Öküz altında buzağı aramak
Para Politikası Kurulu geçen hafta Perşembe akşamı yaptığı toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7 düzeyinde sabit tuttu. Faiz kararı beklentilere uygundu.
Talep koşullarındaki ılımlı toparlanma ve düşük kaynak kullanım oranları enflasyondaki gerilemeyi destekliyordu. Enflasyonda kısa vadede oynaklık yaşansa da temel enflasyon göstergeleri orta vadeli enflasyon hedefleriyle uyumlu seyretmeye devam edecekti.
Merkez Bankası yaptığı açıklamada mevcut konjonktürde politika faiz oranlarını "bir süre daha" mevcut düzeylerde tutacağını ve "uzun süre" düşük seviyelerde bırakacağını "teyit etti."
Merkez Bankası görüşlerini yanlış anlamaya izin vermeyecek açık bir dille ifade ediyordu. Ancak ilerleyen günlerde bazı piyasa oyuncularının ve ekonomi yorumcularının Merkez Bankası kararını üstü kapalı faiz indirimi olarak okuduklarını ve faiz indirimlerinin devam edeceğini savunduklarını gördük.
Kafa karışıklığına sebep olan konu Merkez Bankası'nın politika faizlerini sabit tutarken gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 6.5'ten 6,25'e, gecelik borç verme oranını yüzde 9'dan yüzde 8,75'e indirmesiydi.
Merkez Bankası yaptığı açıklamada "likidite koşullarında öngörülen değişikliklerin gerçekleşmesi" ve "14 Nisan 2010 tarihinde açıklanan Para Politikası Çıkış Stratejisi kapsamında teknik faiz ayarlaması sürecinin ikinci adımının atılması için gerekli koşulların oluşması nedeniyle" gecelik faiz oranlarını indirdiğini "açık bir şekilde" anlatıyor.
Merkez Bankası'ndaki değerli iktisatçıların affına sığınarak, yanlış yorumların önüne geçmek için daha açık olarak anlatacağız.
Piyasalarda likidite fazlası olan geçmiş dönemlerde Merkez Bankası piyasalardaki parayı düzenli olarak çekiyordu. Bu dönemde Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faizi piyasalar için belirleyici orandı.
2010 yılında piyasalarda kalıcı bir likidite eksikliği oluşacağını gören Merkez Bankası operasyonel yapısında bir değişikliğe gitti. Haftalık repo ihaleleriyle ağırlıklı olarak piyasalara para verdiği için politika faizini " gecelik borçlanma faizinden" "haftalık repo faizi" olarak değiştirdi.
Dolayısıyla Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faizini indirmesi politika faizinde bir değişikliğe gideceği anlamına gelmiyor. Merkez Bankası piyasaların daha iyi işlemesi için-likidite fazlası olan bankaların paralarını likidite açığı olan bankalara satmasını teşvik etmek için- gecelik faiz oranlarını indirdi.
Merkez Bankası'nın yaptıklarını doğru olarak yorumlamak istiyorsak öncelikle söylediklerini okumak için daha çok zaman ayırmamız gerekiyor. Öküz altında buzağı aramaktan kurtulmanın tek yolu bu.