Önümüzdeki hafta volatiliteye gebe duruyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan ONAT / FİNANSINVEST

Şükran Günü tatilinin ardından önümüzdeki hafta ABD verilerinin yine öne çıktığını izleyeceğiz. Veri yoğun haftada Fed odaklı beklentiler nedeniyle özellikle istihdam verilerinin yakından takip edilmesi gerekiyor.

Bir sonraki hafta gerçekleşecek toplantı öncesinde Fed’in likidite musluğunu ne zaman kısmaya başlayacağına ilişkin sinyaller açısından açıklanacak verilerin önem derecesi oldukça yüksek olacaktır.

Bu duruma bağlı olarak veriler ile birlikte varlık fiyatlarında da hafta içinde volatilitenin arttığını görmemiz sürpriz olmayacak. İçinde bulunduğumuz dönemde zaman zaman artan belirsizlik ortamı ve küresel çapta hafta içinde artması olası volatiliteye bağlı olarak özellikle kısa vadeli pozisyonlarda dikkatli olunmalı.

Yurtiçi tarafta ise TCMB’nin TL’yi destek amacıyla izlediği politikalar öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen PPK toplantısının ardından TCMB’nin kısa vadeli faiz oranlarını yükseltmesi bu politikanın yakın vadede devam edeceğine işaret ediyor.

Bu politika her ne kadar TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı belli oranda desteklese de bu durum dolara karşı aynı tepkiyi henüz ortaya koyabilmiş değil. Ancak TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın daha önce yaptığı açıklamalarda yılsonu için USD/TL kurunda 1,92’ye işaret eden açıklamalarının da unutulmaması gerek. Bu anlamda Aralık ayına girerken TCMB’nin TL’yi destek amacıyla izlediği politikada ivmenin arttığını izlememiz de mümkün olabilir.

Bu arada altın fiyatlarına değinmeden geçmeyelim. 2002 yılından bu yana her sene yıllık bazda değer kazanımı gösteren altın ons fiyatları 12 yıldır süren bu soluksuz yükselişine 2013 yılı itibariyle son vermiş gözüküyor.  Son günlerde ara ara tepki arayışları içinde olmasına karşın teknik anlamda da zayıf bir görünüm sergileyen altın ons fiyatlarında yakın vadede yükseliş denemelerinin yetersiz kaldığını görüyoruz, fiyatlar üzerinde baskı devam edebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017