OECD Daha iyi yaşam endeksinde yer alan bilgiler ve Türkiye…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

OECD’nin üyesi 35 ülke arasında 2011 yılından bu yana yürüttüğü Yaşam araştırmasındaki bazı verileri Türkiye sonuçlarıyla birlikte ele aldım ve sizlerle paylaştım.

OECD’nin 31 üye ülkesi ve 6 partner ülkesi üstünden 2011 yılından bu yana bir daha iyi yaşam çalışması yürütülüyor. Buna göre bazı bulguları ele alıp Türkiye ile ilgili bazı değerlendirmelerden söz etmek istiyorum.

- 2005-2018 döneminde OECD’de gelirler yüzde 8 artmış. Ama bu 1995-2005 dönemindeki artışın yarı seviyesinde kalmış.

- Sokakta yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı yüzde 3 artışla yüzde 69’a yükselmiş. Bu 10 kişiden yedisinin kendisini güvende hissettiği sonucunu ortaya koyuyor. Türkiye’de ise sokakta kendini güvende hissetme oranı yüzde 61 seviyesinde OECD ortalamasının altında Emek piyasasında ise güvensizlik artmış. Ailesine ve yakınlarına güven de 3 puanlık gerileme ile yüzde 89 olmuş.

- OECD genelinde Seçimlere katılma oranı yüzde 69’a düşmüş. Bu oran en yüksek gelirli yüzde 20’de en düşük gelirlilerden yüzde 13 fazla. Türkiye’deki yüzde 74’lük Seçime katılma oranı OECD içendeki en yüksek oran.

- OECD’de emek piyasasına güvensizlik artmış. Türkiye güvensizliğin emek piyasasına güvensizlikte ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de çalışanların yüzde 35’i kendini baskı altında hissediyor. Yüzde 34’ü ise haftada 50 saatten fazla çalıştığını söylüyor.

- OECD’de her üç kişiden biri yürütme ortamını etkileyebildiğine inağını söylüyor. İnsanların yarısı rüşvet ve yolsuzlukların yürütme organının işleyişini olumsuz etkilediğine inanıyor. Türkiye’de yürütme organını etkileme şansı olduğuna inananların oranı yüzde 24 ile dört kişide bir seviyesinde.

- OECD ülkelerinde GSMH içinde Ar- Ge’ye ayrılan pay artarken Türkiye’de artış daha düşük seviyede.

- OECD’de sera gazı oranı yüzde 14 azalmasına karşın, orman alanı da yüzde 5 azalmış.
- Türkiye sigara içen oranı artan ender OECD ülkelerinden… Emisyon oranını da artırmış.
Bu veriler bize içinde yer aldığımız OECD ülkelerindeki sonuçlardan uzak olduğumuzu ve gayret sarf etmemiz gerektiğini gösteriyor.


Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar