Ortadoğu yeni ticari üsler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]


Ortadoğu'nun Singapur'u olması yolunda Ürdün'ün girişimleri olan Akabe limanında canlandırılmaya ve geliştirilmeye çalışılırken, Arkadaşımız Sedat Alp'in haberine göre Ürdün Kralı Abdullah son Türkiye ziyaretinde ülkelerimiz arasında stratejik işbirliği geliştirilmesini önererek ülkesinde Akabe ve El Maftek kentlerinde iki serbest bölge kurulması ve Türk yatırımcıların bu bölgeler yatırım yapmaları önerisini gündeme getirdi.
Ammon Haber Ajansının önceki gün geçtiği haberine göre, Türkiye'de Metin Döğer başkanlığında Ürdün'e  giden heyet, Ürdün Başbakanı Abdullah Ensar ve Ticaret odası başkanı Nail El Kabariti ve Sanayi Odası Başkanı Emin Hataht ile görüşerek raporlarını Bilim ve Sanayi Bakanlığına sunacaklar. Ajansın haberine göre Başbakan Erdoğan'ın Ürdün ziyaretinin ardından da serbest bölgeler konusuna somut adımlar atılmaya başlanacak.
Bunun dışında bir başka gelişme ise TOBB'un 2003 yılından bu yana Filistin Eylem Planı çerçevesinde yürüttüğü serbest bölge çalışmasında görülüyor. Önce Gazze'de kurulması düşünülen serbest bölgenin, son dönemde yer değiştirilerek Batı Şeria'ya Cenin'de tahsis edilen 1000 dönümlük alana  aktarılmış durumda.
TOBB'un bu çalışma için kurduğu Anonim Şirketin Başkanı Ahmet Şekeroğlu, yeni tahsis edilen bölgenin Hayfa limanına 35 kilometre ve Ürdün sınıra da 35 kilometre mesafede çok avantajlı bir noktada olduğunu belirterek, “Burada hem Nitelikli Serbest Bölge hem OSB nitelikli bir çalışma yapacağız. Tekstil, ayakkabı, mobilya firmalarıyla, montaj çalışmaları yapacak firmalarla burada emek yoğun bir model oluşturma girişiminde bulunacağız. Batı Şeria'da işsizliğin çok yüksek olması bizi bu yöne yöneltti. Özellikle montaj hattı kurulmasına Türk firmaları kadar Alman firmalarının da sıcak bakacağını düşünüyoruz. Ayrıca bölgede üretim alanları için kalifiye eleman yetiştirecek bir Teknik okul projemiz de var” açıklamasını yaptı.
Şekeroğlu bu alana yatırım yapacak firmaların arazi imkanı, orta doğu pazarına hakimiyet, vergi, altyapı ve enerji ucuzluğu gibi avantajlarının yanı sıra AB ve ABD'ye gümrük avantajlı mal gönderme avantajına da sahip olabileceklerinin altını çizdi. Şekeroğlu, bölgede genişleme imkanı olduğunu bin dönümün 5 bin dönüme kadar çıkabileceğini, bunun için engel bulunmadığını da belirtti.
TEPAV yöneticisi Güven Sak ise Suriye sorununun ardından zorlanan Türk nakliyeciler için bu bölgenin lojistik üs olma özelliğini kazandığını belirterek, “Hayfa limanına çok yakın olan bölge Suudi Arabistan, Katar ve BAE'rine gidecek Türk tırlarının Ro-Ro ile bu limana gelmelerinin ardından İsrail üzerinden yollarına devam edebilecekler. Akabe limanından da Uzakdoğu ülkelerine yapılacak bir taşımacılık sağlanabilecek” dedi. İsrail'in Filistin kamyonlarına izin vermediğini son dönemde çok sayıda Türk Tır'ının bu yolu izlediğini, bunun da kurulacak bölgede lojistik üs imkanı yarattığını sözlerine ekledi.
Görüldüğü gibi son dönemde bazı komşu ülkelerle yaşardığımız sorunların bizi ittiği Ortadoğu'daki yeni arayışlar, hem yeni üretim alanları, hem yeni ticari imkanlar, hem yeni lojistik olanakları yaratacak yeni proje arayışlarına yol açıyor. Söz konusu olan üç serbest bölge çalışması bu açıdan önemli üç girişim olarak ortaya çıkıyor.
 
 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar