Opet, Sırp enerji şirketi Knez’i 115 milyon dolara almak istiyor
Geçtiğimiz haftalarda Türk tekstilcilerinin dağılan Yugoslavya’nın en büyük ülkesi Sırbistan’a yatırımlarını artırdığını sizlerle paylaşmıştık. Tekstilden sonra şimdi de Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden Koç ailesi ile Öztürk ailesinin ortak olduğu Opet, rotasını Belgrad’a çevirdi. Geçmişte Bulgaristan’a giren ve başarısızlığa uğrayarak istasyonlarını devreden Opet, Sırbistan’ın en büyük ikinci akaryakıt şirketi Knez Petrol ile görüşüyor. Rusça başta olmak üzere Slav dillerinde Knez kelimesinin karşılığı “kral, prens” olarak biliniyor. Opet bir anlamda Knez’i alırsa Sırbistan’ın enerjideki yeni kralı oluyor.
Geçen hafta Opet’in Yönetim Kurlu Başkanı ve kurucusu Fikret Öztürk, Belgrad’a giderek görüşmelere başladı. Sırbistan’ın en önemli gazetelerinden Vecerrne Novosti de Fikret Öztürk’ün Knez Petrol’ün sahibi Srdjan Knezevic ile görüştüğünü ifade ediyor.
Anlaşma ağustosta imzalanacak
Görüşmelerde Fikret Öztürk’ün Knez Petrol için 115 milyon dolar ödemek istediği kaydediliyor. Resmi imzaların ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belgrad’a ağustos ayının ortalarında gerçekleştireceği ziyarette atılacağı vurgulanıyor.
Sırbistan’ın en büyük ikinci akaryakıt şirketi olan Knez Petrol’ün ülke geneline yayılmış 27 şehirde 85 istasyonu bulunuyor. Şirketin çalışan sayısı ise 1.500…
Anlaşma tamamlandığında Türkiye’nin en büyük ikinci akaryakıt şirketi olan Opet, Sırbistan’ın en büyük ikinci şirketini bünyesine katacak. Bu Opet’in Avrupa’daki ikinci seferi olacak.
Bulgaristan’ı Tarkan’la açtı, 5 yıl sonra sattı
Hatırlanacağı gibi yurtdışındaki ilk Türk enerji yatırımı Opet-AyAygaz Bulgaria’ydı. 2003’te Tarkan’ın da katıldığı bir törenle açılan Opet’in ilk istasyonu 2003’te başkent Sofya’daki İstanbul Bulvarı’nda kurmuştu. Opet, ülkede 5 yılda 100 istasyon hedeflemişti. Ancak Bulgar pazarının yapısı nedeniyle yatırımlar durdurulmuştu. Tesislerin açılışında konuşan merhum Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Dünyaya açılan ilk Türk enerji şirketi olduk” diyerek Opet-Aygaz Bulgaria’nın 5 yılda Bulgar pazarının yüzde 10’unu kontrol edeceğini umut ettiklerini belirtmişti. Ancak 2008’de Opet’in Bulgaristan operasyonu 27 istasyonda kalmış, Yunan enerji devi Hellenic Petrolium bu ağı satın almıştı. Bulgaristan devlet haber ajansı Sofia News Agency’nin verdiği bilgiye göre o dönem, Opet’in Bulgaristan operasyonu için Yunanlı Hellenic Petrolium, 35.25 milyon euro ödemişti. Hatta o dönem ajansa konuşan Hellenic Petrolium Uluslararası Aktivite Direktörü Michael Myrianthis, imzaların atıldığını söyleyerek, “Bu alımla Güneydoğu Avrupa’daki ayak izlerimiz genişledi” demişti.
20 milyar lira ciro yaptı
Şu anda Yönetim Kurulu Başkanı olan Fikret Öztürk’ün 1982 yılında öğretmenlikten ayrılıp ticaret hayatına geçişi ile Opet’in kuruluş öyküsü başladı. Mersin’de madeni yağ ve akaryakıt konularında faaliyet gösteren Öztürkler Limited Şirketi’ni kuran Fikret Öztürk eşi Nurten Öztürk ile birlikte Öztürkler Limited’i kısa sürede büyüterek pek çok madeni yağ ve akaryakıt markasının bayiliklerini aldı. 2002 yılı sonunda Koç Holding Enerji Grubu’nun yüzde 50’sine ortak olduğu Opet’in şu anda Sunpet markasıyla birlikte 1.521 istasyonu bulunuyor. Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, şirketin 2016’da 20 milyar TL civarında ciro yaptığını, 2017’yi ise 25 milyar lira ile kapatacaklarını açıklamıştı.