Olimpiyat ruhu barış ve kardeşliktir
7 Eylül günü Arjantin’de Buenos Aires kentinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 80 üyesi 2020 Yaz Olimpiyatları’nın finale kalan üç aday kenti Madrid, Tokyo, İstanbul arasında oylarını kullanıp seçimlerini yaparak kazanan kenti açıklayacaklar. Gönlümüz bu kentin İstanbul olmasını istiyor/bekliyor.
Olimpiyatın ambleminde yer alan iç içe geçmiş farklı renklerdeki beş halka dünyamızın beş kıtasını temsil ediyor ve bu iç içeliğiyle barış ve kardeşlik için beraberliği anlatıyor. Geçen hafta Moskova’daki Dünya Atletizm Şampiyonası sırasında Ali Koç ve bazı olimpiyat komitesi üyelerimiz İstanbul için son kulis çalışmalarını yaptılar.
Atletizm yarışmalarının Eurosport’taki yayını sırasında da Tokyo’nun tanıtım filmi sık sık gösterildi.
Son girişimlerde bulunuldu. 7 Eylül’de 80 üyeden en fazlasının oyunu alan kent seçimi kazanarak 2020 olimpiyatları için başladıkları çalışmaları hızlandıracaklar, tesis yatırımlarına hız verecekler.
Biz bu yıl yaptığımız iki önemli organizasyonla Mersin’deki Akdeniz Oyunları ve temmuz ayında eş zamanlı olarak 6 şehrimizin stadında oynanan U-20 Dünya Futbol Şampiyonası ile uluslararası spor organizasyonlarındaki başarımızı ortaya koyduk. U-20 şampiyonasının oynandığı bütün stadlar güzeldi. Ancak Akdeniz Oyunları’nda önemli seyirci katılımı olmasına karşın, U-20 maçları birçok kentte tribünlerdeki çok az seyirci önünde oynandı.
Yapılan ön araştırmalar 2020 adaylığını İstanbul’un kazanması halinde 2013-20 döneminde yeni yatırımlar için 20 milyar liralık yeni kaynak ayrılacağını gösteriyor.
Ülkemizin önemli holdingleri de sponsor olarak olimpiyatlara destek verecekler.
Visa Europa’nın yaptığı bir ön araştırma İstanbul’un seçilmesi halinde 2017-2020 yılları arasında Türkiye’ye ziyaretçi sayısında yaklaşık 2.5 milyon ek olabileceğini ve olimpiyatların 40 milyar dolarlık bir ekonomik katkıya yol açacağı tahminini ortaya koyuyor.
İstanbul’un adaylığı kazanması halinde olimpiyatlarda bütün olimpik dallarda sporcu yetiştirmek için bir seferberlik başlatılması gerekecek.
Doğaldır ki bunlar arasında son yıllarda atletizm dalında ülkemiz adına yarışan devşirilecek yabancı sporcular da aranacak.
Bunun yanı sıra mutlaka trafik sorununun çözümü için yeni çalışmalara yer verilmesi gerekecek, hem sporcu katılımını, hem seyirci katılımını artırmak için yapılması gerekenler ele alınacak.
Hatasız bir organizasyonun gerçekleştirilmesi için hem Olimpiyat Komitesi yönetimiyle hem de bütün branşların uluslararası federasyonlarıyla, her an bilgi alışverişinde olarak
hazırlıklar diyalog içersinde sürdürülerek başarılı bir organizasyonun temelleri hazırlanacaktır. Olimpiyat organizasyonları hem ülkelerin tesisleşmelerine, hem sporcu yetiştirmelerine hız vermeye, hem dünya barışı ve kardeşliğine hizmete katkıda bulunmalarını sağlar. Bütün bu nedenler 7 Eylül’de Arjantin’de gerçekleştirilecek oylamada İstanbul’un kazanmasının önemini açıklıkla ortaya koyar.