Ortak noktamız çok: Macar kültürü ve mutfağı

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www. dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

✔ Türk mutfağından dokunuşlarla Macar lezzetleri

Macar Kültür Merkezi, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ve ALX Hungary sponsorluğunda Türkiye ile Macaristan arasındaki ortak mutfak kültürünü tanıtmak amacıyla “Türk-Macar Yemekleri Tadım Etkinliği” düzenledi.

Osmanlı Macaristan’ı (bugün Macaristan topraklarına dahil olan, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1541 ile 1699 tarihleri arasında kontrol ettiği bölge) ile mutfak kültürümüzdeki etkileşimler bugün bile rahatça gözlemlenebiliyor...

Bu konuyu araştıran “Elma Paprika” projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, iki ülke arasında gelişmiş olan ortak mutfak gelenekleri ve tarihsel süreçte oluşan etkileşimler anlatıldı. Proje çalışmalarında ortaya çıkan reçetelerde kullanılan kelimeler ve terimlerde büyük benzerlikler görüldüğü vurgulandı. Konuklar, tanıtım sonrasında Türk mutfağından dokunuşlarla hazırlanmış Macar yemeklerini tatma fırsatı buldular.

✔ Macar Kültür Merkezi 100. yaşını kutluyor

Macar devleti tarafından kurulan ilk Macar Kültür Merkezi, bundan bir asır önce İstanbul’da açılmış. Türkiye ve Macaristan’ın yüzyıllardır süren yakın ilişkilerine iyi bir örnek olan merkez, bugün Kâğıthane’de hizmet vermeyi sürdürüyor. Macar Kültür Merkezi, gerçekleştirdiği ve planladığı etkinlerle Macar sanatçıların çalışmalarını tanıtmayı, edebiyat ve müzik programları yapmayı, ülkenin güzel sanatlar, film ve tiyatro kültüründen örnekleri Türkiye’de sergilemeyi amaçlıyor.

Macarca derslerinin de verildiği merkezde halen süren iki sergiyi Mart ayı içinde gezmek mümkün…

✔ Ehlikeyfin caz keyfi: Dianne Reeves İstanbul’da

Bugüne kadar toplam 5 Grammy ödülü kazanan dünyaca ünlü caz şarkıcısı Dianne Reeves “Garanti Caz Yeşili” konserleri kapsamında İstanbul’a geliyor. Zorlu PSM Ana Tiyatro’da 18 Nisan tarihinde gerçekleşecek konserin biletleri satışa çıktı.

✔ “Sanatta Lale ve Lale Devri”ni merak ediyor musunuz?

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi tarafından düzenlenen Yetişkin Eğitimleri, “Sanatta Lale ve Lale Devri” konusuyla 9 Mart Perşembe günü başlıyor. 5 hafta sürecek programın anlatımını bu alandaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstleniyor.

✔ Kemanın dahi çocuğundan Çaykovski ziyafeti

Eleştirmenlerin “müziğin dahi çocuklarından biri” olarak övgüyle söz ettiği keman virtüözü David Garrett, Venezuelalı şef Dietrich Paredes yönetimindeki İstanbul Opera Orkestrası eşliğinde 9 Mart’ta Çaykovski yorumuyla İş Sanat’a konuk oluyor.

✔ Artık kışın da dondurma yiyoruz!

Son yıllarda kış aylarındaki dondurma siparişlerinin giderek arttığını gözlemleyen Yemeksepeti ekibi, tüm sezon verilerini kullanarak bu trendi daha detaylı inceledi. Sonuçlara göre bu yıl, Aralık- Şubat arasındaki üç aylık dönemde satılan dondurma adedi geçen yılın aynı dönemine göre 2,5 kat arttı ve Haziran - Ağustos dönemindeki rakamlara yaklaştı.

✔ Turfanda kuşkonmaz zamanı

Dünyanın birçok yerinde Mart ayının başından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan kuşkonmaz, baharın coşkusu ve tazeliğinin habercilerinden… Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde üretim yapan Nomad Tarım, her yıl fidelerden bir kısmını örtü altına alarak turfanda kuşkonmaz yetiştiriyor. Bu yıl da erkenci kuşkonmaz sürgünleri hasat edilmeye başlandı.

✔ Dardanel’den servise hazır levrek çorba

Dardanel, yeni ürünü tek kişilik ambalajlı ve mikrodalgaya uygun levrek çorbayı balık severlerin beğenisine sundu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar