Ortadoğu'dan sonra altına ECB desteği
Önceki haftanın son işlem gününde, Tunus'dan Mısır'a kayan isyanın bölgeyle ilgili endişelerin artmasıyla altın, aşağı yönlü baskıları kırarak yükselişe geçmiş ve fiyat bandını 1330 - 1340 dolar/ons aralığına taşımıştı. Geçtğimiz hafta ise, Mısır'daki isyanın, karşıt görüşlülerin de harekete geçmesiyle, şiddete dönüşmesi ve Yemen, Ürdün, Cezayir hatta bölgenin diğer ülkelerine de sıçrama ihtimalinin artması, güvenli liman altına, tutunma gücü sağladı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizlerde oynamama kararını açıklamasının ardından altın, dolar ile birlikte yükselişe geçerek hafatlık bazda yüzde 0.9 oranında değer kazanırken haftayı da, 1.359,65 dolar/ons'tan kapattı. Geçen hafta, euro ve uzun vadeli ABD Hazine bonoları değer kaybederken, gümüş, platin ve temel metal fiyatlarının tamamının yükseldiği gözlendi.
Altın, haftanın açılışını 1.338 dolar/ons seviyesinden yapmasının ardından ilk işlem saatinden itibaren gevşeyerek haftanın en düşük seviyesi 1.323.15 dolar/ons'u gördü. İlk gün, ABD'nin artan ISM ekonomik görünüm ve iş aktivite rakamları ile baskı altında kalan maden sonraki gün, yine ABD'den açıklanan kritik imalat, istihdam ve yeni sipariş endekslerinin yükselişleri ile geri planda kaldı. Euro Bölgesi'nin açıklanan enflasyon değerleri piyasalarda, Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri artıracağı yönündeki beklentileri güçlendirdi ve euro, dolar karşısında yükselişini sürdürdü. Parite, 1.3862 ile yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesini gördü. Piyasaların diğer odaklandığı kanulardan biri de, Ortadoğu'daki gelişmelerdi. Mısır'daki ayaklanmaların, Ortadoğu'ya yayılabileceği endişesi altının, perşembe gününe kadar 1.330.dolar/ons'un üstünde tutunmasını sağladı. Perşembe günü, piyasalar için hareketli bir gündü. Euro Bölgesi'nin gerileyen perakende satışları ve Avrupa Merkez Bankası'nın, ABD piyasalarının açılışı öncesi, faiz oranlarında değişikliğe gidilmediği açıklaması, paritenin yönünü doların lehine çevirirken, sonrasında ABD tarafından gelen olumlu işsizlik başvurusu, tarım dışı verimlilik ve artan fabrika siparişleri verisi ile aşağı yönlü trend keskinleşirken parite, 1.3625 seviyesini test etti. Bu gelişmeler emtia ve hisse senedi tarafına da hareketlilik getirirken altın fiyat bandını, 1.350-1.360 dolar/ons aralığına yükseltti. Son işlem günü piyasalar tarım dışı istihdam verisine odaklanırken, beklentinin çok altında kalan rakamlar, işsizlik oranının yaklaşık iki senenin en düşük seviyesine indiği haberini gölgeledi. Altın seans sonuna doğru iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1.359,65 dolar/ons'u kaydederken, euro/dolar paritesi 1,3588 ile dolar lehine hafta başındaki seviyesine kadar geri çekildi. Haftalık bazda altın, yüzde 0.9, gümüş yüzde 4.23, platin yüzde 2,6 oranında değer kazanırken, temel metallerin tamamı ortalama yüzde 4 oranında değerlendi. Dow Jones'un haftalık kazancı yüzde 2.3'ü bulurken, gelişmiş ülke borsa endeksleri de iyi bir performans gösterdi. Haftanın son günü, ham petrol vadelilerine gelen hızlı kar satışları, fiyatların 100 dolar/varilin altına sarkarak, kazançların geri verilmesine neden oldu.
Geçen hafta, altın fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü grafik 1300 dolar/ons ana destek seviyesinden uzaklaşmasına neden oldu. Ortadoğu'daki olumsuz gelişmeler ile euro ve ABD kanadında sürdürülen ısrarcı düşük faiz politikaları altını krıtik seviyeden uzaklaştırıyor ancak; hem Avrupa, hem de ABD tarafindan gelecek olumlu veriler ve Ortadoğu'daki tansiyonun düşmesi durumunda, satış baskısının tekrar hissedilmeye başlanacağı ihtimali göz ardı edilmemeli. Bu hafta altında yeni kar satışları gelebilir. Aksi takdirde altın, 1.380 dolar/ons'u zorlayacaktır.