Organik beslenmenin sağlık boyutu

Yavuz DİZDAR
Yavuz DİZDAR yavuz.dizdar@dunya.com

Türkiye'nin ilk Organik Hayvancılık Kongresi Gümüşhane <http://www.haberler.com/gumushane/> Üniversitesi'nin desteği, Aydın Doğan <http://www.haberler.com/aydin-dogan/> Vakfı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Doğan Organik Ürünler ve Tarım Organizasyonu Derneği'nin katkılarıyla 1-4 Temmuz 2010 tarihlerinde Gümüşhane <http://www.haberler.com/gumushane/>'nin Kelkit <http://www.haberler.com/kelkit/> İlçesi'nde gerçekleştirildi. Kongreye biz de organik beslenme ve sağlık ve GDO'ların sağlık riskleri konusunda iki ayrı sunumla katıldık. Organik üretimin önemini sanırız bilmeyen kalmamıştır. Kimyasal kullanılmadan yapılan tarım, sağlık açısından da en güvenilir olan yöntem. Bu uygulama belli kurallar dahilinde güvenceye alınıyor ve sertifikalandırmayla da belgeleniyor.

Sağlıklı organik üretimin felsefesi "küçük işletmelerin desteklenmesi"

Doğan Organik Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü İlhan Başaran Kelkit <http://www.haberler.com/kelkit/> Organik Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Projesi'ni hem üretim hem de felsefe açısından çok farklı bir yer oturtmuş ki şapka çıkartmamız gerekiyor. Projenin amacı, bölgede eskimiş yöntemlerle yeterli geliri üretmeyen hayvancılık sisteminin yapısının değiştirilip, modern hayvansal üretim yöntemlerinin kullanıldığı, organik süt-besi hayvancılığına dönüşümün sağlanması. Bir yandan Avrupa Birliği normlarına uygun olarak hayvansal üretim miktarı artırılırken, diğer yandan da bölgedeki sürdürülebilir üretimin artırılması ve beraberinde gelir artışı hedefleniyor. Böylelikle Doğan Organik İşletmesi'nde yılda üretilen 6 bin 500 ton süte ek olarak, bölgedeki çiftçilerle sözleşmeli olarak organik süt üretiminin gerçekleşeceği yapının kurulması amaçlanıyor. Bunun için de 180-200 köylü işletmesinin, organik süt sığırcılığı yapacak duruma getirilmesine çalışılıyor. Başaran, üretimin kendileri bünyesinde değil de, çiftçiye yaptırılmasının ayrı bir önem taşıdığına inanıyor. Zira bu tür işletmelerde çiftçi hayvanlarını her birinin adını ayrı ayrı bilecek kadar iyi tanıyor ve takip edebiliyor. Bu da üretime hem sosyolojik açıdan, hem de kalite temelinde apayrı bir avantaj sağlıyor. Bölgede henüz sözleşmeyle çalışan 19 çiftçi, bin civarında hayvanı barındırıyor. Sistemi destekleyebilmek amacıyla Kelkit <http://www.haberler.com/kelkit/>'te organik yem bitkisi ekim alanı oluşturulmuş. Kelkit Organik Süt Sığırcılığı İşletmesi projesi 2004 yılında Avrupa Birliği İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından "Avrupa Çapında Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bilincini Artırma Kampanyası" için düzenlenen yarışmada Türkiye ve Avrupa'dan katılan yüzün üzerinde benzeri arasından en iyi 10 projeden biri seçilmiş.

Kanserin önemli bir nedeni de beslenme biçimi

Kanser hastalığının son yıllarda ülkemizde de artış eğiliminde olduğu gözlenmekte. Kanser Savaş Daire Başkanlığı bu konuda çok önemli bir aşamayı gerçekleştirdi, akredite kayıt merkezleri oluşturdu. Bu merkezlerin güvenilir verilerine dayanan değerlendirme de ülkemizde kanser hastalığının ciddi bir artış göstermekte olduğunu doğruladı. Buna karşılık, kanserdeki artışın yorumlanması ve olası nedenin belirlenmesi çalışmaları yetersiz kaldı. Kanser hastalığının nedenleri konusunda bugüne dek olan değerlendirmeler sigara kullanımını ana faktör olarak yorumlamakta. Sağlık Bakanlığı'nın sigara ve diğer tütün ürünlerinin kapalı ortamlarda kullanımının engellenmesine yönelik çalışmaları son derece isabetli oldu. Buna karşılık sigara dışında kalan başta beslenme olmak üzere diğer unsurlar da gözden kaçırılmamalı. Çünkü dünyada da görüş birliği olduğu biçimde, sigara bütün kanserlerin yüzde 30'unda doğrudan sorumlu tutulmakta. Diğer kanserlerdeki esas nedenin beslenme biçimi ve içeriği olduğu giderek daha fazla kabul görmekte. Bu konudaki bilimsel çalışmaları, örneğin Brezilya ve Dominik araştırmalarını gelecek haftalarda anlatacağız.

Ülkemizde gıda maddelerinin sağlık açısından denetimi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın uhdesinde. Oysa bize ulaşan pek çok bilgi, özellikle tarım ürünlerinin denetiminin layıkıyla yapılamadığı şeklinde. İhraç ürünlerinde bile zaman zaman yaşanan sorun, kontrolün hemen hiç yapılmadığı iç piyasaya yönelik üretim için daha büyük önem kazanmakta. Çiftçi özellikle tarım ilaçlarının kullanımında son derece bilinçsiz, hatalı ilaç kullanımı (çok miktarda ve zaman faktörü dikkate alınmadan), tarım ilaçlarının bitkilerle insana geçtiğini düşündürmekte. Dolayısıyla ne yediğimiz büyük bir önem taşıyor. Organik tarımın teşvik edilmesi, sadece sağlıklı beslenme açsından değil, hastalıkların ekonomik maliyetinin azaltılması açısından da büyük önem taşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar