Önemli bir hafta

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım

Geçtiğimiz Aralık ayında Avrupa Merkez Bankası'nın yeni açtığı üç yıllık sınırsız finansman ihalelerinin piyasalar ve ekonomiler açısından önemli olduğunu ifade etmiştik. Özellikle Avrupa bankaları açısından bu ihalelerin likidite sıkışıklığını aşma adına çok olumlu olduğunu düşünüyoruz. 29 Şubat'ta Avrupa Merkez Bankası tarafından yine üç yıllık bir fonlamanın yapılacağı ve bunun yine kısmen Avrupa bankalarının Avrupa ülke bono alımlarında da kullanılmasını bekliyoruz. Fonlamanın bu şekilde kullanılmasıyla, özellikle 2012'nin ilk çeyreğindeki yüklü itfaların şu ana kadar oldukça başarılı bir şekilde geçtiğini görüyoruz.

Nitekim Ocak ayında piyasalardaki yükselişin ana sebepleri Avrupa Merkez Bankası'nın sağladığı fonlamanın tahmin ettiğimiz şekilde kullanılması, özellikle Amerikan ile Çin Merkez Bankaları'nın tekrar parasal gevşemeye doğru gideceği beklentileri ve ekonomik verilerdeki iyileşmeydi. Geçen hafta FED'in, yaklaşık 1 yıl daha uzatılarak 2014 yılı sonlarına kadar düşük faiz politikasına devam edeceğini belirtmesi ve parasal genişleme konusunda açık kapı bırakması da piyasalara destek oldu.

Yunanistan ile ilgili süreç piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ederken hafta sonu anlaşmaya varılmamış olması soru işaretlerini arttırmış durumda. Ayrıca Merkel'in Yunanistan'ın bütçe konularında AB komiserinin gözetimi altına girmesini talep ettiğini -her ne kadar bunlar reddedildiyse de- not edelim.

Yunanistan'ın borç takası ile ilgili gelişmeler ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Yunanistan'a yapılması düşünülen 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketinin önemli parçası olan ve ''özel sektör katılımı'' olarak da bilinen borç değişimi planıyla, özel sektör kuruluşları, yeni tahvil ve nakit karşılığında gönüllü olarak ellerindeki Yunan tahvillerinin belirli bir kısmını silmeyi kabul edecek. 

Piyasaların geldiği seviyelerde, aşırı karamsar algının yerini iyimserlik almış durumda. Özellikle risk varlıklarındaki fiyatlamaların, volatilitenin belirgin ve keskin düşüş yaşamış olmasını ilginç buluyoruz. Avrupa Merkez Bankası'nın fonlamasının çok önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu tekrar söylemek isteriz. Fakat Avrupa'daki risklerin devam ettiğini düşünüyoruz. Şu an için fazla gündemde olmasa da Portekiz'deki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiği görüşündeyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017