Önce sorunu bul, sonra çözümü yarat

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

“İlk önce dünyanın neye ihtiyacı olduğunu buldum, sonra da bunu yaratmak için işe koyuldum” bu söz Albert Einstein’a ait.

Toplumun dertleri ile dertlenmek; gerçek sorunlara ve ihtiyaçlara çözüm üretmek için yaratmak. Aslında başarılı olan girişimlerin birçoğu bu noktadan hareketle yola çıkıyor; davranışlarımızı; hayatımızı değiştiriyor.

Sipahiler Events ev sahipliğinde Girişimcilik Vakfı iş ortaklığı ile düzenlenen Istanbul Talks serisinin ilki Inspired 2016 Girişimcilik Konferansı, girişimci olma yolunda ilerleyen gençleri, melek yatırımcıları, risk ve özel sermaye şirketlerini, bankaları, girişimcilik ekosistemindeki kuruluşları ve girişim merkezlerini ortak bir platformda bir araya getirdi. Konferansta, başarılı girişimcilerin ilham veren konuşmalarını dinledik.

Bunlardan birisi Seri Girişimci, Teknoloji Yatırımcısı ve Futurist Niclas Bergman oldu. Bergman’a göre yaşadığımız teknoloji fırtınası davranışlarımızı değiştiriyor ve bunun geri dönüşü yok. Bu değişim, hayatımızı olduğu gibi istihdam piyasasını da etkileyecek. Fakat bugün asıl önemli olan teknolojiyi nasıl ve ne amaçla kullandığımız.

Endüstriyel internet ile verimlilik artacak

Bu noktada GE’nin teknolojiyi kullanımı dikkate değer. Endüstri devrimini internet devrimi izledi. Bugün ise “Endüstriyel İnternet” devrimine tanıklık ediyoruz. Endüstriyel İnternet demek; rüzgar yönünü ve hızını ölçüp, kendi aralarında konuşan rüzgar türbinleri demek. Ya da, kendi bakımını yapan ve uçuş saatlerini bilen uçaklar demek. Ya da her ne saatte ve nerede olursa olsun hastası hakkında karar verebilen doktorlar demek.

GE bu dijital dönüşümü en hızlı yaşayan şirketler arasında ve 2020’de dünyanın en büyük 10 yazılım şirketi içinde yer almayı hedefliyor. Şirket endüstriyel internetin çalışabileceği bir platform geliştirdi. Platformun adı Predix ve herkese açık. Yakın zamanda bu platformda sanayi uygulamaları ekonomisi şekillenecek.

GE Orta Doğu Kuzey Afrika ve Türkiye İnovasyon Başkanı Rania Rostom, “GE dijital bir endüstri şirketine dönüşüyor. Dünya genelinde 15 bin mühendisimiz var. Makineler, veri ve insanların birbirine bağlandığı bir çağdayız. Analitik ve öngörülebilir bilgilere odağın artması ile büyüme ve verimlilik artacak” diyor. 

GE, geçtiğimiz kasım ayında İstanbul Teknopark’ta GE Türkiye İnovasyon Merkezi’ni açtı. Bu merkez, GE’nin dünya genelindeki sekizinci inovasyon merkezi. Merkez, yenilebilir enerji, akıllı şebekeler, LED, Sağlık ve Yaşam Bilimleri endüstrilerinde yerel inovasyonun gelişimine odaklanacak. Nitekim Rostom, “Müşteri ihtiyaçlarına cevap vermek, müşterilerle birlikte müşteriler için çözümler üretmek için yerel inovasyon çok önemli” diyor. 

Rania Rostom’un altını çizdiği bir diğer konu da Türkiye’nin çok yüksek bir girişimcilik potansiyeline sahip olduğu. Rostom, “Türkiye son derece dinamik bir ülke. Girişimcilik ekosistemi yüksek bir potansiyele sahip. Rekabette daha hızlı olmanı yolu ise, yerel inovasyon ekosisteminin desteklenmesinden geçiyor. Bu sayede herkes bu sürece katılabiliyor, işbirlikleri gelişiyor. Hiçbir şirket inovasyonu tek başına gerçekleştiremez” diyor. 

Aldığım en iyi ders ‘yapmak’ oldu

Rostom’un dediği gibi “Hayal eden insanlar oldukça, her şeyi üretmek mümkün.”

Hayal etmekten asla vazgeçmeyen sıra dışı iş adamı Richard Branson bu insanlardan birisi. Müzik, havayolu şirketi, telekom şirketleri, özel tren işletmeciliği gibi pek çok alanda önemli işlere imza atan Virgin Şirketler Grubu sahibi Branson, başarısının sırrını şöyle özetliyor: 

“Ben hayata atılırken her şey daha belirliydi. Önünüzde bir kariyer yolculuğu vardı ve çoğu zaman babanızınkinin aynısıydı. Çoğu anne ise tabi ki evdeydi. Bugün hiçbir şey kesin değil; hayat çok uzun bir mücadeleye dönüşebilir. Eğer bir yere varmak istiyorsanız, önceliklerinizi belirlemeniz gerekiyor. Benim aldığım en iyi ders sadece yapmak oldu. Ne olursa olsun, ne kadar zor ve ürkütücü görünürse görünsün, Antik Yunan filozofu Platon’un dediği gibi, “Her işin en önemli kısmı başlangıçtır.”

Branson’un tavsiyeleri ise şöyle: “Yapabileceğinize inanın; hedefleriniz olsun; hayatı dolu dolu yaşayın; asla vazgeçmeyin; iyi hazırlanın; kendinize güvenin; deneyin ve tekrar deneyin; birbirinize yardım edin.”

Global sorunların çözümü için global akıl gerekiyor. Uzun vadeli bakış açışı gerekiyor. Sadece teknoloji, ya da sadece girişimcilik yeterli olmuyor. İnsanların sorunlarını anlamak, bu sorunları benimsemek, dert etmek gerekiyor. Ancak bu sayede gerçek ve sürdürülebilir çözümler üretmek mümkün. Ve yine Albert Einstein ile bitirelim: “Dünyada bir tane dahi çocuk mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar