Orta Vadeli Program'dan vergi notları
2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan geçtiğimiz hafta arka arkaya Resmi Gazete’de yayımlandı. Programın ilk uygulama yılı olan 2015 Yılı Programı’nın da kısa sürede yayımlanması beklenebilir. Orta Vadeli Program ve Mali Planda yer alan, vergi uygulamacılarını bir şekilde etkileyen konulardan dikkat çeken bazıları aşağıda özetlenmiştir.
Mükellef hakları konusunda umut vaadeden hedefler
Orta Vadeli Program’da ve Mali Planda, mükellef haklarının korunması, vergiye gönüllü uyum, vergilemede adalet konularında oldukça umut vaat eden hedefl ere yer verilmiştir. Bu hedefl erden dikkat çeken bazıları şunlardır:
● Vergi mevzuatı ve uygulamaları, mükellef güvenini ve haklarını artırmayı gözeten bir anlayışla ele alınacaktır.
● Temel vergi mevzuatının, sade ve uyum sağlanabilir hale getirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecektir.
● Vergilemede şeffaflIk, istikrar ve öngörülebilirlik esas olacaktır.
Kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye devam
Program ve Planın, hem vergi politikası hem de istihdam politikası bölümünde, kayıt dışılıkla etkin olarak mücadele edileceği ifade edilmektedir. Bu kapsamda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması yanında, başta ilgili idarelerin denetim kapasitelerinin artırılması ve kurumlar arası işbirliği olmak üzere bazı idari tedbirlerin alınmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır.
Taşınmaz vergilemesinde yeni kurallar
Program ve planda yer alan bilgilerden, program döneminde;
● Emlak vergisi sisteminin gözden geçirileceği,
● Taşınmazların elden çıkartılmasından doğan değer artış kazançlarının vergilendirilmesinde değişiklik yapılacağı,
● İmar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları gibi işlemlerinden kaynaklanan değer artışlarından kamunun pay almasına yönelik bir sistem kurulacağı, görülmektedir.
Yatırım teşviklerinde ince ayar beklentisi
Program ve Mali Plan’da özetle teşvik sisteminin gözden geçirileceği, bazı alanlarda teşvik sisteminin güçlendirileceği belirlenmiştir. Bu çerçevede planlanan hedefl er şunlardır:
● Yeni yatırımların gerçekleştirilmesi, ihracatın artırılması ve teknolojik gelişme için mevcut teşvik politikaları etkin şekilde sürdürülecek, ihtiyaçlara göre yatırım teşvik sistemi gözden geçirilecektir.
● Yeni rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve bunların parçalarının üretimi, ilaç ve tıbbi cihaz üretimi konularında yatırım teşvik sistemi güçlendirilerek yurt içi üretim kapasitesi artırılacaktır.
● Yatırımcılara ve işletmelere yönelik bürokratik ve hukuki süreçler iyileştirilecek, mevzuat uluslararası standartlara ve en iyi uygulamalara göre güncellenecektir.
● Yatırımcılara uygun nitelikte yatırım yeri tahsisi yapabilmek için yeterli arsa üretimi sağlanacak, hazine arazileri başta olmak üzere yatırıma elverişli arazilerin envanteri çıkarılacak ve tahsis süreçleri etkinleştirilecektir.
Ar-Ge teşvikleri artarak devam
Program ve Mali Plan’da yer alan bilgilerden, Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen politikaların devam edeceği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda program ve planda;
● Ar-Ge tabanlı, yenilikçi, çevre dostu ve yüksek katma değer yaratan üretim yapısının destekleneceği, elde edilecek ürünlerin ticarileştirme ve markalaşma süreçlerinin hızlandırılacağı,
● Yeni rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve bunların parçalarının üretimi, ilaç ve tıbbi cihaz üretimi konularında Ar-Ge sisteminin güçlendirilerek yurt içi üretim kapasitesinin artırılacağı,
● Ar-Ge faaliyetlerini ve yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesini destekleyen vergi politikalarının uygulanacağı, belirtilmektedir.
Enerji teşvikleri dikkat çekici
Cari açıkla mücadele, imalat sanayinde maliyetlerin azaltılması ve çevre kirliliğiyle mücadele amaçları kapsamında çeşitli enerji politikaları ve teşvikleri öngörülmüştür. Bu çerçevede Mali Planda yer alan bazı hedefl er şunlarıdır:
● Enerji tüketiminde tasarrufun sağlanması amacıyla, konut ve işyerlerinde enerji tasarrufuna ilişkin harcamalar ile enerji verimliliği çerçevesinde enerji tasarrufu sağlayıcı araçların vergisel yönden teşviki sağlanacaktır.
● Enerji kaynaklarının çeşitliliği ile yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırım ve üretiminin artırılmasına ilişkin vergisel teşvik mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir.
● İmalat sanayinde enerji girdi maliyetlerini azaltacak ve güvenliğini sağlayacak vergi politikaları geliştirilecektir.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi
Program ve plandan, İstanbul’u uluslararası finans merkezi haline getirme hedefine yönelik çalışmaların devam edeceği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda vergisel düzenlemelerle, üç yıllık Program döneminde;
● Finansal işlemlerin İstanbul’da yapılmasının sağlanmasına,
● Finansal kurum ve yatırımcılar için belirsizliği giderici ve uygulamada uzmanlaşmayı sağlayıcı tedbirler alınmasına, ● Halka açık olmayan şirketlerin sermaye piyasasına açılması sağlanarak sermayenin tabana yayılmasına yönelik çalışma yapılacağı anlaşılmaktadır.
Dikkat çekici diğer konular
Program ve planda yer alan bilgilerden, dikkat çeken bazı hedefl er şu şekilde özetlenebilir.
● Damga vergisi ve harçların gözden geçirilerek, kamu mali dengelerinin olanak verdiği ölçüde bu vergilerde indirime gidilmesi.
● Dâhilde işleme rejimi uygulamalarının, yurt içi üretim koşulları ve dış ticaret dengesi açısından yeniden değerlendirilmesi.
● İstihdam teşviklerinin sadeleştirilerek basit ve anlaşılır hale getirilmesi.