OMV gaz sektöründe güçlenecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

"Önümüzdeki 20 yıl içinde Avrupa ve Türkiye'de gaz talebi yüzde 25 artacak" diyen OMV CEO'su Gerhard Roiss, Avrupa için yükselen bir elektrik ve gaz pazarı olmanın yanı sıra, Türkiye'nin OMV'nin en büyük üçüncü ana pazarı olacağını söylüyor.

Önümüzdeki 20 yıl içinde Avrupa ve Türkiye'de gaz talebi yaklaşık yüzde 25 oranında artış kaydedecek. Gaz, Avrupa'da elektrik ve ısınmada kömürün ve hatta nükleer enerjinin de bir bölümünün yerini alacak" diyen OMV CEO'su Gerhard Roiss, gazın, piyasalara ulaşması için bölgesel entegrasyona ihtiyaç olduğunu ve OMV'nin gaz değer zincirindeki konumunu güçlendireceğini söylüyor.  Avrupa için yükselen bir elektrik ve gaz pazarı olmanın yanı sıra, jeo-stratejik konumu da Türkiye'nin gelecekteki enerji ihtiyaçlarına yönelik tartışmalarda yüksek bir önem sahibi olacağını söyleyen Roiss, "Enerji zengini bölgeler ile enerji talep eden bir kıta arasında köprü görevi üstlenen Türkiye'nin, enerji tedariğinde rolü gitgide artıyor" diyor.

Türkiye enerji piyasasına 2006 yılında Petrol Ofisi'ne hissedar olarak giren Avusturyalı enerji şirketi OMV, Petrol Ofisi'ndeki hisselerini 2010 yılında yüzde 97'e yükselterek Türkiye pazarındaki en önemli oyunculardan biri konumuna geldi. Nisan 2011 itibariyle OMV'nin CEO'luk konumuna gelen Gerhard Roiss, bulundurduğu pazarlarda konumunu giderek güçlendiren OMV'nin, Petrol Ofisi'ni satın alarak gelişen Türkiye pazarındaki pozisyonunu daha da sağlamlaştırdığını söylüyor. Türkiye'nin, Avusturya ve Romanya'nın ardından en büyük üçüncü ana pazar olacağını söyleyen Roiss, "Bundan sonraki hedefimiz, üç ana pazarımızı bi raraya getirerek ve bu pazarlar arasındaki sinerjiyi artırarak, entegre bir enerji grubu olma yolundaki misyonumuzu kararlılıkla sürdürmektir" diyor.

DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Roiss, euro bölgesi krizi, Ortadoğu'da yaşanan çalkantılar ve petrol fiyatlarının enerji piyasasına ve OMV'ye etkilerini; Petrol Ofisi satın almasında sonra yaşananları; Türkiye enerji piyasasında temel trendler ve genel görünümü; Türkiye'ye ve enerji sektörüne yönelik gelecek beklentilerini değerlendirdi:

Rekabetçi bir pazar ortamı var

"2012 yılı OMV için son derece olumlu başladı. Şubat ayında, Romanya açık denizlerinde önemli gaz kaynağı keşfi gerçekleştirdiğimizi açıkladık. Libya'da üretimimiz, kriz öncesi seviyenin yaklaşık yüzde 85'ine ulaştı. Petrol fiyatlarındaki artış Keşif-üretim bölümümüzün sonuçlarını da destekledi. Pazarlama hacmi olduğu kadar marjlar da ham petrol fiyatlarının yüksek olmasından dolayı baskı altında olmaya devam ediyor. Türkiye'de genel anlamda rekabetçi bir pazar ortamı mevcut."

Türkiye üçüncü ana pazarımız olacak

"2010 yılında Petrol Ofisi'nin çoğunluk hisselerine sahip olmamız OMV'nin Türkiye'deki pozisyonunu  güçlendirdi ve OMV'nin karlı büyüme stratejisini destekledi. OMV'nin Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın çekici piyasalarında güçlü bir ayak izi var. Petrol Ofisi'nin satın alınması ile birlikte, OMV daha da gelişmeyi ve başarılı entegre iş modelini geliştirmeyi planladığı önemli Türkiye pazarında lider bir konuma ulaştı. Petrol Ofisi OMV'nin büyüme stratejisinde çok önemli bir adım ve Türkiye'yi Avusturya ve Romanya'nın ardından üçüncü ana pazar olarak konumlandırmayı hedefliyor."

Türkiye'nin enerji tedariğinde rolü hızla artıyor

"Türkiye, Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi konumunda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Nisan 2012 rakamlarına göre, Türkiye aynı zamanda, Almanya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci pazarı. Böylesi bir büyüme, beraberinde enerji, petrol ve gaz gibi büyük sanayileri de etkiliyor. Avrupa için yükselen bir elektrik ve gaz pazarı olmanın yanı sıra, jeo-stratejik konumu da Türkiye'nin gelecekteki enerji ihtiyaçlarına yönelik tartışmalarda yüksek bir önem sahibi olacağını gösteriyor. Enerji zengini bölgeler ile enerji talep eden bir kıta arasında köprü görevi üstlenen Türkiye'nin, enerji tedariğinde de rolü gitgide artıyor. "

Önümüzdeki 20 yılda gaz talebi yüzde 25 artacak

"Önümüzdeki 20 yıl içinde Avrupa ve Türkiye'de gaz talebi yaklaşık yüzde 25 oranında artış kaydedecek. Gaz en temiz fosil yakıt ve Avrupa'da elektrik ve ısınmada kömürün yerini alacak. Nükleer enerjinin de bir bölümünün yerini gazın alacağını söyleyebiliriz. Bu arada gazın, lojistik ağlar yoluyla piyasalara ulaşması için bölgesel entegrasyona ihtiyaç var. OMV gaz değer zincirindeki konumunu da genişletecek. Gaz çok güçlü bir büyüme yaşıyor. Küresel gaz rezervlerinin önümüzdeki 200 yıl daha yeterli olacağı tahmin ediliyor, fakat bu rezervlerin üçte ikisini kaya gazı oluşturuyor. ABD'de gaz fiyatları bugün bizim fiyatlarımızın üçte birine kadar indi, çünkü onlar kaya gazını çıkarmaya başladılar. Avrupa'nın bu konuda net bir pozisyon belirlemesi gerekiyor."

Uzun süre boyunca talebin yüzde 50'sini gaz ve petrol oluşturacak

"Yenilenebilir enerjiler konusunda da net bir pozisyonumuz var. İkinci nesil yenilenebilir enerjilere yönelik Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapıyoruz. Bunun yanı sıra, jeotermal enerji, biyo yakıtlar, veya hidrojen gibi deneyimlerimizi kullanabileceğiz alanlarda Ar-Ge yatırımlarımız var. Fakat gerçekçi olmak gerekirse,  uzun yıllar boyunca küresel enerji talebinin yüzde 50'sinden fazlasını gaz ve petrol talebi oluşturacak."

"Enerji piyasası tüm oyuncular için açık"

OMW CEO'su Roiss, Türkiye'de devletin TP ile enerji sektörüne yeniden girmesini şöyle değerlendiriyor: "Türkiye enerji piyasasının tüm oyuncular için açık bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Biz de OMV olarak Türkiye'de çok sağlam bir konuma sahip olmak istiyoruz. OMV Petrol Ofisi yüzde 25'lik pazar payı ile zaten lider konumda bulunuyor."

Samsun Santrali 2013'te devreye giriyor

Roiss, Sansun'da kurdukları doğal gaz kombine çevrim santraline yönelik şu bilgileri veriyor: "Doğal gaz kombine çevrim santrallerinin önemli bir diğer avantajı talep doğrultusunda açılıp kapanabiliyor olmaları. Bu sayede diğer fosil yakıt santrallerine kıyasla çok daha düşük CO2 emisyonuna yol açıyorlar. Samsun'daki doğal gaz kombine çevrim santralimizin inşaası planladığı gibi devam ediyor. 870 MW'lık bu santralin 2013 yılında devreye girmesi hedefleniyor. Santral Türkiye'nin enerji talebinin yüzde 3'ünü karşılayacak."

Nabucco mükemmel bir bağlantı kuracak

OMV'nin Türkiye'nin Nabucco boru hattı projesindeki rolünü ve pozisyonunu son derece iyi anladığını da kaydeden Roiss, "Nabucco West, Hazar bölgesinden Türkiye yoluyla Avusturya ve Avrupa pazarlarına köprü kurarak, sürdürülebilir gaz tedariğinin sağlanması açısından, Türkiye ve Avrupa arasında mükemmel bir bağlantı kuracak" diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar