Online satış neler getirecek?

Volkan DEMİRKUŞAK
Volkan DEMİRKUŞAK Emniyet Şeridi volkan.demirkusak@dunya.com

Dünya gerçekten değişti. Müşteriler de farklı. İş yapış biçimleri, sektör­ler, işler hepsi bir farklı ve rüzgar­dan nasibini almayan yelkenli ya duruyor ya batıyor.

Yeniliğe kapalı olanlar hep geride kalıyor. Yıllar önce ilk Paris’e gittiğimde Şanzeli­ze’deki Peugeot butiğini görünce şaşırmış­tım, bizdeki dev plazalar yerine minimal tatlı bir showroom, Renault keza öyle.

Tek otomobil bazen 2, sonra Tesla geldi otomobili başka bir şeye dönüştürdü, seveni var sevmeyeni var ama showroomsuz, onli­ne siparişli, mail yöntemiyle bilgilendirilen otomobil satın almak pek de aşina olduğu­muz şey değil.

Bizde pandemi öncesi kora kor fiyat mücadelesi, pazarlık sünnettir anlayı­şı, bayi çalışanlarının iki dakika içerisinde “Bey’den abicim’e” geçen samimiyet sevi­yesi bir anda web sayfası üzerinden otomo­bil takip eden, donanım seçen, fiyat pazarlı­ğının sohbeti bile geçmeyen bir ortamla yer değiştirdi. Geçtiğimiz hafta Mercedes-Benz Türkiye de 15 Mayıs itibariyle online satışa geçeceğini açıkladı. Bayiler acenteye dönü­şüyor sistemle, faturayı ana merkez kesiyor.

Bunda bayilerin üzerinde oluşan stok, açıktan para alma, ek aksesuar giydirme gi­bi kara bulutların etkisi de çoktur. Merce­des-Benz Otomotiv İcra Kurulu ve Otomo­bil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan: “Yeni satış modelimiz ile en iyi müşteri deneyimi­ni sunma sözümüzü ileri taşıyoruz” derken hedefin müşteri memnuniyeti, tek fiyatla­ma olduğuna değindi.

Toplantıda bayiler de vardı ve genel hat­lardan memnun oldukların belirttiler yani, ilk etapta bir sorun yok gibi. Bu sayede İs­tanbul ile Ankara bayisi arasında bir fiyat farkı olmayacak, bayiler yine satış yapabile­cek ama nihai satışı ana marka gerçekleşti­recek. Bayilerin stok maliyetleri de bu saye­de Mercedes-Benz tarafından yüklenilecek . Bakalım bu sistem neler getirecek?

Bekdikhan’ın dediğine göre satış yapılan müşteriler de dikkatle inceleniyormuş, alış satış süreçleri hep takip altındaymış.

Her gün yükselen trendler ilerleyen, bu­lanın sattığı “altın yumurtlayan tavuk” dö­nemi ne zaman biter bilinmez ama bitene kadar online satış yöneliminin artacağına eminim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Şarj kuyrukları 01 Temmuz 2024
Bugatti yine çılgın 24 Haziran 2024
Bayram trafiği 20 Haziran 2024
Sahnede Togg vardı 10 Haziran 2024
Motorsporları Türkiye 03 Haziran 2024