturmakta ve bazı önemli sınavlarda çok ciddi kısıtlamalar getirebilmektedir.

- Diğer yandan, soruların kolaylık/zorluk/ölçme kalitesi dereceleri sadece soru yazarlarının belirlemesine bağlı olarak tespit edilebilmekte oysa soruların gerçek kolaylık/zorluk/ölçme kalitesi dereceleri bilimsel anlamda sadece adayların sınav anında verdikleri cevaplar ile belirlenebilmektedir. Bu da soruların, fiilen gerçekleştirilen bir sınavda denenmesi ile mümkün olmaktadır. Ölçme kalitesi yüksek soruların tekrar sorulabilmesi imkânından vazgeçilmesi düşünülemez. 

ÖSYM’nin son zamanlarda hummalı bir şekilde çalışmakta olduğu konulardan bir tanesi de “Elektronik Sınav” uygulamaları. Randevu ile belirli bilişim ağı güvenliği sağlanmış sınav merkezlerinde yapılacak bu sınavlar haftanın her günü yapılabileceği gibi günde bir kaç kez de yapılabilir duruma getirilmiş. Yine yapılan açıklamada “Bu sınavlarda sorulmuş olan soruların hemen sınavdan sonra açıklanması gibi bir uygulama sınavların istenilen sayıda yürütülmesini imkânsız hale getirmektedir. O nedenledir ki, dünyada sınav yapan kuruluşlar kesinlikle soruları açıklamamaktadırlar” deniyor. Umalım yeni sistem hak ve adaleti sağlamakta başarılı olsun. 

İstanbullular en çok İngilizce ve bilgisayar öğrenmek istiyor

İSMEK Eğitimleri her dönem büyük talep görüyor. 2013 – 2014 Eğitim dönemi kayıtlarının ilk 10 gününde İSMEK’ten eğitim almak için başvuranların sayısı 110 bini aşmış. İSMEK’te yoğun katılımla devam eden kayıtlar, İstanbulların eğitim tercihlerine ilişkin verileri de ortaya koyuyor. 

Bu yıl 250 branşta eğitim imkânı sunacak olan İSMEK’te kayıt başvurularında, İstanbulluların en fazla yabancı dil, yabancı diller içinde de en çok İngilizce öğrenmek istedikleri görülüyor. Temel bilgisayar eğitiminin verildiği "Bilgisayar Kullanımı” branşı ise İstanbulluların ikinci tercihi. Aldığı eğitimi kazanca dönüştürmek isteyenler, bu yıl Kadın giysileri dikimi, Çeyiz ürünleri hazırlama ve Aşçı çırağı eğitimlerini tercihlerinde üst sıralara taşırken; en çok tercih edilenler listesinde bu branşları Aerobik- Fitness, Aerobik-Pilates ve Guaj boya resim takip ediyor.

30 yaş altı kursiyer adayları, İngilizce, Web tasarımcısı, Fotoğraf çekimi, Diksiyon ve Temel muhasebe gibi branşları seçerek daha çok meslek edinme ya da mesleğinde ilerlemeyi hedeflerken, 60 yaş üstü kursiyerler en çok bilgisayar kullanımı eğitimini tercih ediyor. İlk tercihleri İngilizce ve bilgisayar kullanımı olan üniversite mezunu kursiyer adaylarının öncelikli diğer tercihleri ise; “Guaj boya resim, fotoğraf, aşçı çırağı, Temel muhasebe, gitar ve keman” olarak sıralanıyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar