Ortağı olduğumuz büyük doğalgaz projesi TANAP’ın temeli atıldı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Şahdeniz 2 bölgesinin doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak 1850 kilometrelik 17 kilometrelik bölümü Marmara denizi altından geçecek olan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru hattı TANAP projesinin temeli, ilk borunun toprakaltına indirilmesi töreni dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından Kars’ta gerçekleştirildi.

TANAP’tan ilk gaz 2018  yılında 6 milyar metreküp olarak akacak. 2019 yılında 16 milyar metreküpe yükselen doğalgazın 6 milyar metreküpü ülkemizde kullanılırken, 10 milyar metreküpü Yunanistan-İtalya üzerinden Avrupa’nın kullanımına sunulacak. TANAP’tan akacak doğalgaz, 2023’te 24 milyar metreküpe, 2026 yılında da 31 milyar metreküpe yükselecek.

Şahdeniz 2 doğalgaz üretim alanında BP yüzde 28.8 ile en yüksek paya sahip, geçen yıl Mayıs ayında payı yüzde 9’dan 19’a yükseltilen BOTAŞ ikinci büyük ortak durumunda. Norveç firması Statoil’in payı yüzde 15, Azerbaycan’ın SOCAR firmasının payı ise yüzde 6.7.

Şahdeniz 2 bölgesinin doğalgazı Kars’ın Selin ilçesinden Türkiye girip, 21 il ve 87 ilçeden geçtikten sonra Edirne’nin İpsala ilçesi üzerinden Yunanistan’a geçecek 1850 kilometrelik TANAP boru hattı ortaklığında geçen yıl BOTAŞ’ın payı yüzde geçen yıl 20’de 30’a yükseltildi, son olarak BP’de yüzde 12 pay alarak  ortaklığa katıldı. Projenin en büyük pay ise yüzde 58 ile Azerbaycan’ın SOCAR şirketine ait. 7 milyar dolara mal olması beklenen proje’de ilk doğalgaz akışı 2018 yılında başlayarak, sonraki yıllarda artarak devam edecek.

1850 kilometrelik boru hattında 1 milyon 300 bin ton çelik kullanılacak. Bunun 200 bin tonu hattın yurt dışı bölümünde 1.1 milyon tonu ülkemizdeki boru hattında kullanılacak. Boru hattının yüzde 80’lik bölümünün boru üretimini 6 Türk firma ve konsorsiyumu gerçekleştirecek. Tosçelik yüzde 25’inin, Borusan-Mannesmann-Noksel –Erciyes boru konsorsiyumu yüzde 30’unun, Ümran-Emek konsorsiyumu yüzde 25’inin, Baostell Europe’de yüzde 20’sinin boru üretimini gerçekleştirecekler. Ardahan-Eskişehir hattında boru çapı 56 inç/1422 mm, Eskişehir-Edirne hattında boru çapı 48 inç/ 1219 mm olacak.

Proje 15 bin kişilik bir istihdama ve çelik boru firmalarına büyük üretim  imkanı fırsat yaratacak. TANAP, boru firmalarının bu projede elde ettikleri önemli know-how ile başka uluslararası projelerde de  önlerini açacak.
1200 kilometrelik Mavi Akım  ve 1329 kilometrelik Nabuco doğal gaz boru hattı projelerine 1850 kilometrelik TANAP’ın da eklenmesiyle Türkiye bir yandan kendi doğalgaz kullanımını daha ucuz ve sağlıklı elde edebilecek. Bir yandan da Avrupa doğalgaz geçiş alanı olarak önemli bir santral olma özelliğini kazanacak.

TANAP bizim için olduğu kadar. Azerbaycan ve Avrupa ülkeleri açısından da çok önemli bir proje. Temeli atılan projenin sağlıklı yürütülerek, hedeflenen 2018 yılında doğalgaz akışını başlatmasını ve başarıya ulaşmasını dilerim...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar