OECD’nin 2014’e bakışı
Örgüt, dünya ekonomisinin 2014 yılındaki olumlu büyüme trendini bir kere daha teyit ederken, olası risklere yönelik olarak da çeşitli uyarılarda bulundu.
Küresel ekonominin kurumsal örgütlerinden birisi olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) hafta başında dünya ekonomisine ilişkin kapsamlı bir özet rapor yayınladı. Örgüt, dünya ekonomisinin 2014 yılındaki olumlu büyüme trendini bir kere daha teyit ederken, olası risklere yönelik olarak da çeşitli uyarılarda bulundu. OECD’nin yaptığı ana saptamaları şöyle özetlemek mümkün:
- FED, (ABD Merkez Bankası) parasal büyüme oranındaki kısıtlamaya yönelik politikasına açıklık getirmelidir. Çünkü gelişmekte olan ekonomiler bundan ciddi bir biçimde etkilenmektedir. OECD göre FED’in para arzını daraltma programını iki yıla yayması olası gelişmekte olan ekonomilerdeki kırılmaları engelleyecektir.
- OECD’ye göre küresel ekonominin önündeki en önemli risk, büyük ekonomilerin (ABD, AB ve Japonya) merkez bankalarının parasal teşvikleri azaltması sonrasında piyasalarda küçük oranlı da olsa halen yaşanılan dalgalanmanın devam etme süresini uzatacak olması. Özellikle gelişmekte olan ekonomilerdeki kısa vadeli sermaye çıkışları küresel ekonomi için önemli bir tehdit olmaya devam etmekte. OECD’ye göre bu durum gelişmiş ekonomilerin büyüme oranlarını da aşağıya çekebilir.
- OECD buna karşın teşvikler konusunda Avrupa Merkez Bankası’nın ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) bu konuda FED’den ayrı bir politika izleme olasılığın yüksek olduğunu, bu bankaların parasal teşvikleri bir süre daha devam ettireceğini tahmin etmekte.
- OECD’ye göre özellikle AB üyesi Güney Avrupa ülkelerinde deflasyon riski devam etmekte. (ECB bu fikirde değil). Nitekim Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon oranı Şubat ayı itibari ile halen binde 8 düzeyinde. Bu oran ECB'nin %2’lik hedef enflasyon oranının oldukça altında.
- OECD raporunda dünya ekonomisi için şu anda çok konuşulmayan bir riski de öne çıkarttı. Bu da borç geri ödemeleri ile ilgili sorunlar yaşanması durumunda Çin ekonomisinde büyüme oranında sert bir düşüş yaşanma riski olduğu. Böyle bir riskin yaşanması küresel ekonomideki tüm olumlu gelişmeleri ters yüz edecektir.
- 2014 yılının başında özellikle ilk çeyrekte, büyüme oranlarını yüksek oranlı olmayacak. Bu dönemde büyüme oranını kısıtlayan ana etken olumsuz hava koşulları nedeni ile tarım sektöründeki gelişmelerdir.
Tüm bu uyarılardan sonra, OECD ABD’nin 2014’ün ilk çeyreğinde beklenildiği gibi %3 değil, %1,7, Euro Bölgesi’nin yapılan tahminlerin aksine %1,0 değil, %1,9 büyüceğine ilişkin öngördüğünü açıkladı.
Sonuçta OECD, işler iyiye gidiyor ama tehditlerde devam ediyor diyor.