Ortak zenginliklerimizi anlatmak için

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

“Biz şehirlerimiz için neler yapıyoruz? Hatta biz ülkemiz için neler yapıyoruz? Ülkemizin değerlerine ve zenginliklerine ne kadar sahip çıkıyor, bunları ne kadar biliyor, anlatıyor ve tanıtıyoruz? (...) İşte, Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası, toplumsal ve iktisadi yaşamın ulusal ve küresel düzeyde korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla biz kurucu üyeleri olduğumuz ‘Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği’ açılımında, kısaca ONE Derneği olarak anılacak bir yapıyla yola çıkalım istedik” demişti Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan 6 Haziran 2014’te Şanlıurfa’da. Oradaydık, çünkü ilk proje olarak dünyanın en eski tapınağı olarak adlandırılan Göbekli Tepe’yi seçmişlerdi.

Nisan ayında kurulan derneğin ilk etkinliğiydi katıldığımız. Aradan neredeyse bir yıl geçti; Demet Hanım ve derneğin kurucu üyelerinden Sedef Korkmaz, Tilda Tezman ile bu kez St. Regis Otel’in çatısındaki iki Michelin yıldızlı şef Wolfgang Puck’ın restoranı Spago’da buluştuk.

İstanbul’un pek beğendiğim otellerinden Maçka, St. Regis markasıyla yenilenmişti. Otelin bu halini de çok sevdim. Bir özelliğini de hemen vurgulayayım, tam 380 sanat eserini barındırıyor. Sadece otelin genel kullanım alanlarında değil misafir odaları ve süitlerde sergilenen bu eserler arasında Demsa Sanat Koleksiyonu’ndan Andy Warhol, Botero, Sam Francis, Devrim Erbil, Bedri Baykam, Seçkin Pirim, Ahmet Gümüştekin, Seyhan Topuz gibi isimlerin resim ve heykelleri bulunuyor. 

Geçtiğimiz bir yıl içinde yaptıkları çalışmaları özetleyen Demet Hanım “Bir ayağımız bu topraklara basarken diğer ayağımız dünyanın farklı bölgelerinden geçen geniş daireler çizecek demiştik. Bu yolda gerek ulusal gerekse uluslararası büyük destekler gördük. Dünyanın en büyülü yerlerinden biri olan Göbekli Tepe’ye yaptığımız geziler, Dışişleri ve Kültür bakanlıklarımızın desteği ve UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Türkiye Daimi Temsilcimiz Sayın Hüseyin Avni Botsalı’nın katılımıyla Paris’teki UNESCO Genel Merkezi’nde düzenlediğimiz konferans, basın toplantısı ve Paris Büyükelçimiz Sayın Hakkı Akil ev sahipliğinde gerçekleşen Büyükelçilik daveti ile Göbekli Tepe hakkında farkındalık yarattık. Paris’te görüştüğümüz Kültürden Sorumlu Alman Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer ile de bu konuda ortak çalışmalar yapmamız üzerine konuştuk.” dedi.

Dünya çapında ün kazanmış birçok ismin görüşleriyle projeye destek olduklarını kaydeden Çetindoğan, ayrıca bu dönemde Avrupa’nın kültürel ve doğal mirasının korunması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Placido Domingo başkanlığındaki Europa Nostra, küresel mirası korumayı amaçlayan Global Heritage Fund (GHF) ve Almanya’nın en önde gelen kuruluşlarından Alman Arkeoloji Enstitüsü ile de stratejik ortaklıklar kurduklarını sözlerine ekledi.

Göbekli Tepe ile ilgili çalışmalar bu yıl da hız kesmeden devam edecek. Haziran’da yurtiçi ve yurtdışından öğrencilerin katılımıyla Göbekli Tepe’de gerçekleşecek UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri projesi ve Mayıs ayındaki Expo Milan yakın dönemdeki önemli organizasyonlar arasında. Ayrıca Prof. Dr. İlber Ortaylı liderliğinde Urfa’dan Hatay’a uzanan bir Mozaik Yolu projesi var. 

Önümüzdeki dönem projelerini ise Sedef Korkmaz ve Tilda Tezman anlattılar.
Üyelerin katılımıyla çeşitli komiteler oluşturulmuş. Sevda Elgiz’in başında olduğu Güzel Sanatlar, Tilda Tezman’ın başkanlığındaki Görsel Sanatlar ve Mustafa Seçkin’in önderliğindeki Gastronomi Komitesi bunların arasında. Bilim Komitesi hazırlıkları sürüyor. Demet Hanım’ın bir yıl önceki toplantımızda vurguladığı gibi her şey çoğulluğumuzu, ortak zenginliğimizi anlatmak, tanıtmak; uluslararası platformlarda Türkiye’nin hak ettiği kadar bilinirliğini sağlamak; ülkemizi bir marka olarak en üst sıralarda görmek için. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar