Önemli bir hafta

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Önceki hafta Perşembe Fed'in tedbir almaya yakın olduğu haberi, önemli bir etki yaratmıştı. Bu haber sonrasında geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) Nowotny ve Draghi'nin "sözel müdahalesi" ile piyasalar, borsalar ve faizler açısından kritik noktalarını toparlayarak haftayı kazançla kapattı.
Bu hafta, senenin en önemli haftalarından biri olmaya aday görünüyor. Merkez bankalarının piyasalarda yarattığı yüksek beklentilerden sonra, bu haftaki Fed ve ECB toplantılarının önemi epey arttı.

Ayrıca bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam ve ISM (Tedarik Yönetimi Enstitüsü) verileri son derece önemli. Özellikle ISM verisi için piyasa beklentisi 50'nin üstünde. Ancak Richmond Fed PMI'ı (Satınalma Yöneticileri Endeksleri) ile geçmiş ilişkisi gibi bazı noktalar dolayısıyla ISM verisinde olumsuz bir sürpriz ihtimalinin küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir olumsuz durumun gerçekleşmesi durumunda ise Fed bir niceliksel gevşemeye göz kırpacak bir söylem benimseyebilir. Fakat niceliksel gevşemenin resmi açıklanması da Eylül'deki Fed toplantısına kalabilir.

Bu hafta Merkez Bankası kararlarının hayal kırıklığı yaratması ihtimali bizce mümkün. Böyle bir durumda piyasalarda düzeltme görebiliriz. Bizce düşük ihtimal de olsa göz ardı edilmemesi gereken senaryo; merkez bankalarının, oluşmuş beklentilerin de ötesine geçmesi. Bu durumda, piyasalardaki ilk tepkinin olumlu olması beklenir. Fakat bu tepkinin süresi emtia fiyatlarının vereceği reaksiyona bağlı olarak kısa kalabilir. Zaten Haziran ortasından bu yana yüzde 18 artmış olan Brent petrol fiyatları ve son zamanlarda ciddi bir yükseliş gösteren gıda fiyatları artışa devam ederse, bunun etkileri ekonomi ile piyasalar açısından ciddi bir risk haline gelebilir.
Çoğu piyasanın, İMKB dahil, trendi ve momentumu güçlü olmaya devam ediyor. Fakat gelinen seviyelerde beklentilerin fazla yükselmesi sonucu, volatilitenin ciddi şekilde düşmesi söz konusu. Bu nedenle, yatırımcılara olası etkiler için kendilerini hedge etmeyi düşünmelerini ve/veya daha temkinli bir duruşu benimseme seçeneğini değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017