Öğrencilere sigortacılığı öneririm…

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Üniversite seçme sınavı sonuçları açıklandı. Yorucu bir maraton sonrası sınav sonuçları açıklandığında öğrencileri mutlaka bir telaş sarmıştır. Bundan sonraki süreç ise çok daha önemli hale geldi. Meslek seçimi tercih yapma işin en zor yanı. Eğitim sistemimiz ne yazık ki gençlerimize istediği meslekleri seçme şansı vermiyor. Puanın nereye tutarsa oraya kayıt yaptırılıyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde 9 yıla yakın ders verdim. Gönülsüz birçok öğrenci ile karşılaştım. Gazeteci olmak için şöyle yapman lazım dediğimde "Hocam ben gazeteciliği öylesine seçtim. Puanım buna yetiyordu, zaten gazeteci olmak gibi bir hedefim yok, üniversite bitirmiş olayım yeter" demişti. Aslına bakarsanız medya sektörünün de böyle bir eleman açığı da yok. Çünkü gazetecilik heyecan ve istekle yapılabilecek bir meslek. Uzmanlık isteyen bir iş. Medya sektöründe uzmanlık artık ön plana geçti. Örnek vermem gerekirse, üniversitede sigortacılık  okuyan bir öğrenci iletişim masterı yapıp gazetecilik yapabilir.

Sigortacılık en zor şeyi pazarlıyorlar

Gelelim asıl konumuza… Sigortacılık halkımızın arasında tencere-tava pazarlayanlarla aynı kefeye konuyor. Sigortacılığın görünen yüzünde acenteler ve şirketlerin direkt satış elemanları var. Geçmişte yaşanan olumsuz olaylar sigortacılık mesleğini uyanıkların, tüketicileri kazıklamak esaslı bir meslek olarak algılanmasına yol açtı. Sigortacılığın satış ve pazarlama yönü her zaman ön plana çıkarıyor. Gerçekten elle tutulmayan bir vaat pazarlıyorsunuz. Fakat bunun yanında bir o kadar da o kişiye faydalı bir şey pazarlamış oluyorsunuz. Poliçe sürecinde sigortaladığına zarar gelmiyorsa para boşa gitmiş sayılıp acentelere söylenilir. Ama Allah korusun başına bir şey geldiğinde sigortacılık sisteminden mağduriyeti önlenmiş ise "Sigortacılar en süper insanlar" olabiliyor. Gerçekte nankör bir meslek. Sigortacılığın satış pazarlama tarafında olanlar yaptıkları işin zorlukları karşılığında iyi para kazandıklarını söylemeliyim.

Bu görünen yüzünün arkasında bir de buzdağının altı var. Burada da aktüerler, eksperler ve hasarcılar var. Bu meslek gruplarına da yoğun bir talep var. Geçtiğimiz aylarda Marmara Üniversitesi Sigortacılık Bölümü'nde TRT için çekimler yapmıştık. Bütün öğrenciler ağız birliği etmişçesine aktüerlik mesleğinin geleceğin mesleği olduğunu söylemişlerdi bana… Bu konuda gerçekten yoğun bir istek sözkonusu. Sigortacılık bir olasılık ve matematik işi. Riskleri doğru matematik hesabıyla oluşturan şirketler ayakta kalabilecek gelecekte. Yurtdışında sigorta şirketlerinde aktüer çalıştırma zorunluğu var. Ülkemizde de bu konuda girişimler var. Sigorta şirketleri aktüerlerin kıymetini bilmeye başladılar. Şirketlerdeki aktüer istihdamının artacağını düşünüyorum. Ve bu kişiler de çok da iyi maaşlar alabilcekler.

Yabancı dil şart

Sigortacılığı meslek olarak seçmeyi düşünen gençlere öncelikle şunu söylemeliyim. Sigortacılık ülkemizde hızla büyüyor. Dünyanın dev sigorta şirketleri ülkemizde yatırım yaptılar. Gelecekte yıldızı parlayacak üç beş tane meslek ismi söylendiğinde içinde mutlaka sigortacılık olacak. Sigorta sektöründe ara eleman ihtiyacı da fazlaca. Bu mesleği seçeceklere ilk önerim ise eğitimleri ile birlikte mutlaka bir hatta iki yabancı dili öğrenmeleri gerekiyor. Ancak bu şekilde şirketlerde iyi yerlere gelebilir, iyi de para kazanabilirler…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar