“Ortak akıl toplantılarıyla yola çıkılmalı”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Siyasiler dahil herkes seçim sonrası reformlarla yeni bir yola çıkılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Bu konuda bir iş insanı dostum, kimseyi dışlamadan, en aykırı düşünenlerin de yer aldığı ortak akıl toplantılarıyla yola çıkılarak yeni ve ilgi çekici bir Türkiye hikayesinin ortaya koyulabileceğini söyledi.

Sohbet sırasında bir iş insanı dostum, “Siyasiler dahil, herkes bir şeyler yapılmasını istiyor. Reformlardan söz ediyor. Bunun için toplumun ortak aklına ihtiyacımız var. Tek tek bütün reform istenen alanları sıralayıp, toplantılar yaparak ortak aklı ortaya koymalıyız. Bunu yaparken kimseyi dışlamadan, en aykırı düşünenlere de bu toplantılarda yer vermeliyiz. Ülkemiz için doğru olana böyle ulaşarak yol haritamızı çizebiliriz. İhtiyacımız olan ‘Yeni Türkiye hikayesini’ böyle elde edebiliriz” dedi.

Ardından bunu gerekçelendirirken şöyle devam etti:

“Son dönemde büyümeden, işsizliğe, enflasyona birçok veri olumsuz geliyor. Konuştuğum herkes bazı şeylerden şikayet ediyor. Herkes seçim sonrası reformlar döneminin başlaması gerektiğini vurguluyor. O nedenle en aykırı düşünenlerin, en muhalif olanlarında içerisinde yer aldığı ortak akıl toplantılarında, tek tek reformların içeriklerini tartışmalıyız.”

Hangi alanlarda reform beklediğini sorduğumda aldığım yanıt şu oldu:
“Bunlar uzun zamandır toplumda sözü edilen konular. Belli başlıları arasında hukuk, vergi, eğitim, üretim, istihdam, tarım, konularındaki reformlar yer alıyor. Tek tek hepsi için toplumun bütün gruplarının, renklerinin katıldığı toplantılarla, reformların tartışmaları yapılmalı. Belirttiğim gibi bu toplantılarda en aykırı düşünenlerin yer alarak görüşlerini açıklamaları sağlanmalıdır. Toplumun bütün kesimlerinin görüşleriyle demokratik bir tartışma ortamında ortak akla ulaşılarak bu reformların yol haritası belirlenerek, birbiri ardından hayata geçirilmelidir. Bu ülkemiz için, ‘Yeni ve ilgi çekici bir hikaye’nin ortaya koyulması sonucunu beraberinde getirecektir.”

İş insanı dostum, siyasilerin içinde bulunduğumuz olumsuz tabloya ait verileri görmelerine karşın, seçim sonrası yeni bir reform döneminin başlayacağını söylüyorlar. Ama bunun için toplumsal bir ortak akılla yola çıkılması gerektiğini vurgulamıyorlar. Kendi bildikleri yolda, kendi çözüm önerileriyle, kendi akıllarıyla yola devam etme isteğinde olduklarını gösteren açıklamalarla yetiniyorlar, düşüncesini ortaya koyduklarını bunun yetersiz olduğunu belirtti.

İş insanı dostum, oysa diyerek, “En aykırı düşünenlerin de katıldığı tartışma ortamlarından çıkacak ortak akıl ile reformların yol haritasının çizilmesi gerektiği” önerisinde bulundu. Siyasilerin kendi akıllarıyla çözüm aramasının yeterli olmadığını, toplumsal ortak aklın üretilmesi için tek tek bütün reformların ele alındığı toplantıların yapılmasıyla yola çıkılmasının gerektiğinin altını çizdi.
Ben de tek tek bütün reformları ele alan, toplumun bütün kesimlerinin katıldığı, aykırı düşünceye yer verilen ortak akıl toplantılarına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Yeni bir ilgi çekici Türkiye hikayesinin böyle ortaya çıkacağına inanıyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar