Olumlu enflasyon görünümü ve ötelenen "çıkış stratejisi"

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Banu KIVCI TOKALI / Destek Menkul Değerler AŞ / Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Gıda fiyatlarının enflasyona desteği beklendiği gibi devam ediyor. Hem doğrudan hem de dolaylı etkiler kanalıyla. Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarının katkısı çarpıcı. Taze sebze ve meyvelerdeki yaz dönemi düşüşlerine ek olarak, ithalat düzenlemesi sonrasında kırmızı et fiyatlarındaki gerilemenin azalarak da olsa devam etmesi, buna paralel beyaz et fiyatlarında da ayarlamaların gözlenmesi işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme sürecini devam ettirmiş.

Gıda fiyatlarındaki mevsimsel faktör ve regülasyonların doğrudan etkisinin yanısıra,  yemek hizmetleri enflasyonundaki hızlı gerileme dolaylı etkilerin de devrede olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki dönemde doğrudan etki kanalı son aylardaki doğrultuda çalışmasa da, hizmet fiyatları kanalının dezenflasyon sürecine destek olacağı açık.

Enflasyondaki olumlu gelişme sadece gıda fiyatları ile sınırlı değil. Gıda dışı dinamikler de, talep kaynaklı enflasyonist bir baskıdan bahsetmenin anlamlı olmadığını gösteriyor. Özellikle, kira enflasyonunun aşağı trendini devam ettiriyor olması, petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarının gevşek seyrinin iç enflasyon dinamiklerine doğrudan ve dolaylı katkıları, büyüme momentumunun ılımlı bir görünüm arz etmesi gelecek dönem enflasyon beklentilerin şekillenmesi açısından cesaret verici. Yakından takip edilen çekirdek enflasyon göstergesinin yıllık artış oranının son iki aydır düşüş trendinde olması ve % 5'in altına inmesi diğer olumlu bir gösterge.

Küresel büyümeye yönelik artan endişeler ve içeride de büyüme momentumunda gözlenen yavaşlama, önümüzdeki dönemde de enflasyonist baskıların ılımlı kalmaya devam edeceği görüşünü destekler nitelikte.

Böylece yıllık enflasyonun tek haneli seviyelerde kalabileceğini çok daha rahat söyleyebiliriz. Önümüzdeki bir kaç ay % 8-9 aralığında dalgalanma görebiliriz. Ancak, yılın son çeyreğinde yüksek bazın da etkisiyle dezenflasyon sürecinde hızlanma mümkün. Yılsonu TÜFE tahminimizi % 7,3'ten % 6,8'e çekiyoruz.

Hem büyüme tarafından gelen temkinli sinyaller hem de iç enflasyon dinamiklerinin yansıttığı rahatlatıcı görünüm, Merkez Bankası'nın faiz artırımında daha rahat davranmasını sağlayacaktır. Bu ay sonuna doğru açıklanacak üç aylık enflasyon raporunun faiz politikası varsayımına önemli bir gösterge olmasını beklerken, bu yıl içinde faiz artırımının oldukça düşük bir olasılık haline geldiğini düşünüyoruz.?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017