Omurilik felcine çare için koştular, 5 yılda 23.6 milyon euro topladılar

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Sporun iyilik için bir araç olarak kullanılması ve yaygınlaşması yeni yüzyılın en naif sosyal buluşlarından biri. Türkiye’de de Adım Adım gibi örnekleri olan bu yürekli girişim modeli, farklı amaçlar için fon toplayarak hem farkındalık yaratıyor hem de somut sonuçlar doğuruyor. 2004’te kurulan Wings for Life Vakfı’nın öncülük ettiği Wings For Life World Run da bunlardan biri. Türkiye’nin aktif olarak destek verdiği koşuya 100 binin üzerinde sporcu katılıyor. Amacı omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara fon sağlamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak olan koşunun Türkiye ayağı bu yıl 5 Mayıs'ta İzmir’de yapılacak. Daha da güzeli tüm dünyada binlerce insanın aynı amaç için aynı saatte koşacak olması. Organizasyonun Türkiye ayağının duyurusu için İstanbul’a gelen Wings For Life CEO’su Anita Gerhardter, hem vakfın hem de omurilik felciyle mücadelenin hikayesini DÜNYA’ya anlattı.

Oğlunun kaderini kabul etmeyen bir baba Anita Gerhardter, vakfın kuruluş hikayesini “Bir babanın oğlunun acı kaderini kabul etmemesi” olarak özetliyor. İki kez motokros dünya şampiyonu olan Heinz Kinigadner ve oğlundan bahsediyor. “Heinz Kinigadner’in kendisi gibi motor sporlarına aşık olan oğlu Hannes 19 yaşındaken korkunç bir kaza geçirdi ve omurilik felci oldu. Ancak aile bu durumu bir türlü kabul edemedi. Heinz, yakın dostu olan aynı zamanda Red Bull'un kurucusu Dietrich Mateschitz ile bir araya gelerek bu hastalığın bir çaresi var mı diye araştırmaya karar verdiler. Ve Salzburg’a dünyanın önde gelen nörolog ve bilim insanlarını çağırdılar” diye anlatıyor süreci Gerhardter. İki dostun daveti üzerine hastalık ve tedavi araştırmalarıyla ilgili bilgiler veren bilim insanları, aslında bir kür bulunduğunu ancak yaygın kullanım olmadığından ilaç şirketlerinin bunun için yatırım yapmadığını söylediğinde vakfın temelleri de atılmış oluyor. Hemen bir fon kurulup omurilik felcinin tedavisi için çalışan bilim insanlarına duyuru yapılıyor. Gerhardter, dünyanın önde gelen bilim insanlarıyla bir kurul oluşturulduğunu ve bu amaca hizmet eden bilim projelerinin değerlendirildiğini söylüyor. Bu değerlendirme sonucunda vakıf, hastalığın tedavisine yönelik en umut verici araştırmayı fonluyor. Anita Gerhardter’ın verdiği bilgiye göre her biri birkaç yüz bin euro olan bu araştırma bütçelerinin üst sınırı bugüne kadar 7 milyon euroya kadar çıkmış.Tedavide kesin etkisi olacak ‘kür’ henüz bulunamasa da vakfın, bu amaçla bilim dünyasına bugüne kadar 60 milyon euroluk yatırım yaptığını söylüyor Gerhardter. Sadece 2018’de 8 milyon euroluk fon toplandığını belirten CEO, “İnanıyoruz ki önümüzdeki 5-10 yıl içinde çok önemli gelişmeler olacak. Şu anda vakfın Salzburg’daki merkezinde 10 kişilik ekip çalışıyor. Bir de Londra ve Los Angeles’ta ofisler var. Orada sadece fon toplama işiyle uğraşılıyor. Tüm bilimsel çalışmalar ve strateji Salzburg’da yapılıyor. Ben de kür bulunduğunda emekli olmayı planlıyorum” diyor.

Tüm dünya 5 yıldır aynı anda koşuyor

Vakfın fon kaynaklarından biri de her yıl tüm dünyada aynı anda yapılanWings For Life World Run. Bu yıl altıncısı yapılacak olan koşu sayesinde şimdiye kadar 23.6 milyon euroluk gelir yaratılmış. Anita Gerherdter diyor ki, “Burada büyük bir çalışma, emek var. ben de bunun bir parçası olduğum için mutluyum. Bu sayede omurilik felci olan üç kişiyi ayağa kaldırdık. Ancak kür bulunduğunda bundan binlerce insan yararlanacak. Ve bu yakında olacak. Koşu bunun için bir araç. Bu yıl ki koşuya çok büyük katılım ve buna bağlı olarak da gelir bekliyoruz.”

Türkiye’nin koşuya gösterdiği ilgiden de çok etkilendiğini söylüyor vakfın CEO’su. “Türkiye, birçok ülkede yaratıcı ve katılımcı projeleriyle örnek gösterdiğimiz, referans aldığımız bir ülke bu konuda. Başka ülkeler gidip Türkiye’de koşunun gördüğü ilgiyi, yapılan çalışmaları anlatıp model gösteriyoruz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar