Öğrencilerin iyilik hayalleri KKB ile gerçeğe dönüşüyor

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Gelecekten yana kafa yoran herkesin odağında gençlik var. Gençliği toplum yararına düşünmeye sevk etmek ise, son dönemde en trend sosyal sorumluluk duruşu olarak dikkat çekiyor. İşte Türkiye’de o duruşun arkasındaki isimlerden biri de Kredi Kayıt Bürosu (KKB). Altı yıl önce üniversite gençlerinin toplumsal sorunlara karşı tavır almalarını, kafa yormalarını teşvik etmek üzere harekete geçen KKB, bir sosyal sorumluluk fikir yarışması olarak tasarladığı “Hayal Edin Gerçekleştirelim” projesini tam gaz devam ettiriyor.

Yarışma kapsamında üniversite öğrencileri, toplumsal hayatta gözlemledikleri bir soruna çözüm hayal ediyor ve bunu projeye dönüştürerek KKB’ye başvuruyor. Bireysel ya da takımlar halinde katılabildikleri bu yarışmada öğrenciler beş kategoride ödüllendiriliyor. Ayrıca bir de büyük ödülün sahibi belirleniyor. Bugüne kadar KKB ekibi, tam 8 bin hayali incelemeye aldı. İşte Hayal Edin Gerçekleştirelim’in 2019 sonuçları geçtiğimiz günlerde bir ödül töreniyle açıklandı. Türkiye genelinde 162 üniversiteden, 2 bine yakın projenin başvurduğu yarışmada büyük ödülün sahibi Beyaz Titreşim oldu.

5 kategoride veriliyor

Hayal Edin Gerçekleştirelim; çevre, eğitim, sağlık ve spor, findeks finansal okuryazarlık, kültür- sanat ile toplumsal kategorilerinde değerlendiriyor gençliğin hayallerini. Bu yıl sağlık ve spor kategorisinde birinciliğe layık görülen proje, aynı zamanda jüriden en yüksek puanı alarak büyük ödülün de sahibi oldu. Ayrıca web sitesi üzerinden sosyal medya oylaması ile seçilen projeye de ‘Sosyal Medya Ödülü’ verildi.

Bu yıl yarışmada ‘Büyük Ödül’, Beyaz Titreşim adlı projeleriyle ve Kadir Has Üniversitesi’nden Eda Özgür, Emre Meriç ve Galatasaray Üniversitesi’nden Zindan Çakıcı’nın oluşturduğu takıma gitti. Sağlık ve spor kategorisinde de kategori birincisi olan proje, yoğun titreşimle çalışan elektrikli el aletleri kullanan makine operatörlerinin hayatını kolaylaştırmayı hedefl iyor. Bu kişilerde sıklıkla görülen ve yaşam kalitelerini düşüren “beyaz parmak” hastalığı konusunda çözüm ve farkındalık yaratmayı amaçlayan projenin sahibi üç gence 10 bin TL’lik ödül verildi.

‘Amacımız gençlerin iyilik kasını güçlendirmek’

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, projenin en başından beri en büyük destekçisi. Diyor ki, “Bu yarışmayla KKB olarak bizim hayalimiz ise gençlerdeki iyilik, sosyal sorumluluk, gönüllülük kaslarını ortaya çıkarmak ve güçlendirmek.” Altı yılda 8 bini aşkın başvuru gelmesini, doğru yolda ilerlediklerinin göstergesi olduğunu belirten Akdeniz, “Gençlerimizin ilgisi günden güne artıyor ve her yıl birbirinden değerli projelerle buluşuyoruz. Türkiye’nin geleceğine imza atacak gençlerimizin projeye ilgisinden büyük mutluluk duyuyoruz. Bugüne kadar bu projeye inanarak bize destek veren değerli jüri üyelerimize, üniversitelerimize, emeği geçen herkese ve bu güzel projeleri yaratan değerli gençlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Sosyal Medya Ödülü Can Saati’nin oldu

Yarışmanın en değerli ödüllerinden biri de halk oylamasıyla belirlenen ‘Sosyal Medya Ödülü’. Bu yıl ödülü Karabük Üniversitesi’nden Esna Yaşik, Emine Sürek ve Edanur Korkmaz ’a ait Can Saati projesi kazandı.

Yarışmada kategori birincileri 5’er bin, kategori ikincileri 3 bin, üçüncüler 2 bin, dördüncüler bin ve beşinciler de 500 TL’lik para ödülünün sahibi oldular. Bu yılın Çevre Kategori Birincisi proje Ege Üniversitesi’nden “Arıların Dansı”, Eğitim Kategori Birincisi Anadolu Üniversitesi’nden “Güvenli Geleceğe Robotek’le El Ele”, Findeks Finansal Okuryazarlık Birincisi Marmara ve Anadolu üniversitelerinden “Sayaçla Sakla”, Kültür-Sanat Kategori Birincisi Marmara Üniversitesi’nden “Sanat İçin Üret”, Sağlık ve Spor Kategori Birincisi Kadir Has ve Galatasaray üniversitelerinden “Beyaz Titreşim”, Toplumsal Kategori Birincisi Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden “Alzheimer’ı Önle Çocukları Üşütme” projesi oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar