Okuma Tavsiyeleri

Murat YÜLEK
Murat YÜLEK KÜRESEL BAKIŞ [email protected]

Okuyuculardan gelen istekler uyarınca, bundan sonra olabildiğince düzenli olarak yeni yayınlanan kitaplardan dikkatimi çekenleri bu köşede kısaca tanıtacağım. Burada bahsedilecek olan kitaplar benim gözüme çarpanlar ya da yayıncı ya da yazar tarafından gönderilenlerden seçtiklerimden oluşacak.

İbrahim Öztürk (Editör): Türkiye'nin Küreselleşmesi: Fırsatlar-Tehditler (2008, İstanbul Ticaret Odası). İbrahim Öztürk'ün editörlüğünü yaptığı üç ciltlik çalışmada bir taraftan küreselleşmenin Türkiye açısından anlamı makro seviyede ve seçilmiş sektörler açısından incelenirken diğer yandan Türkiye'nin küreselleşme ışığındaki politika açılımları da tartışılıyor. Eserde, Bekir Parlak  ("Kamu Yönetiminde Reform ve Etkinlik Arayışları"), Mehmet Seyfettin Erol ("Küresel Etkinlik Açısından Türkiye'nin Avrasya Politikaları"), Şirin Elçi ("İnovasyona Dayalı Küresellşemede Türkiye'nin Geleceği"), Mustafa Acar ("Küreselleşen Dünyada Türk tarımı: Tehditler ve Fırsatlar"), Güler Aras (Emek Yoğun Sektörlerin Geleceği: Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü") ve Savaş Barkçin'in (Kürselleşme: Söylem ve Gerçek) makaleleri dikkat çekiyor.

Uğur Emek: Rekabetçi Piyasa Ekonomisi: Kavramlar, Kurallar, Kurumlar (Ocak 2009, Nobel Yayın Dağıtım): DPT Uzmanı dostum Uğur Emek'in kapsamlı kitabı çok uygun bir zamanda çıktı. Kitapta önce kapitalist sistem içinde kamu müdahalelerinin ve düzeleme sorunsalının analitik tartışması yapılıyor. Daha sonra da Avrupa Birliği ve Türkiye'de rekabet politikaları ve Türkiye'de düzenlemeler hem makro hem de sektörel seviyede inceleniyor. Hem kamu hem özel sektör çalışanlarına ve karar alıcılarına tavsiye ediyorum.

Yılmaz Akyüz: Sermaye, Bölüşüm, Büyüme (3. basım-Ocak 2009, Eflatun Yayınevi): Türkiye'nin yetiştirdiği önemli iktisatçılardan olan Yılmaz hocanın ilk defa 1976 yılında yayınladığı kitap başlığından anlaşıldığı gibi, sermaye teorisi ve bunun etrafında bölüşüm ve büyüme konularının Klasik, neoklasik, Keynezyen ve Neo-Keynezyen yaklaşımlar etrafında teorik yönleriyle ele alıyor. Kitap başta büyüme teorisi olmak üzere son donemdeki gelişmeleri kapsamıyor. İktisadın bu temel konularında temel bir referans kitabı olarak iktisatla ilgilenenlere kütüphanelerinde bulundurmalarını tavsiye ediyorum.

Oya Akgönenç: Türkiye'nin AB Stratejisi (Şubat 2009: Nobel Yayın Dağıtım) Eski İstanbul Milletvekili ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Oya Akgönenç'in yeni çıkan kitabında Türkiye'nin AB stratejisini eleştirel açıdan ele alıyor. Akgönenç hem teorik hem de pratik yönüyle uluslar arası ilişkiler alanında önemli bir isim. Kitap AB ile olan ilişkileri hem tarihi hem de güncel yönleriyle detaylarıyla ele alıyor. Eser bir referans kitabı niteliği taşıyor.

İşletme Finans ve İktisat Dergisi (İİF): İİF, Türkiye'nin Social Science Citation Index'e (Sosyal Bilimler Atıf Endeksi) kabul edilen ilk ve tek iktisat dergisidir. En son sayısında, Ali Bilge'nin Michael Musa ve Daron Acemoğlu ile titizlikle küresel kriz çerçevesinde  yaptığı iki söyleşiyi okumanızı tavsiye ediyorum (<http://www.iif.com.tr/index.php/iif>).

Yeni Açıklanan Veriler Işığında Amerikan Ekonomisi

Geçtiğimiz hafta ABD'de Citibank başta olmak üzere bazı bankaların ve General Electric'in (operasyonel) kar açıklaması olumlu karşılandı. Citibank ve JP Morgan'ın açıkladıkları gelir tabloları incelendiğinde net gelirlerin yüksek oranda arttığı (Citibank'de yüzde 100, JP Morgan -Chase'de yüzde 50) ancak provizyonlar hesaba katıldığında JP Morgan'da karlılığın düşük kaldığı Citibank'ın ise zarar yazdığı görülüyor. General Electric'in finansman şirketi GE Capital'ın karının düşmesine rağmen pozitif kalması olumlu. Durumun kısa özeti, bankacılık ve finans aktivitesinin özellikle Kuzey Amerika'da yükseldiği (iyi haber) buna karşılık aktif kalitesinin hala bozuk olduğu şeklinde yapılabilir. Açıklanan kar rakamlarına rağmen hem Citibank hem sektör genelinde kalıcı bir iyileşme başlangıcından söz etmek için henüz erken.

Öte yandan, ABD'de Aralık ayından sonra Mart enflasyonun (mevsimsellikten arındırıldıktan sonra) eksi gelmesi yavaşlamanın sürdüğünü gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Chief Sustainability Officer 06 Ağustos 2018