Olumlu Havanın Devamı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Murat BERK-YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta, büyük resimde ABD faizlerinin belirli bir bant aralığına yerleşmesi ihtimalinin arttığını, bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda bunun gelişmekte olan piyasalara destek olabileceğini düşündüğümüzü belirtmiştik. Son dönemde birçok gelişmiş ülkede ve Çin’de görülen, beklenenden biraz daha güçlü yöndeki büyüme verilerine paralel olarak, büyümede toparlanmanın söz konusu olduğunu da not etmiştik. Bu toparlanmanın, özellikle reel efektif döviz kurlarında (REER) gördüğümüz düzeltmeden sonra, gelişmekte olan piyasalara da olumlu yansıyabileceği ihtimalinden de bahsetmiştik.

Bir hafta sonra tekrar not etmekte fayda olduğunu düşündüğümüz konu, 18 Eylül FED toplantısı ile ilgili varlık alım sınırlandırma beklentilerinin, piyasalarda Mayıs'tan beri fiyatlanıyor olması nedeniyle, bu toplantıya yaklaşırken veya toplantı sonrası, içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda daha olumlu bir hava görme olasılığı bulunuyor. Türk hisse senetleri piyasasının hem 2013 hem de 2014 fiyat / kazanç oranına göre, diğer gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırıldığında iskontolu işlem gördüğünü bir kez daha belirtelim. Geçtiğimiz hafta açıklanan ve beklentileri aşan sanayi üretimi verilerinin de bu beklediğimiz olumlu havaya katkıda bulunabileceğini düşünüyoruz.

Bu haftaya başlarken Hazine Bakanı Larry Summers’ın FED Başkanlığı adaylığından çekilmesinin gündemin en önemli haberi olduğunu söyleyebiliriz. En güçlü aday olarak görülen Summers'ın bu kararından sonra, Summers ile birlikte en güçlü adaylardan olduğu düşünülen, halen FED Başkan Yardımcılığı’nı üstlenen, önceki FED San Francisco Başkanı Janet Yellen’in başkan olma ihtimali arttı. Donald Kohn ve başka adayların isimleri de tekrar gündeme gelebilir ancak kısa vadede piyasalar Janet Yellen’in bir sonraki FED başkanı olma ihtimalinin artmasını muhtemelen olumlu karşılayacaktır diye düşünüyoruz. Bununla birlikte her FED başkanlığı değişiminde bazı belirsizliklerin oluştuğunu düşündüğümüzde, Yellen’in FED başkanı olmasının kesinleşmesi durumunda, bunun da piyasalarda bazı soru işaretlerine sebep olması olası. Ancak bunlar muhtemelen bugünün değil önümüzdeki ayların konusu olabilir.

Bu hafta makro veri tarafında ABD’de sanayi üretimi, konut verileri, Ağustos ayı TÜFE enflasyonu, İngiltere’de toplantı tutanakları, perakende satışlar ve enflasyon rakamları takip edilecek. Gelişmekte olan piyasalarda Hindistan’da açıklanacak enflasyon rakamları dikkat çekebilir. Ayrıca Türkiye ile birlikte Hindistan, Tayvan ve Güney Afrika merkez bankaları toplantıları takip edilecek. TCMB PPK toplantısı 17 Eylül, yani bugün gerçekleşecek. Ancak faizde değişiklik yapılmasını beklemiyoruz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017