Ömer Dinçer’in modern siyasetnamesi
Milli Eğitim eski Bakanı Ömer Dinçer, geçmişteki yöneticilere öğüt veren siyasetnameler benzeri bir kitap yazarak, kitabı günümüz siyasetçilerine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil olmak üzere atfedilmiş.
Ömer Dinçer’le siyasetteki gelişmelerle ilgili sohbet yapmak istedim. Aktif siyasetle doğrudan hiçbir ilgisinin kalmadığını söyledi. Yeni çıkan Kamu Yönetim Adabı kitabından söz etti WhatsApp’tan kitapla ilgili bazı bilgiler gönderdi.
Kitabın önsözünde “Elinizdeki bu eser çok uzun bir süre sonra geleneksel siyasetname üslup ve yaklaşımıyla modern bilimin rehberliğinde yazılan bir siyaset öğüt kitabıdır” dedikten sonra kime hitap ettiğini belirtirken, “Kitap tek bir kişiye değil, zamanın ruhuna uygun olarak ülkemizde görev yapan tüm kamu yöneticilerine ve onları temsil eden Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a atfedilmiştir” diyor.
Kitapta iki farklı siyaset ve yönetim paradigması olduğu belirtilerek bunların “devlet için insan” ve “insan için devlet” olduğunu belirtiyor. Heredot’tan yaptığı aktarma ile Perslerin “devlet için insan” Yunanlıların “insan için devlet” ilkesini esas aldıklarını anlatıyor. Kitaptan alıntılayalım:
“Yunanlılar tarafından yenilgiye uğratıldıktan sonra yurduna doğru yola çıkan Pers Hükümdarı Kserkses’in (Dareios’un oğlu) öyküsü de bunlardan biridir;
Bir fırtına çıkar ve kaptan, Kserkses’e ‘Pers soyluları güvertedeki bu kalabalık yolculardan kurtulmazsa gemi batacak’ der. Bunu duyan Kserkses şöyle haykırır: ’Persler kralınız için fedakarlık zamanı geldi, çünkü benim kurtulmam size bağlı.’
Persler önce kralın ayaklarına kapanmış, sonra da kendilerini denize atmışlardır. Böylece hafifleyen gemi de sağ salim Asya’ya ulaşmıştır. Karaya ayak basar basmaz Kserkses hayatını kurtardığı için geminin kaptanına ödül olarak bir altın çelenk vermiş ve sonra da onca Pers’i öldürttüğü için kellesini uçurmuştur.
Uzun süren Pers savaşını Atinalıların liderliğinde Yunan birliği kazanır. Herodot bu zaferi ‘Güçlü despotizmin, kendi kibrinin kurbanı olduğu, yoksul ama özgür ve yetenekli halkı alt etmeyi başaramadığı’ şeklinde yorumlar.” Yunanlıların insana Perslerden daha fazla değer verdiği vurgusunu yapar.
Kitapta yer alan bazı bölümlere değinirsem;
Kitapta, “Yönetici devletten, devlet yöneticiliğine” bölümünde Modern devletin örgütlü egemenlik olduğu belirtilerek içerdiği konuları, Devletin bağımsız ve tüzel kişiliği/Hukukun üstünlüğü ve adalet/Yönetim biçimi: Demokrasi/Yönetimin meşrutiyeti: Hak ve yasa/ Vatandaşlık: Halklar ve yönetimin paydaşı olarak sivil toplum/ Bürokrasi/ Süreklilik bölümleri yer alıyor.
“Yönetim kalitesinin Yeni Kuralı: İyi Yönetişim bölümünde ise Şeffaflık ve açıklık/Katılım/ Etkinlik/ Hukuka bağlılık ve denetim/ Hesap verme konuları işleniyor.
Kitapta yer alan bir bölümde “Kamu yönetim zihniyeti ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar. Bu bölümde otoriterlik/merkeziyetçilik/ideolojik zihniyet/katı ve kapalı bürokrasi/ sorumlulukları olan vatandaş gibi konular ele alınıyor. Kamunun sistem, yönetim ve uygulama sorunları işleniyor.
Sözleşmeye sadık kalan yöneticiye itaat hem hukuki hem ahlakidir, başlıklı bölümde ise ahlakın gücü doğru kullanma rehberi olduğu vurgulanıyor. Erdem: Akıl bilgi ve edep/ Adalet bütün erdemlerin başıdır/Doğruluk ve iyilik/Merhamet ve şefkat/Cesaret (yiğitlik)/Nefsin güçlerine gem vurmak/Öfke, övülmeye ve intikam rıza duygusu kibirdendir bu bölümde işlenen konular olarak yer alıyor.
Ömer Dinçer’in çağdaş siyasetname niteliğindeki kitabı, günümüz siyasetçilerine siyasi öğütler veren bir çalışma. Yaşadığımız birçok sorun konusunda somut görüşler ortaya koyuyor
….30 Ağustos kutlu olsun…….
Ülkemizin düşman işgalinden kurtuluşunun önemli adımı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.
…………