Ört ki ölem…
Yaratıcı kişiliği, geniş espri gücü ve renkli kalemiyle rahmetli Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in "orijinal yazıları”, 3 Nisan 1985 günü Milliyet'teki sütununda, "alıştığımız iyimserliği" ile ters düşen gerçekleri sıralamıştı. Sıraladığı gerçekler hepimizin bildiği şeyler... Fakat bu kadar güzel şekilde ve bu kadar özet olarak sıralanınca Anadolu deyimi ile söylenecek tek şey kalıyor: "...Ört ki ölem."
Ne diyor Prof. Dr. Erdoğan Alkin:
1. Faizleri tepeden inme kararla düşüremezsiniz.
2. Kur ayarlamalarını durduramazsınız.
3. Türk Parasını Koruma mevzuatındaki yumuşamayı tersine çeviremezsiniz.
4. İthalatı yeniden katı biçimde yasaklayamazsınız.
5. Üretime öncelik vererek, enflasyonu yavaşlatamazsınız.
6. Enflasyonu hemen durduramazsınız.
7. Kısa sürede gelir dağılımını düzeltemezsiniz.
8. İşsizliği azaltamazsınız.
9. Dış ticaret açığını kapatamazsınız.
10 .Borçlanmaktan vazgeçemezsiniz.
11. IMF ile bozuşamazsınız.
12. Halkın ekonomi mantığını aykırı hiçbir şey yapamazsınız.
Prof. Dr. Erdoğan Alkin'in 1985 yılında 33 yıl önce yazdığı bu "12 emiri" kabul edecek isek, "hastadan ümit kalmamış demektir..."
Yukarıda sıralanan "12 emir"in tamamı, kendi mantık silsilesinde doğrudur. Bu bir pakettir. Bu paketi bölmenin, yarısını kabul edip, yarısını inkar etmenin imkanı yoktur. Basit anlatımıyla eğer "siz elma ağacını diktiniz ise bu ağaç mutlaka elma verecektir". Sakın ola ki 'Bu ağaç acep armut verir mi' diye beklemeyiniz. Elma ağacı dikenin, alternatifi yoktur. Meyvesi elmadır. Elmanın alternatifinin armut olabilmesi için elma ağacını söküp, yerine armut ağacı dikmek gerekir.
Bir tarlada elma ağacı yerine armut ağacı dikmenin "sistem veya ideoloji" konularıyla ilgisi, ilişkisi olamaz. Serbest piyasa ekonomisinde, hür, demokratik, parlamenter rejimde biri elmayı seçer, biri armutu... Öncelik taşıyan, halkın tercihidir. Halk elma mı istiyor, armut mu? Önemli olan halkın elma mı armut mu şaşkınlığı arasında hiç aklına gelmeyen bir meyveyi örneğin ayvayı yememesidir.