Öğretmenim sadece inşaattan mı düşmüş?
Bir araştırma
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) geçtiğimiz hafta "Etkin öğretme ve öğrenme ortamı yaratma" (Creating effective teaching and learning environment) diye bir rapor yayınladı. Bu rapor "Teaching and Learning International Survey (TALIS)" isimli bir araştırmaya dayanıyor. Araştırmaya Türkiye'nin dahil olduğu 23 ülke katılmış. Ülkeler: Avusturalya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Kore, Litvanya, Malezya, Malta, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya ve Türkiye. Her ülkede yaklaşık olarak 200 okul rasgele seçilmiş ve her okulda okul müdürü ve rasgele seçilen 20 öğretmen bir anket doldurmuş. İşte bu araştırmadaki Türkiye ile ilgili bazı sonuçlar:.
Etkin olma ve iş tatmini
Türkiye'deki öğretmenlerin kendilerini etkin hissetmeleri TALIS ortalamasına eşit.
Öğretmenlerin iş tatmini TALIS ortalamasının altında.
Sınıf ortamının kalitesi
Öğrencilerin yarattığı rahatsızlıktan veya idari konulardan dolayı kaybedilen ders saati oranı TALIS ortalamasının üstünde.
Öğretmenlerin profesyonel gelişimi
Araştırmanın sürdüğü 18 ay boyunca öğretmenlerin %75'i bir profesyonel gelişim aktivitesine katılmış. (TALIS ortalaması %89)
Gelişmede geçen ortalama gün sayısı 11.2 gün. (TALIS ortalaması: 15.3 gün)
Karşılanmamış gelişme isteği ortalamanın altında. (Türkiye'deki öğretmenlerin %48'i daha fazla geliştirilme isterken TALIS ortalaması %55)
Öğretmenler için en önemli gelişme ihtiyacı alanı, özel öğrenme ihtiyacı olan öğrencilere öğretme. (Türkiye'deki öğretmenlerin %28'i böyle bir ihtiyacı dile getirmiş, TALIS ortalaması %31)
Öğretme yaklaşımları, uygulamaları ve tutumları
Bilgi aktaran ve doğru çözümü gösteren klasik öğretmen yerine,
Türkiye'de öğretmenler kendilerini aktif öğrenmenin kolaylaştırıcısı (facilitator) olarak görüyorlar. Bu konuda TALIS ortalamasına yakın bir tutum sergiliyorlar
Öğrenci merkezli öğretme yerine öğretmenler yapılandırılmış dersleri tercih ediyorlar.
Öğrencilerin proje yapması diğer yöntemlere göre daha az kullanılıyor.
Öğretmenlerin performansının değerlendirilmesi, geri-bildirim ve okul değerlendirmesi
Her 10 öğretmenin 1'inden azı hiç bir geri bildirim almamış. Ve %2'likten daha az bir bölüm öğretmen ise son 5 yılda hiç bir değerlendirme almamış.
Performansı değerlendirilen öğretmenlerin %40'ında iyileştirmek için geliştirme planları yapılmakta
Türkiye'deki öğretmenlerin ancak %10'u kötü performanstan dolayı işlerini kaybedeceklerine inanıyorlar.
Okul liderliği
Okul müdürlerinin öğretim konusundan çok, idari konularda liderlik sergilediği görülüyor. Öte yandan okul müdürlerinin öğretim konusunda da diğer ülkelerdekilere göre daha güçlü bir liderlik sergilediği görülmektedir.
Öğretimi olumsuz etkileyen öğretmen davranışları
Müdürlerin söylediğine göre öğretmenlerin %43'ü pedagojik hazırlıklarını tamamlamamış durumda. (TALIS ortalaması %24)
Öğretmenlerin %31'i işe geç geliyorlar. (TALIS ortalaması %15)
Öğretmenlerde işe gelmeme oranı %35 (TALIS ortalaması %26)
Bir haber
Geçtiğimiz hafta gazetelerde bir haber vardı. Eskişehir'de bir inşaatta kalıpçılık yapan Ömer Bayram, ikinci kattan düşerek ağır yaralandı. Ömer Bayram, birinci sayfada haber oldu. Çünkü o emekli olduktan sonra inşaatlarda çalışmaya başlayan emekli bir öğretmendi. Ömer Bayram, emekli olup ya da fiilen çalışırken taksicilik, seyyar Milli Piyango satıcılığı, arzuhalcilik, bir işyerinde kasiyerlik gibi ek işler yapmak zorunda kalan on binlerce meslektaşı gibiydi. Onun da elinden inşaat işleri geldiği için, dün kalem tuttuğu eliyle artık keser tutuyor, kalıp çakıyordu.
Bir yorum
Babam Atatürk devrinin öğretmeni idi. "Neden öğretmen oldun?" diye sormuştum bir gün kendisine. "Bir kere maaşı çok iyi idi" demişti. Çünkü Mustafa Kemal "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesilleri yetiştirecek öğretmenlerin önemini biliyordu ve onlara değer veriyordu. Ama böyle nesiller yerine sorgusuz sualsiz biat edecek nesiller isteyenler, geçen zaman içinde öğretmeni bu duruma düşürdüler. Sonunda öğretmenim inşaattan da düştü. Ama yukarıdaki araştırmanın sonuçlarına baktığınızda öğretmenim sadece inşaattan düşmemiş.
Eğer böyle giderse, gelecek yıllarda durum daha da kötü olacaktır. Bakalım tüm ulus olarak sonunda kaçıncı kattan düşeceğiz.?