OSB
Şimdilerde her ilimizde bir veya birden fazla Organize Sanayi Bölgesi var. Sanayi tesislerini bir araya toplamayı hedef alıyor. Böylece sanayi sektörüne yatırım yapmak isteyenlerin kolaylıkla arazi bulmalarına, ulaşım, enerji, yakıt, su, endüstriyel atık su arıtma tesisi gibi altyapı sorunlarının birlikte çözümüne imkan veriyor.
Sanayinin, şehirler içinde ve tarım arazilerinde dağılımını önleyerek çevreye olumsuz etkilerini en aza indiriyor. Şehirlerde sanayi tesislerinin düzenli gelişmesini sağlıyor.
İlk Organize Sanayi Bölgesi 1962 yılında Bursa’da kuruldu.
Şimdilerde 289 Organize Sanayi Bölgesi var. Bunların 212’si işletme aşamasında.
Organize Sanayi Bölgelerinde 77.467 sanayi tesisi için yer imkanı var.
Bunların 60.689’u yatırım yapmak isteyenlere tahsis edilmiş durumda. Toplam imkanların yüzde 22’si ise tahsis aşamasında.
Yatırımcılara tahsis edilen yatırım arsalarının yüzde 81’ini oluşturan 49.376 sanayi iş yerinde üretim başlamış durumda.
Tahsis edilen yatırım alanlarının yüzde 19’unu oluşturan 11.313 yatırım alanında ise inşaat devam ediyor.
Organize Sanayi Bölgelerindeki faaliyet halinde olan 49.376 iş yerinde 1 milyon 610 bin kişi çalışıyor.
Büyüklük sıralamasında Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi başta geliyor. Gaziantep’i Konya, Eskişehir, Kayseri, Adana, Malatya, İzmir Tekirdağ, Ankara, Manisa, Kocaeli Organize Sanayi Bölgeleri izliyor.
İstihdam imkanı bakımından önde gelen Organize Sanayi Bölgesi, İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi. Daha sonra Gaziantep, Ankara ve Kayseri Organize Sanayi Bölgeleri geliyor.
İşletme ve inşa aşamasındaki toplam 289 Organize Sanayi Bölgesinin 76’sı Marmara Bölgesinde. Ege’de 50, İç Anadolu’da 49, Karadeniz’de 47, Akdeniz’de 23, Doğu Anadolu’da 22, Güneydoğu Anadolu’da 22 Organize Sanayi Bölgesi var.
Organize Sanayi Bölgelerinin çoğu farklı sanayi kuruluşlarının birlikte faaliyet gösterdiği veya göstereceği bölgeler. 34’ü ise ihtisas bölgesi. Sadece aynı konuda üretim yapan sanayi işletmeleri birlikte oluyorlar.