Olumlu momentum sürüyor
Berna Seher Özdemir-Finansinvest
ABD'de beklentilerden yüksek kar açıklamaları ile başlayan üçüncü çeyrek bilanço sezonu olumlu momentumun destek bulmasına neden oluyor. Her ne kadar gelinen zirve seviyelerde sık sık kar realizasyonlarıyla karşılaşılsa da gelen satışların sınırlı kalması, yatırımcıların riske mevcut seviyelerden yönelim endişesini limitliyor.
Geçtiğimiz dönemde küresel makro ekonomik veriler, çift dip ve resesyon senaryolarını doğrulamadı ve bu senaryoların rafa kalkmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde ise küresel ekonomiler toparlanmaya devam edecek olsa da işsizlik oranlarını aşağı çekebilecek büyüklükte bir büyüme olmasını beklemiyoruz. Bu hafta FED tarafından açıklanan Bej Kitap'ta da işsizlik sorununa değinilirken ekonomik büyümenin sürmesi halinde bile kriz öncesi seviyelere gelmenin zor olduğu vurgulandı. İşsizliğin büyümeye rağmen gerilemiyor olması, talepteki canlanmanın sınırlı kalarak ekonomik büyümenin limitlenmesine neden oluyor. Öte yandan, ekonomilerin beklenen ölçüde büyümemesi nedeniyle ve ılımlı enflasyon ortamının da desteğiyle gelişmiş ülkelerde yeni parasal gevşeme adımları konuşuluyor. Japonya'nın faizleri indirip, yeni tahvil alımı yapmasından sonra 2 - 3 Kasım'da FED toplantısında da yeni parasal gevşeme yapılması kuvvetle muhtemel görünüyor.
Son dönemde açıklanan makro verilerin ekonomik büyüme rakamlarında yavaşlamayı teyit etmesi, Merkez Bankaları'nın ekonomiyi canlandırmak adına adım atacağına yönelik beklentilerin artmasının en önemli sebebi durumunda. Örneğin FED'in parasal gevşemeye yönelik sinyal verdiği son toplantısının ardından ABD'de makro ekonomik verilerin de beklentileri karşılayamaması doların değer kaybetmesinin arkasındaki en önemli neden olarak göze çarpıyor. Her ne kadar FED tarafından kriz döneminde yapılan gevşemeden daha küçük çapta bir tahvil alım programı planlansa da bu durum global olarak doların değerinde azalmaya neden oluyor. Düşük faiz ortamı ve yüksek likiditenin bir süre daha devam edecek olması yatırımcıların emtia, gelişmekte olan ülke para birimleri, hisse senedi gibi riskli varlıklara olan iştahının da canlı kalmasını sağlayacaktır.
Gelişen ülke para birimlerinin son dönemde hızlı değer kazanmasının ardından bu ülkeler ticaretten pay kapma adına kurlarındaki değerlenmenin önüne geçmek için adımlar atıyor. Brezilya'da yabancı yatırımcıların yapmış olduğu tahvil yatırımlarına uygulanan vergiler bir ay içerisinde 2 kez artırıldı. Diğer bazı gelişmekte olan ülkelerde ise sıcak para girişine karşılık Tobin Vergisi uygulamaları gündemde. Önümüzdeki dönemde "Kur Savaşları" konusunun ön planda olması muhtemel görünüyor. "Kur Savaşları" başlığının ana konusunu oluşturan Çin'de ise geçtiğimiz günlerde faizlerde yapılan artış dikkat çekiyor. Çin'in ekonomisini soğutmaya yönelik bu hamlelerin piyasalar üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Ancak yükselen faizler likidite akışını hızlandırıp Yuan'ın değer kazanmasını yavaşlatabilir. Hafta sonu düzenlenecek olan G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası başkanları toplantısında bu konular kapsamlı bir şekilde ele alınacak olsa da, bu konuda bir uzlaşıya varılmasının daha uzun bir süreç gerektirdiğini düşünüyoruz.