Organik tarım gerçekten yararlı mı?

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Organik tarım, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi olarak tanımlanıyor. Organik tarımın amacı ise, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak. Organik tarım özellikle çevre bilincinin gelişmesi ve ozon tabakasında meydana gelen incelme ile tüm dünyada önem kazandı ve başlı başına bin sektör haline geldi.

Bugün ise organik tarımın gerçekten yararlı olup olmadığı masaya yatırılıyor.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırma, organik tarım ürünlerinin klasik tarım ürünlerinden daha yararlı olmadığını ortaya koyuyor.

Araştırma Londra bulunan London School of Hygiene & Tropical Medecine araştırmacıları tarafından gerçekleştirilmiş. Araştırmada elde edilen veriler ise organik ürünlerin gerek kalsiyum, gerek demir, gerekse C vitamini açısından klasik tarımla elde edilen ürünlerden daha fazla besin değerine sahip olmadığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu sonuca varabilmek için son 50 sene içinde yayımlanmış 162 bilimsel araştırmayı sistematik bir incelemeden geçirmişler.

İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Ajansı (Food Standarts Agency- FSA) için gerçekleştirilen araştırmanın yazarlarından Alan Dangour, "Besin değeri açısından organik ürünler ile geleneksel tarım metotları yoluyla elde edilen ürünler arasında hiçbir fark yok" derken, FSA temsilcilerinden Gill Fine ise kurumun organik ürünlere karşı bir tutumunun bulunmadığını ve bu araştırmanın amacının, insanlara organik ürünleri satın almayın demek olmadığını ifade ediyor. Fine, "Önemli olan insanların yiyeceklerini seçerken gerekli bilgilere sahip olmaları" diyor.

Fransızlar da aynı sonuca varmışlardı

Organik ürünlerin yararı aslında ilk kez sorgulanmıyor. 2003 yılında Fransa'da bulunan Ürün Sağlık Güvenliği Ajansı (Afssa) tarafından yayımlanan bir başka rapor da, İngiliz FSA ile aynı sonuçları gündeme getirmişti.

Afssa tarafından yer alan raporda da şu yorumlara yer veriliyordu: "Organik tarım ve geleneksel tarım yoluyla elde edilen ürünler arasında kimyasal oluşum ve besin değeri açısından anlamlı bir fark bulunmamaktadır."

Çevresel faktörler

Bilim çevreleri tarafından açıklanan bir raporlar, organik tarım destekçilerinin tepkisini çekmiyor değil. Bilim adamlarının en fazla eleştirildikleri konu ise, organik tarımın geleneksel tarımdan daha fazla yarar sağlamadığını ifade ederken, çevresel unsurları dikkate almamaları. Çevreye karşı duyarlı olan organik tarım, tüketicinin yaşam alanına zarar vermiyor. Böcek ilacı gibi insan sağlığına zararlı ürünler kullanmıyor.

Bu noktada aslında yine belirleyici olan tüketicinin tercihi olacak. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar