Ohh! nihayet “üretimin” ele alındığı bir çalışma gündemde...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı geçen ocak ayında “Yeni Üretim Paketi""yle ilgili bir çalıştay düzenledikten sonra, hazırladığı , “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarı Taslağı"nı farklı platformlara göndererek tartışmaya açıp, görüş bildirmelerini istemişti. Yaşanan olaylar nedeniyle bu geri dönüşlerde aksamalar oldu. Yurt haberler servisimizin haberinde, görüşlerin Bakanlığa bildirilmesinin bu hafta içersinde tamamlanacağı bilgisi yer alıyor.

Ayrıca, konu ile ilgili olarak Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK’ün başkanı Memiş Kütükçü’nün, iki çalışma grubuyla yaptıkları çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu, sonuçların bu hafta bakanlığa sunlacağı bilgisine de haberde yer veriliyor.

Kütükçü, Üretim Reform Paketi'nin son derece önemli olduğunu belirtiyor. Önemin neden kaynaklandığını belirtirken, “Bu paket yeni OSB kuruluşlarından mevcut OSB’lerdeki arsa tahsislerine, OSB’lerdeki firmalardan alınan emlak vergilerinin araştırma, geliştirme ve inovasyon yatırımlarına, KOSGEB payının kaldırılmasına, KDV istisnalarına kadar pek çok konuda yenilik içeren düzenlemeler getiriyor. Özellikle sanayide sermayenin inşaat yerine makine, techizat ve üretime yönlendirilmesinin yolunu açacak, Sanayi Gayrimenkul Yatırım Anonum Şirketi SAGYAŞ kurulması kararı son derece önemlidir. Bu iyileştirmelerle birlikte sanayimiz ülkemizin büyümesine ve kalkınmasına katkısını artıracaktır” değerlendirmesini yapıyor.

İmkanı fazla olmayan OSB yöneticileri ise SAGYAŞ’ın TOKİ örneğinde yaşanan olumsuzluklara ve müteahhitlere imkan veren bir yapıya yol açmamasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. OSB yöneticilerinin bir başka isteği de OSB seçimlerinin taslakta 2 yıldan üç yıla çıkarılması yerine 4 yıla çıkarılmasının daha doğru olacağı yönündeki önerileri. Böyle bir düzenleme ile sanayi odalarıyla eş zamanlı seçimler yapılabileceğini ve bunun OSB’ler ile sanayi odalarının çalışmalarında eşgüdümü artıracağını öne sürüyorlar.

Bakanlığın hazırladığı Yeni Üretim Paketi üç (Y) ile yerli, yeşil ve yenilikçi ifade ediliyor. Bu yeni paketin uygulamaya girmesiyle, teknoloji odaklı, yüksek katma değerli üretim ve nitelikli işgücüne sahip üretim sistemlerini yaygınlaştırarak, marka değerlerini artırıp uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılmasının amaçlanacağı düşünülüyor.

İşte bu yüzden ben son yıllarda orta gelir ve orta teknoloji tuzağından çıkamayan, debeleyen ülkemizde üretimden söz eden bir çalışmanın gündeme gelmiş olması için “Ohh! nihayet”diyorum. Üretim Reform Paketi taslağını hazırlayan ve toplumsal kesimlerin diyaloğuna açan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı kutluyorum. Bakanlık taslağının ulaştığı kurumlarında titiz çalışmayla görüş bildirmiş olmalarının öneminin altını çiziyorum.

Ancak üretimi gündemimizin ilk sırasında tutup geliştirme çabalarına girerek büyümemizi sağlıklı verilere dayalı olarak yüzde 6-7’lere çıkarabiliriz. Ve bunu 2-3 yıl üst üste sürdürerek Orta Gelir ve Orta Teknoloji tuzaklarından kurtulabiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar