Olumlu hava devam ediyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Murat Berk - Yapı Kredi Yatırım

Yaklaşık bir ay önce de belirttiğimiz gibi ABD Merkez Bankası’ndan (FED) piyasalara yönelik yumuşak sinyaller gelme olasılığı görünüyor. FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarında kullandığı ifadeler daha yumuşaktı ve tüm piyasaların rahatlamasına katkıda bulundu.

FED’in açıklamalarından sonra küresel risk barometrelerinden biri olarak önem verilen S&P 500 Endeksi’ndeki yükseliş güçlenerek devam etti. S&P 500 Endeksi tarihi zirvesini görürken, volatilite göstergesi VIX Endeksi de gerilemeye devam etti.

Geçtiğimiz hafta ABD ikinci çeyrek büyüme, ISM ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi büyümeye yönelik güçlü sinyaller veren verilerle birlikte dolar endeksindeki güçlenme ile faizlerdeki yükselişin, Cuma günü beklenenin altında kalan ABD tarım dışı istihdam rakamları ile dengelendiği söylenebilir. Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamının büyük ölçüde piyasada beklenenin altında gerçekleşmesi ile veri öncesinde yüzde 2,75’lere yaklaşan ABD 10 yıllık faizlerinin yüzde 2,60’lara gerilediğini gördük. Hisse tarafında ise ilk etapta satış baskısı görülse de risk iştahının devam ettiği görüldü.

Tarım dışı istihdam rakamı beklenenin altında 162.000 kişi artışla 185.000 olan ortalama beklentinin altında kalsa da ve Mayıs - Haziran ayı rakamları da aşağı yönde revize edilmiş olsa da işsizlik oranının yüzde 7,5’den yüzde 7,4’e gerilediğini, ayrıca son üç aylık ortalamanın 175.000, altı aylık ortalamanın ise 200.000 civarında bulunduğunu not ediyoruz.

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi büyük resme bakacak olursak küresel piyasalarda FED’in daha "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası genel itibariyle borsaların ve global bono faizlerinin olumlu etkilendiğini gördük. Bu bağlamda bazı ekonomik endekslerin artışı, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansının daha iyi olabileceği şeklinde sinyaller veriyor olabilir. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir ortam anlamına geliyor. FED'in son açıklamalarının ve Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin de gelişmekte olan ülkeler açısından olumlu sayılabileceğini düşünüyoruz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017