OSB’ler için yeni modellerin önemi…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

ORSİAD Başkanı Levert Çamur’un  çatısı altındaki üç Ankaralı OSB’nin iş birliği konusunda anlattıkları haberini okuyunca, güçlü OSB’lerin Anadolu’daki OSB’lerde geliştirilecek iş birliği/ dayanışma için bir model oluşturulmasının çok önemli olabileceğini düşündüm…

OSTİM, İvedik ve Sincan OSB’lerin çatı kuruluşu ORSİAD Başkanı Levent Çamur, temel hedefl erinin ihracat artışı olduğunu belirterek, “Kuruluş reçetemiz belli; üretim ve ihracat artışı için var gücümüzle çalışacağız” diyor. Bu yolda OSB’lere büyük görev düştüğünü de açıklıyor. ORSİAD olarak düzenleyecekleri yurt içi fuarlar ve katılacakları uluslararası fuarlarda üyelerini buluşturmayı hedefl ediklerini söyleyen Çamur, “Dünyanın dört bir yanına irili ufaklı on binlerce ürün ihraç ediyoruz. Ama biliyoruz ki daha fazlasını yapabiliriz” diyor.

Çamur’un üç OSB’deki kuruluşun katılımıyla oluşan ORSİAD adına yaptığı bu açıklamanın ülkemiz OSB’leri için bir iş birliği/ dayanışma modeli oluşturmanın önemini hatırlatıp ortaya koyuyor. Bu dayanışma ve iş birliği ile OSB’lerin atıl olan yapılarının üretime ve ihracata dönüşebilecek bir potansiyeli olduğunu bunun hayata geçilebileceğini düşünüyorum.

Bunun için OSBÜK veri tabanında yer alan kurulmuş 331 OSB’nin durumuna değinmeliyim. 331 OSB’den 228’i yüzde 63’ü faal durumda, 103 ise atıl durumda. OSB’lerin toplam alanı 99 bin 854 hektar. Toplam 51 bin 72 sanayi parselinin 38 bin 125’i tahsis edilmiş durumda ve bunun 30 bin 989’u üretimde olan parseller, bunun üçte bir kadarı 9 bin 841 parsel ise boş durumda. OSB’lerde inşa halindeki fabrika sayısı ise 3 bin 842 adettir.

OSB’lerle ilgili bu veriler, ciddi bir potansiyelin kullanılamadığını atıl olduğunu çok ne ortaya koyuyor.

O nedenle OSB’ler arasında bir iş birliği/dayanışma modeli içerisinde yeni bir yapı oluşturmanın yolları aranmalıdır.

Bunun ilk adımı, OSB’lerin ciddi bir envanterlerinin çıkarılmasını ve atıl gözüken OSB’lerin güçlü OSB’lerle dayanışma içinde hangi imkanlara sahip olabileceğinin ortaya konması olacaktır.

Güçlü OSB’lerdeki güçlü şirketler, dayanışma içerisinde kendi üretimlerine destek verecek üretimlerine katkıda bulunacak. Anadolu’daki OSB’lerde kendileriyle dayanışma içinde olabilmenin yolları aranmalıdır.

Güçlü OSB’lerin son dönemde oluşturdukları sektör kümelenmeleri, üretim iş birlikleriyle ihracat artırıcı, girişimleri konusu içinde de Anadolu’daki atıl OSB’lerde yararlanılacak alanlar olması mümkün olabilir.

Kamu ve ekonomi yönetiminin güçlü firmalarla Anadolu’daki atıl olan OSB’lerdeki firmalarla iş birliğini özendirecek destekler ortaya koyarlarsa, bu da dayanışmaların ve iş birliklerinin artmasına yol açacaktır.

Atıl olanı harekete geçirmek, hem yatırımı, hem üretimi, hem ihracatı, hem de istihdamı artıracağı için bu OSB’ler arası dayanışmanın önemli olacağını düşünüyorum. Böylesi bir dayanışmanın birçok ilde refahı artırabileceğini o kentlerde işsizliği azaltacağına inanıyorum. Güçlü OSB’lerin Anadolu’da atıl OSB’lerle iş birliğine girmesinin ilk örneğini görmek istiyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar