Onarma, yenisini ver

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP [email protected]

Otomotiv editörlüğüne ilk başladığım zamandan bu yana iki soru hiç eksik olmaz: "Hangi otomobili alayım" ve "Sorun çıktı ne yapmalıyım".

Otomotiv sektörüne yakın bir isim olmama rağmen ikinci soru konusunda mağdurların tam olarak tatmin edildiği vaka maalesef çok az.

Tüketici kanadında büyük beğeniyle, bazen zorluklar çekerek alınan otomobilin bozulması, üretici kanadında ise kullanıcı/üretim hatası arasındaki ipince çizgi nedeniyle zarara uğrama riski, bir de uzayıp giden mahkemeler.

Şimdi bunlara bir son gelebilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun aldığı bir kararla ki yanlış bilmiyorsam bu bir içtihad/örnek oluşturacak, bilirkişi tarafından gizli ayıp sayılan otomobillerin yenileriyle değiştirilmesi gerekecek.

Bu kararla önümüzdeki dönemde aracınız bozulduğu taktirde önce servise gidecek ve arızanın niteliğini öğreneceksiniz. Servisin verdiği yanıt ve bulduğu çözüm sizi tatmin etmediği taktirde mahkeme açıp bilirkişi tespiti isteyeceksiniz. Eğer bilirkişi de sizi haklı bulduğu taktirde otomobilinizi sıfırıyla değiştirilmesi gerekecek. Tabii bu süreç birkaç yıl sürecektir. Burada ilk adımda tüketiciler lehine bir durum gözüküyor. Mağduriyetleri daha kolay ve yine kendi lehlerine çözülebilecek. Lakin, üretici tarafını da düşünmek gerekiyor. Çünkü, bazı onarılabilecek hasar/arızalar ya da kullanıcı tarafından kaynaklanan sorunlar karşısında da bunların tespitinde zorluklar yaşanacaktır.

Bununla birlikte eğer her ufak hata için değişim talebiyle karşılaşılırsa hem mahkemelerin iş yükü hem de üreticinin maliyetleri oldukça yükselecektir. Bu noktada firmaların işi yokuşa sürmeden ki genelde sorunun çözümünü zamana yayma yöntemini izliyorlardı ve hatayı kabul etseler bile değişimden kaçıyorlardı mağdurlarla sulh yolunu gitmeleri gerekecek.

Sorunlar ve çözümleri konusunda müşterilerin çok daha iyi ikna edilmeleri de gerekiyor. Bir de son zamanlarda bir pazarlama ve satış stratejisi olarak dikkat çeken uzun garanti süreleri de tekrardan gözden geçirilebilir.

Alınan bu kararla artık  gerçekten haklı olan tüketicilerin haklarını almaları çok daha kolaylaşacaktır. Bu karar dava süresini de kısaltırsa firmaların hatalara yönelik çok daha fazla dikkat etmeleri şart oldu denebilir.

Bakalım bu süreç, otomotivcilerin ilk satıştaki çok düşen karları nedeniyle asıl ayakta durdukları satış sonrası gelirlerini/maliyetlerini nasıl etkileyecek?

Rekabet cezaları

Geçen hafta Adana Fuarı'nı ziyaret ederken otomotivcilerin canını çok sıkan Rekabet Kurumu cezalarını da tartıştık. Genelde herkesin şikayeti aynıydı lakin ilginç bir rakam da dikkatimi çekti. Sektörün önde gelen isimlerinden bir tanese Kurum'un bugüne kadar kestiği toplam cezanın 300 milyon, otomotiv sektörüne kesilen cezanın ise 277 milyon TL olduğuna dikkat çekti. Bir diğer nokta ise otomotiv sektörüne rekabet nedeniyle ceza kesilen tek ülkenin Türkiye olmasıydı. Sonuçta yorum yapabilmek için herkes gibi biz de gerekçeli kararı bekleyeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018