Ömer Bozer kasaplık hayvan ithalatı besiciliği öldürür diyor
Koç Holding'in turizm, gıda ve perakende sektörleri sorumlusu Ömer Bozer, kasaplık hayvan ithalatı yerine besi hayvanı ithalatını öneriyor.
Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş. ile et üretimi yaptıklarını hatırlatan Ömer Bozer, kasaplık hayvan ithalatının et sorununa kesinlikle çözüm olmayacağını söylüyor.
Bozer, et fiyatlarının 2009'un son çeyreğinden itibaren artış trendine girdiğini ve çok arttığını belirterek, "Et sektörünün yaklaşık yüzde 60'ı kayıtsızdır, dolayısıyla KDV avantajı var, vesaire var, kaçak hayvan giriyor sınırlardan, bu tip şeylerle idare edebiliyor. Artık krizin de etkisiyle birlikte idare edilemez noktaya gelindi ve et fiyatları tırmanmaya başladı. Olacağı budur. Ama tabii sistem şöyle çalışıyor; kesime gelen hayvan aşağı yukarı 8 aylık bir beslemeden geçiyor. Besici ham hayvanı alıyor, 8 ay besliyor ondan sonra da kesime yolluyor. Bütün bu süre içinde ham hayvanın fiyatı da artıyor, kilosu 6 liradan 11 liraya kadar çıkıyor. Şimdi ithalatla bitmiş malın fiyatını düşürürseniz besideki hayvanların hepsi zarar eder. Besici de zarar eder. Bizim yapmak istediğimiz Türkiye'de besiciyi öldürmekse... Değil herhalde değil mi, hayvancılık sektörünü geliştirmek... Kasaplık hayvan ithalatı son derece zararlı bir şey sektöre, ama besi hayvanı ithalatı, besicilere bunu uygun bir şekilde dağıtırsanız, hakikaten besicilik gelişir. Ham hayvan fiyatını indirmek lazım, o da besilik hayvan ithalatıyla olur." diyor.
Harranova'nın temeli Koç Grubu ile Ata Şirketi arasında 6 Mayıs 1999 tarihinde imzalanan ortaklık anlaşması ile atıldı. İlk unvanı Koç-Ata işletmesi idi. Daha sonra Sancak grubu da ortaklığa katıldı.
Şirketin kuruluşundaki temel faaliyet konusu 5 yıl içinde ortalama 10.000 baş besi, 2.000 baş süt hayvanı yetiştiriciligi hedefine ulaşmaktı.
Ata ve Sancak grupları hisselerin tamamını Koç Topluluğu'na devredilmesinden sonra 2006 yılında şirket ünvanı "Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş." olarak değiştirildi.
Koç Grubunun Harran Ova Fabrika Yöneticisi Cuma Aygün'ün bir süre önce medyada yer alan akçıllamalarında,işletmenin süt besiciliğinden et besiciliğine geçtiği anlatılıyordu.
Şanlıurfa'daki kesim hanenin yetersiz olmasından dolayı kendi kesim hanelerini kurdukları, et besiciliğini şuan 12 bin büyük baş hayvanla yürüttüklerini, ilerleyen yıllarda da bu sayıyı 20 bine ulaştırmayı hedefledikleri belirtilmişti.
Aygün, ayda 3 bin kesim yapma kapasitesine sahip Maret kesimhanelerinde şuan ayda 2 bin ile 2 bin 500 kesim yaptıklarını, besi sayılarını 20 bine ulaştırdıklarında ise Maret'in salam sucuk imalatının Şanlıurfa'da kuracaklarını açıklamıştı.
Ömer Bozer'in değerlemeleri önemlidir. Beklenen Türkiye'de büyük besi çiftliklerinin sayısının artması. Besi çiftliği sorunluğunu taşıyan bir işletmecinin söylediklerini dikkate almak lazım. Kaldık ki, Harranova besi çiftliği hayvan pazarına yönelik üretim yapmıyor. Haranova'daki besi hayvanları doğrudan Koç grubunun perakende zincirinde değerlendiriliyor.