OSBÜK Genel kurulundan notlar…
Geçtiğimiz cuma günü TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) 17. Olağan Genel Kurulu’na PAGDER-ASLAN OSB delegesi olarak katıldım.
OSBÜK, 4562 sayılı OSB Kanunu’nun 27. maddesinde yer alan ”OSB’ler arası uygulama birlikteliği ve işbirliğini sağlamak, dayanışmayı temin etmek, OSB’lerin sorunlarının çözümüne yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmak ve çalışmalar yapmak, bakanlık ile OSB’ler arasında koordinasyonu sağlamak, bakanlıkça verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan bir özel hukuk tüzel kişiliğidir. Tüzel kişilik kazanan tüm OSB’lerin, OSBÜK’e üyeliği ve belirlenen aidatı ödemeleri zorunludur ”hükümlerine göre kurulmuştu.
Yasaya göre, Genel Kurul OSB’lerin büyüklüğüyle orantılı olarak belirlenen temsilcilerinin katılımıyla seçimli 4 yılda bir Mali Genel Kurul ise her yıl toplanmakta.
1966 yılında faaliyet geçen OSB’lerimizin sayıları bakanlık verilerine göre 314 adet.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü’nün açılış konuşmalarıyla başlayan genel kurula ülkemizin il ve ilçelerinde konuşlandırılmış OSB’lerin delegelerinin katılımı yoğundu.
Açılış konuşmasından derleyebildiğim notlarıma gelince, Bakan Mustafa Varank konuşmasında “Gelecek dönemde yeni nesil OSB'ler kurmaya başlayacaklarına işaret ederek, buralarda enerji ve ham maddelerin daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Atıkların minimize edildiği, işletmeler arası malzeme ve enerji değişimlerinin üst düzeyde olduğu, yerelleşmenin sağlandığı, ekonomik büyümenin, kalitenin ve sosyal dengenin korunduğu yeni nesil OSB'lerimizi, sanayimizin hizmetine sunacağız. Tüm bu değişiklikleri sanayicinin önünü açmak, sanayici yatırımdan başka bir şey düşünmesin diye yapıyoruz. OSB'lerde arsa spekülasyonlarına, rantiyeciliğe asla müsaade etmeyeceğim” ifadelerini kullandı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun TOBB olarak OSB’lere destek verdiğinin bir ölçütü olarak da OSBÜK’ün kuruluşundan bugüne değin sahiplenmesi görülmekte.
OSB’lerin bugüne kadar Türkiye'nin sanayileşmesinde ve sanayinin Anadolu'ya yayılmasında önemli işleve sahip olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün OSB’lerin üst kuruluşunu oluşturan OSBÜK kurumsal bir yapıya kavuşturulmasıyla OSB’lerin sorunlarını hükümetle aktaran bir kanal haline geldi. Bu kanalla iletilen sorunlara hükümetlerimizce çözümler üretilmiştir. Örneğin; Destek paketleri, yeni istihdam için ilave teşvikler, devlet destekli ticari alacak sigortası devreye girdi. Son bir yılda hızla artan enerji fiyatları, kredi faizleri, teminat mektubu komisyonlarına çözümler üretildi. Türkiye'nin dünyaya model olduğu en önemli projelerin başında OSB'ler gelmekte. Türkiye’nin İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi ve üretim devi haline gelirken bunda OSB’lerin yadsınamaz katkısının bulunduğunu bildirmek isterim” dedi.
Doğu Asya’da OSB’lerin, daha büyük alanlara kurulduğunu, hatta kendileri ayrı birer şehir haline geldiğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bizdeki OSB’lerin neredeyse 10 katı büyüklüğe ulaşıyorlar. Buralar sadece sanayi ve üretimle sınırlı kalmıyor. Yaşam, eğitim, teknoloji ve lojistik merkezi olarak da tasarlanıp, işlev görüyor. Teknoparklar ve teknoloji merkezleri kuruluyor.
Meslek okullarını ve üniversite bölümlerini ihtiva ediyor. Bizim de, sanayimizi küresel rekabet ortamında ayakta tutmak için, OSB’lerimizi daha çok geliştirmemiz gerekiyor. Bu süreci de OSBÜK’ün başarıyla yöneteceğine inanıyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Başkan Memiş Kütükcü de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yeni ve daha yüksek katma değer üreten bir sanayileşme modelinin peşinde olduklarını söyledi. OSB’lerimiz için de artık yeni modeller, yeni başlangıçlar zamanı. Yeni nesil OSB'leri sanayicilere sadece altyapı ve arazi hizmetleri sağlayan yapılar olmaktan çıkaracaklarını vurgulayan Kütükcü, buraları sanayicinin ortak sorunlarına, ortak hizmetler üreten merkezler haline getireceklerini bildirdi.
Bu arada açılış konuşmaları sonrası gündemde yer alan konulara geçildiğinde Divan Başkanı’nın faaliyet raporunu görüşülüp tartışmaya açmadan oylama yapması adaylara 5 dakikalık konuşma süresi vermesi tartışmalara neden oldu.
Divan Başkanının acele etmesine bence de gerek yoktu.
Türkiye’nin her bir tarafında konuşlanmış OSB’lerden gelen delegelerden görüş ve önerilerini dile getirmek isteyenlere bir ölçü içinde söz hakkı verilmeliydi.
Adaylar ise 5 dakikalık süreçte yapacaklarını anlatmaya çalıştı...
Memiş Kütükcü’nün OSBÜK aidatlarında farklı parametrelerin yer alacağı bir modeli başlatacaklarını söylemesi uzun süre alkışlandı.
Kütükcü’nün 369 oyla yeniden OSBÜK Başkanı seçildiği genel kurulda rakibi Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Başkanı Vahit Yıldırım ise 169 oy alabildi.
Vahit beyle sohbetimizde adaylık için kısa sürede karar verdiğini ve bu nedenle yeterince başarılı olamadıklarını söyledi. Konya Sanayi Odası Başkanlığı’ndan beri tanıdığım Memiş Kütükcü ve yönetim kuruluna seçilen arkadaşlarını kutluyor ve başarılar diliyorum.
Memiş Kütükçü’nün listesinden yönetim kuruluna giren Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı değerli dostum Salih Esen ve farklı illerimizden gelen çok sayıda delegelerle konuşma olanağını bulduğum OSBÜK Genel Kurulu’ndan aktaracaklarım özetle bunlar...