Ortadoğu'daki gerilim yatırımcıları altına yöneltti
Euro Bölgesi'ne yönelik endişelerin azalmasıyla gerilemeye başlayan ve geçen hafta, 1308.13 dolar/ons ile son 4 ayın en düşük seviyesini gören altının imdadına, Ortadoğu'daki gerilim yetişti. Tunus'da başlayan ve bölgenin diğer ülkelerini de tehdit eden isyanların, Mısır'a sıçramasıyla artan endişeler, haftanın son günü ABD piyasalarında, dolar, ham petrol ve altın fiyatlarına 'U' dönüşü yaptırarak, hızla yükselmesine neden oldu. Cuma günü ons'da yaklaşık 30 dolar değer kazanan altın, kapanışı 1335.96 dolar/ons'dan yaparken haftalık bazda da yüzde 2.5'e varan kayıptan kurtuldu ve yüzde 0.49'luk değer kaybına sevindi.
Haftaya, 1.345 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın ilk gün, haftanın en iyi seviyesini 1350.50 dolar/ons ile Asya'da kaydetmesinin ardından düşüşe geçti. Euro, dolar karşısında yükselirken, özellikle borsada işlem gören altın fonlarının vadeli piyasadan çıktıkları gözlendi. Salı günü 1.325 dolar/ons seviyesine kadar gevşeyen altın, Çarşamba günü ABD'den açıklanan ve beklentilerden daha iyi gelen yeni konut satışları verisi ile düşük kalırken, FED'in, Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında, düşük faiz oranında değişikliğe gidilmeyeceği, tahvil alım programının da haziran ayı sonuna kadar sürdürüleceği ifadesi, altını 1.345 dolar/ons'a taşısa da bu yükseliş kısa ömürlü oldu. Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası faiz artırımı sinyali vermesi ve Fransa ile Almanya'dan, Euro'ya destek gelmesi, pariteyi 1.3755'e taşırken altın, 1310 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Cuma günü haftanın ve son 4 ayın en kötü seviyesi olan 1308.13 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, Tunus, Cezayir ve Yemen'deki kargaşanın Mısır'a sıçrayarak hükümet karşıtı grubun yoksulluğa başkaldırısı ile yükselen tansiyondan nemalandı. Ortadoğu'da bu kez Mısır ile bozulan istikrar, Fitch'in kredi notunu da aşağı çekmesiyle piyasalar, ters köşe oldu. Özellikle; riskli varlıklardan hızla uzaklaşan yatırımcı, rezerv para dolar ve güvenli liman altın'a yöneldi. 1.315 dolar/ons seviyelerinde seyreden altın akşam saatlerinde, dolar ve ham petrol fiyatlarından gelen destekle ons'da yaklaşık 30 dolarlık bir sıçrama ile 1.345 dolar/ons seviyesine kadar tırmandı. Sonrasında gelen kar satışları ile haftayı 1335.96 dolar/ons'tan kapatan altın, haftalık kaybı yüzde 0.49'a kadar çekti. Gümüş, kayıplarını fazlasıyla yerine koyarak 27.96 dolar/ons son fiyatı ile haftalık bazda yüzde 1.67 oranında değer kazanırken platin ve paladyum, yüzde 1.66 ve 0.8 oranında değer kaybına uğradı. Altın ve rezerv paranın tercih edilmesi ile Wall Street'de de sert düşüşler yaşandı. S&P 500, cuma günü, ağustos ortasından bu yana en yüksek bir günlük kaybını yaşadı. Euro/dolar paritesi 1.3609 kapanış ile yüzde 0.1 düşerken, Ortadoğu'da yaşanan gerginliğinde desteği ile Brent türü ham petrolün fiyatı, yüzde 1.85 oranında artarak, 2008 Eylül sonrası en yüksek seviye olan 99.36 dolar/varil'e ulaştı.
Altın, kriz ortamından ve jeopolitik risklerden en çok beslenen yatırım enstrümanı olma özelliğini geçen haftanın son günü yaptığı çıkışla bir kez daha göstermiş oldu. Ortadoğu'da yükselen tansiyonun, ABD ve Euro Bölgesi'nden gelen olumlu sinyallerin önüne geçerek, altın fiyatlarında ani bir yükselişe neden olması, yeni bir trendin habercisi değil. Ortadoğu'da yaşanacak uzun sureli bir ekonomik tahribat ve jeopolitik risk algılaması önemli. Ayrıca; önümüzdeki ay başında FED'in 600 milyarlık tahvil alım programı çerçevesinde 3.alımı başlatması, altın yatırımcısının pozisyonlarına yön verecektir. Bu hafta altın, kendini kanıtlama mücadelesi verecektir.