Orta ve Doğu Avrupa toparlanırken Türkiye patinaj yapacak

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

IMF Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa bölge raporunda, bölge ülkeleriyle birlikte Türkiye ekonomisi de değerlendiriliyor. Global fonlar Türkiye’yi sıklıkla Rusya, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerle aynı kategoride değerlendirdiği için bu raporda yer alan tespit ve tahminler önemli.
Son yayınlanan Kasım 2016 tarihli raporda Türkiye’ye açısından önem taşıyan noktalar şöyle sıralanabilir:

* Gelişmiş ekonomilerde parasal sıkılaştırmanın nisanda öngörülene göre daha yavaş bir yol izleyecek olması sayesinde finansal koşullar ılımlı kalmaya devam edecek. Bu durum Türkiye’ye özel olarak yaradı. Global piyasalardaki göreli rahat ortam, Türkiye’nin darbe girişimi ve olağanüstü hal ilanı şokları daha kolay atlatmasını sağladı. Bu ortam, kredi notundaki düşüşe piyasaların negatif tepkisinin ölçülü kalmasında da etkili oldu.

* Mayıstaki değerlendirmelere göre n global riskler, hafiflemiş olsa da varlığını koruyor. Buna rağmen finansman ihtiyacı yüksek olan ülkeler, piyasa eğilimlerindeki ani değişiklikler karşısında daha kırılgan durumda. Bu risk, özellikle uluslararası yatırım açığı yüksek olan ve yüklü miktarda dış finansman ihtiyacı bulunan Türkiye için geçerli.

* Türkiye’de büyüme önümüzdeki birkaç yıl boyunca yavaş seyredecek. 2016’daki yavaşlama terörist saldırılar ile Rusya’nın yaptırımları gibi olumsuz dış faktörlerin yanı sıra kredilerdeki yavaşlama, döviz kurlarındaki artış ile politik belirsizlikler nedeniyle yatırımcı ve tüketici güveninin zayıflamasının bir sonucu. 2017’de büyümenin daha da yavaşlaması bekleniyor. Bunda 2016’da büyümeye katkı yapan asgari ücret artışı gibi bir defalık faktörün devreden çıkması ile iş ortamına güvende yaşanan aşınmanın yatırımlar üzerindeki olumsuz etkiyi artırması rol oynayacak.

* 2016’daki kur artışı ve parasal gevşemenin etkisiyle enflasyonist baskılar yüksek kalmaya devam edecek.

* Türkiye’deki politik belirsizlik artışı ekonomi için önemli bir risk faktörü.

* Türkiye’de yapısal reformlar özel tasarruf oranının artırılması ve iş ortamının düzeltilmesine odaklanmalı.

* IMF tahminlerine göre 2017’de Türkiye’nin büyüme hızı, çoğu bölge ülkesine göre daha yüksek olacak. Ancak diğer ülkelerin hızı artarken Türkiye’nin hızı düşecek. Diğer ülkelerin cari denge, ihracat, dış borç göstergeleri düzelirken, Türkiye’ninki bozulacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar