Önemli soruna parmak basmak

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Yurt Haberler servis şefimiz Handan Sema Ceylan’ın pazartesi günü yayınlanan “İflas ertelemede ‘tek hakim’ döremi bitiyor” haberi sonrası gelen tepkiler, konunun iş dünyasının kısa zamanda çözüm beklediği bir sorun olduğunu gösteriyor...

Konuyu değerlendirenler iki farklı pencereden soruna yaklaşıyorlar. Bir bölümü, zora düşmüş şirketlerin “iyi niyetle iflas erteleme” kararı alarak şirketlerini yeniden ayağa kaldırmalarının ekonomimize fayda getireceğini savunuyorlar. Bir bölümü ise “iflas ertelemeyi” kalkan olarak ele alanların, alacaklılarına ödemelerini keserek, onları zora düşürürken, kendilerini koruma altına aldıklarını iddia ediyorlar.

Ama görüş açıklayanların hemen hepsi, “iflas ertelemenin daha kurallı hale gelmesi gerektiğini de”, 2011 yılındaki tek hakimli sistemden üç hakimli sisteme geçilmesini, atılması gereken adımlar olarak görüyorlar. Üç hakimli ve kurallı, çabuk sonuçlanıcı içerikli bir kanunun en kısa zamanda hükümet tasarısı olarak Meclis’ten geçmesini istiyorlar. 

Kararların hızla alınması gerektiğinin altını çizerlerken, “Kararların hızlı alınması hem firmanın iktisadi hayatını sürdürmesi açısından hem de alacak-borç ilişkisindeki firmaların mağduriyeterine yol açmamak için önemlidir” diyorlar.

Çeşitli kuruluşlar, yeni yasa ile ilgili önerilerini, hem iflas erteleyen fmaları “yeniden ayağa kaldırma”, hem de alacaklıların mağduriyetine yol açmayacak şekilde öneriler dile getiriyorlar. Bu kuruluşlardan biri de Türkiye Bankalar Birliği. Birlik 2003'te  AB’ye uyum gerekçesiyle yapılan iflas erteleme düzenlemesinin uluslararası iyi örneklerden uzak olduğu ve ciddi sorunlar yaşanmasına yol açtığı belirtiliyor. Ardından şu konuların altı çiziliyor:

“İflasın ertelenmesi talebinde öncelikli olarak araştırılması gereken husus, borca batıklığın mevcut olup olmadığıdır. Borca batıklığın mevcut olmasının akabinde, sermaye şirketi veya kooperatifin mali durumunu iyileştirilmesine dair projesini, iflas erteleme talebi ile birlikte mahkemeye sunması gerekmektedir. İcra iflas kanununda iyileştirme projesinin nitelikleri olarak şu esaslar getirilmiştir:

a-Mali durumunun iyileşebilmesinin mümkün olduğuna dair bilgi içermesi.
b-Programın dayanağını oluşturan, ciddi ve inandırıcı olduğunu gösteren bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulması gerekir.
c-Mahkemenin bilgi ve belgeleri değerlendirerek bu projeyi ciddi ve inandırıcı bulmasına ihtiyaç vardır ”

Hemen bütün önerillerde firmanın iflas ertelemeyi uygulayarak, hayatiyet kazanarak ihya olması ve alacaklılarını mağdur etmemesi esas alınıyor. 

Bu yıl artması beklenen iflas erteleme başvuruları söz konusuyken, yeni yasanın bir an önce çıkmasının önemi ortaya çıkıyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar